Autor Wątek: Verso a konkurencja  (Przeczytany 84793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Verso a konkurencja
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Maja 2011, 10:39:18 »
Ja jestem wieloletnim Hondziarzem. Miałem krótką (roczną) przygodę teraz oplem vectrą i jak w salonie wpakowałem swoje 4litery do Verso to momentalnie poczułem się jak w domu.

Nic mi nie mów, ja przesiadłem się do Verso po 6 latach jeżdżenia Hondą (Civic 1.6 VII gen. po lifcie). I pewnie dalej bym nią jeździł (albo jakąś inną np. nowym Accordem) gdyby mi się rodzinka nie powiększyła. Honda niestety nie ma minivana, zresztą i tak FRV to była porażka. Ale dla mnie jest to powrót do Toyoty, bo przed Hondą jeździłem zawsze Toyotkami.

A co do Sienny to super samochód, mój kolega ma poprzednią generację, jeszcze inny pierwszą - ale nie na nasze warunki, chyba że ktoś lubi LPG. Ja niestety nie po doświadczeniach z Camry V6 :-(

Znacznie sensowniejsza na nasze warunki jest Previa. Niestety nowy model nie jest oferowany w Europie ale niektórzy dealerzy Toyoty w Niemcowni sprowadzają nowiutkie Previe (jeszcze z folią na siedzeniach) gdzieś z Azji. Nowa 2.4 kosztuje 35-40 tys. euro. Taka mi się marzyła...
<a href="http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/miniSearch.html?scopeId=C&isSearchRequest=true&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&__lp=11&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=26&negativeFeatures=EXPORT" style="font-size: 11px;" target="_self">Previa[/url]

PS Znacie to?
http://www.youtube.com/watch?v=ql-N3F1FhW4&feature=player_embedded
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2011, 10:57:08 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Maja 2011, 10:48:06 »
Nic mi nie mów, ja przesiadłem się do Verso po 6 latach jeżdżenia Hondą (Civic 1.6 VII gen. po lifcie). I pewnie dalej bym nią jeździł (albo jakąś inną np. nowym Accordem) gdyby mi się rodzinka nie powiększyła. Honda niestety nie ma minivana, zresztą i tak FRV to była porażka. Ale dla mnie jest to powrót do Toyoty, bo przed Hondą jeździłem zawsze Toyotkami.

No nie mogę. Jeszcze napisz, że była w kolorze Cosmic Pearl Grey, 5D i że malowałeś klapę tylną (wiadomo co było pod listwą) a wysyłam Ci wirtualnego browarka ;)

PS Znacie to?

Wymiękłem :D
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2011, 10:49:48 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Obi

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Maja 2011, 11:05:13 »

No nie mogę. Jeszcze napisz, że była w kolorze Cosmic Pearl Grey, 5D i że malowałeś klapę tylną (wiadomo co było pod listwą) a wysyłam Ci wirtualnego browarka ;)

No żesz  :grin:
Była w kolorze Cosmic Pearl Grey, 5D, 1.6 ES i malowałem klapę tylną bo przecież wiadomo co było pod listwą.  <brawo>
Bardzo lubiłem to auto, poza klapą nic się nie działo.
Stawiam piwo :-)

PS Znacie to?

Wymiękłem :D

Filmików z tej serii jest na Tubie mnóstwo, oberzyj(cie) sobie jak ktoś nie zna. W Stanach w zasadzie na Siennę nie mówi się Sienna tylko Swagger Wagon  :grin:
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2011, 11:07:47 wysłana przez Milos »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Maja 2011, 13:29:18 »
Nowa Sienna i Previa są bliżej siebie niż dotychczas zarówno w wyglądzie jak i silnikach. Jest wersja nowej Sienny z silnikiem 2,4 benzyna.
Na stany jest jeszcze Matrix, który do złudzenia przypomina corolke verso , jest tez w AWD. Coś pomiędzy Verso a LC: Highlander, są też wersje hybrydowe, lub po prostu Venza - crossover.
do mnie przemawiają V6 i V8 ( moje ciche marzenie Sequoia, moze byc I gen 4,7 l)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maja 2011, 09:33:12 »
Nie do końca. Nowa Sienna ma silnik 2.7 (1AR) zupełnie inny niż 2.4 (2AZ) w Previi. Jest to też auto cięższe od Previi więc z tego co czytałem na amerykańskich forach Sienna z tym silnikiem słabo jeździ i pali w praktyce tyle co wersja v6. Zresztą w Previi też jest dostępny ten silnik 3.5 v6 (2GR) i w tym wypadku to jest rzeczywiście ten sam silnik co w Siennie.

