Autor Wątek: Verso a konkurencja  (Przeczytany 84904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Verso a konkurencja
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Stycznia 2012, 23:07:33 »
W korkach automat, nawet najgorszy, jest lepszy niż... brak automatu :)
Ale jak już kiedyś pierwszy raz kupiłem automat, to stwierdziłem, że na trasie też się człowiek mniej męczy ogólnie - i mniej zmęczony przyjeżdża nad ciepłe morze :) A zaznaczam, że to był badziewny automat, nie taki jak CVT :)
Hydrokinetyka nie kupiłem, bo chciałem benzynę a nie diesla, choć wiem, że jest bardziej trwały niż CVT z natury.
...co nie zmienia faktu, że mam nadzieję na niewczesne zepsucie CVT. <palacz>

janmor

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Stycznia 2012, 08:20:46 »
Milos a jak Twoim zdaniem Verso sprawdzi się z trzema małymi dziećmi na pokładzie, żoną i bagażami? nie jest za mały? Ja mam 192 cm wzrostu i kazdy kto siedzi za mną ma problem a jak to może być w Verso?
Szukam auta dla 5 osobowej rodziny i tak czytam co wypisujecie, ale jakoś nie mogę się przekonać do gabarytów Verso... trochę mały... ?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Stycznia 2012, 09:10:43 »
Mały, ale trójka dzieci wchodzi bez problemów. Nawet jak teściów załadowałem na dokładkę, to 6,5 przy spokojnej jeździe na trasie z CVT bez problemów wyszło.
A co do bagażów, to zależy ile kto potrzebuje - wszak zawsze i każdy bagażnik może okazać się mały.
Co do wzrostu, to usiądź w salonie - ja mam 180 cm i za mną dużo miejsca, ze względu na fakt, że siedzi się jak na krześle, a nie jak w kompakcie czy aucie klasy średniej.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Stycznia 2012, 12:59:43 »
Janmor - zaczynając od początku to mam właśnie taką konfigurację na stanie - 3 krótkich, 5-osobowa rodzina i pod takim kątem kupowałem auto.

Na co przede wszystkim zwróć uwagę bo to bardzo ważne - żeby w drugim rzędzie siedzeń auto miało trzy identyczne fotele, a nie dwa wygodne skrajne i środkowe wąskie. Te trzy fotele nie muszą być wcale bardzo szerokie bo dzieci nie zajmują tyle miejsca "w barach" jak dorośli ale ważne żeby były takei same, a wtedy każde dziecko będzie miało taką samą wygodę i nie będą walczyć między sobą o miejsca i narzekać. Tego warunku nie spełnia żadna limuzyna klasy średniej ani wyższej, nawet Camry czy Superb ani Audi A6 ;-) Co gorsza tego warunku nie spełnia także wiele minivanów z naszej ankiety, np. Orlando, Ford C-MAX / Grand C-MAX, Mazda 5 i SEAT Altea XL. W Verso masz 3 identyczne fotele i to nawet wcale nie takie wąskie i do tego płaską podłogę na środku więc dla dzieciaków jest idealnie.

Teraz ilość miejsca na nogi w drugim rzędzie. Uważam, że jest naprawdę spora jak na takie w sumie krótkie auto. To dzięki temu, że rozstaw osi jest bardzo duży (278 cm to więcej niż w Avensis), przestrzeń jest bardzo dobrze zagospodarowana no i siedzi się bardziej pionowo niż w niższych autach więc pasażerowie nie zajmują tyle miejsca na nogi. Ja mam 185 cm i nie muszę a nawet nie mogę odsuwać fotela do końca bo bym nogami nie sięgnął pedałów - a wtedy pasażer za mną ma od groma miejsca na nogi. Przy 192 cm myślę, że też nie będzie żadnych problemów, ale musisz sam to sprawdzić.

Teraz miejsce nad głową. Pod tym względem w Verso jest naprawdę super o ile nie zamówisz wersji z oknem dachowym, które bardzo obniża sufit. W wersji bez okna dachowego miejsca nad głową jest od groma, myślę że przy 192 cm nie będzie żadnego problemu bo przy moim wzroście mam jeszcze z 10 cm nad czupryną. A np. w takiej nowej Avensis przez to że siedzi się w niej wysoko a jednocześnie projektanci walczyli o dobre Cx, prawie tarłem głową o podsufitkę przy maksymalnie opuszczonym fotelu! a wzrok miałem na wysokości osłon przeciwsłonecznych (złożonych ;-) więc widok miałem jak z wieżyczki w czołgu. Verso pod tym względem to jak niebo a ziemia.

Teraz bagażnik. Niestety nie jest zbyt duży, zwłaszcza w wersji 7-miejscowej. Powtórzę po raz nie wiem który, że auto powinno być 20 cm dłuższe i to by załatwiło sprawę. Czy bagażnik okaże się wystarczający zależy od kilku czynników, zwłaszcza tego jaką masz tendencję (a raczej jak wiem z doświadczenia żona) zabierania na wakacje stosów niepotrzebnych szpargałów. Jeśli umiarkowaną to ok. Poza tym możesz zamówić wersję 5-miejscową, która ma kilkadziesiąt litrów większy kufer. No i możesz kupić box dachowy lub zamówić od razu kratkę z katalogu akcesoriów taką jak ma Lew2, żeby móc pakować po dach.

Byliśmy już dwa razy w Chorwacji z całą załogą i dało radę było naprawdę bardzo wygodnie (wcześniej jeździłem tam Cariną, Camry i Civikiem żelazkiem i z tych aut w tych okolicznościach przyrody na trasie i na miejscu najlepiej sprawdziła się Verso). Raz z boksem na dachu, raz bez.

Co do dodatkowych 2 miejsc w ostatnim rzędzie to na pewno zdajesz sobie sprawę, że używa się ich raczej w sytuacjach awaryjnych, raczej dla dzieci niż dorosłych, a żeby w ogóle ktoś tam usiadł to wszyscy pozostali muszą się przesunąć na swoich fotelach do przodu no i te fotele nie nadają się raczej na długie trasy, zwłaszcza że wtedy praktycznie nie masz bagażnika - więc jeśli jednak chciałbyś się tak wybrać trochę dalej, to box dachowy jest absolutnie niezbędny. Dlatego celowałbym w wersję z relingami. Dach jest długi więc spory box się zmieści.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2012, 13:47:57 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Stycznia 2012, 13:18:49 »
Hmm.... Nie wiem czy te 5 cm ma jakieś znaczenie, ale przy 180 cm w Avensisie i przy podniesionym dość istotnie(!) siedzeniu o sufit nie dotykałem. Nie wiem więc o co chodzi z tym uderzaniem głową przy parę cm wyższym wzroście i max. opuszczeniu fotela.
Generalnie w Avenie siedzi się... na podłodze: jak ktoś nie ma w idealnym stanie kręgosłupa, to nie polecam, bo ciągłe wysiadanie (wstawanie z pozycji prawie leżącej) i wsiadanie wcale dla kręgosłupa fajne nie jest. Choć na trasie fotele miodzio i dużo wygodniejsze niż w Verso, dużo wygodniejsza pozycja do osiągnięcia, nie wspominając o zakrętach, które możemy pokonywać dużo dużo szybciej niż Verso. Choć Verso też da coś tam porobić z zakrętami... <glodny>

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Stycznia 2012, 13:37:55 »
Piszesz o nowym Avenie czy poprzednim? W nowym na pewno nie siedzi się na podłodze tylko bardzo wysoko jak na auto klasy średniej (nie porównuj z Verso).

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 15 Stycznia 2012, 13:55:14 »
Oczywiście, że o nowym. I nie porównuję z Verso.
Ale porównując z każdym innym autem klasy kompakt (no, może poza Civiciem i paroma innymi wyjątkami), a nawet klasy niższej, to w nowym Avenie siedziało mi się jak na ziemi.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Stycznia 2012, 14:17:39 »
Nie wiem, może to bardzo długie 5 cm ;-)  No i Aven to nie auto klasy kompakt, więc porównywać należy do innych aut średniej klasy. A w tej klasie nisko to się siedzi w Accordzie, Lexusie IS czy BMW 3, a w Avenie nowym - wysoko, dużo wyżej, niż w poprzednim, gdzie widoczność do przodu dzięki temu była dużo lepsza niż teraz.

PS W Civiku "żelazku" siedziało się bardzo wysoko, w obecnym też nie tak nisko, dawno minęły czasy niskich Civików...
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2012, 14:29:31 wysłana przez Milos »

janmor

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 15 Stycznia 2012, 14:54:10 »
Dzięki Milos za opis. Jutro przejadę się do ASO i organoleptycznie zbadam autko. Cenowo wychodzi podobnie jak Sharan.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Stycznia 2012, 17:13:23 »
Dzięki Milos