Co do Venzy i Highlandera to fajne auta, jeździ ich sporo w Stanach. H-lander jest też hybrydowy. Są to wszystko tak naprawdę wariacje na temat Camry tak samo jak Sienna i wspólnie wyrzuciły z rynku Camry w wersji kombi która na ich tle nie ma sensu.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Maja 2011, 08:29:20 »
Wiedziałem, że kiedyś musi to nastąpić. Właśnie widziałem na ulicy pierwszą Mazdę 5. 9 miesięcy po premierze, nieźle. Fakt, że auto nie wygląda najlepiej, łamańce na drzwiach i przede wszystkim obły tył, dużo brzydszy niż w poprzedniej generacji. Może to jest jeden z powodów słabej sprzedaży. Ale auto wygląda jednocześnie na większe i poważniejsze od Verso.
Jestem zresztą zdania, że Verso byłoby idealne, gdyby było ze 20 cm dłuższe. Tylko wtedy albo nastąpiłaby kanibalizacja sprzedaży Avensis (w końcu modelu podstawowego, Verso jest niszowe) albo musieliby znacznie podnieść ceny Verso, co z kolei zniszczyłoby jej sprzedaż.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Maja 2011, 08:38:19 »
Jestem zresztą zdania, że Verso byłoby idealne, gdyby było ze 20 cm dłuższe. Tylko wtedy albo nastąpiłaby kanibalizacja sprzedaży Avensis (w końcu modelu podstawowego, Verso jest niszowe) albo musieliby znacznie podnieść ceny Verso, co z kolei zniszczyłoby jej sprzedaż.

Myślę, ze niekoniecznie verso może być konkurencją dla avensisa. Nawet gdyby było o te 20 cm dłuższe. IMO oba modele mają zupełnie innych odbiorców i o ile jeszcze nabywcy verso obejrzą się za ~limuzyną, to w odwrotną stronę już to może nie zadziałać.

Ja na razie jeszcze krótko jeżdżę i mi długość samochodu odpowiada, ale możliwe że po dłuższej eksploatacji też wyda mi się nieco za krótki.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Maja 2011, 08:52:16 »
Niby racja ale jestem zdania, że gdyby Verso zachowało obecne ceny (trochę niższe niż Ave) a przy tym miało większy bagażnik i wyglądało poważniej (+ oczywiście obecne zalety typu 7 miejsc i podwyższone nadwozie) to niejeden nabywca Avensis by je kupił a przynajmniej poważnie wziął pod uwagę. I dlatego właśnie imho specjalnie skracali płytę podłogową w efekcie czego Verso nie jest dłuższe ;-)
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2011, 08:54:33 wysłana przez Milos »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Maja 2011, 09:01:25 »
(...) to niejeden nabywca Avensis by je kupił a przynajmniej poważnie wziął pod uwagę.

+1
Ale z naszego punktu widzenia potrzebujących aut praktycznych.

I dlatego właśnie imho specjalnie skracali płytę podłogową w efekcie czego Verso nie jest dłuższe ;-)

Może też (co mi się akurat podoba) chcieli zachować bryłę klasycznej 5 drzwiowej habety...
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Czerwca 2011, 09:34:26 »

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sierpnia 2011, 18:29:28 »
Potrzebuje waszej opinii w sprawie
VW TOURAN 2004 1.9 TDI

wady i zalety VW w stosunku do posiadanej VERSO:

+ ma klime / - toyota nie
+ automatyczna skrzynia 6 stopni /- toyota manualna 5
+ diesel ok 6l/100 / - toyota 8-9l/100km

= cena dokladnie ta sama

- 2004 / + 2005
= alu
= relingi
+ przeciwmgielne /- plastikowe zaslepki
= przyciemniane szyby
+ chyba jednak wiecej miejsca w bagazniku i na tylnym (3) rzedzie siedzen wygodniej / - troszke mniej miejsca
+ duzo schowkow (pod siedzeniami, przy suficie)/ -
6 poduszek / 7 poduszek

jesli dacie rade, to wyrazcie swoje zdanie na temat tego porownania no i wlasne opinie... bo szczerze, to na poczatku mialem kupic wlasnie tego tourana dosc dobrze wyposazonego, ale wyszlo, ze "wskoczyla" ta toyotka (najubozsza wersja + ciemne szyby i alu)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sierpnia 2011, 18:59:57 »
Zacznijmy od tego, że nie posiadasz VERSO. Wątek jak i dział (chyba) dotyczy VERSO. Czy wiesz jaki samochód kupiłeś bo mam wątpliwości? 

Poza tym po tygodniu od kupna zamęczasz się, czy dobrze zrobiłeś kupując Toyotę i oczekujesz, że ktoś Cię uspokoi, że dobrze wybrałeś - bo na forum Toyoty chyba nie spodziewasz się odpowiedzi na korzyść VW. Zresztą chyba nikt Ci nie napisze, że zrobiłeś dobrze czy źle nie oglądając konkretnych samochodów. Chyba sam wiesz dlaczego kupiłeś Toyotę. Czy nie?

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Sierpnia 2011, 19:11:35 »
Przeciez kolega oczekuje odpowiedzi ze VW lepszy  <diabel> <diabel> <diabel>

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2011, 19:16:45 »
To dlaczego nie spyta na forum VW tylko zakłada kolejne wątki na temat swojej Corolli w niewłaściwym dziale?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl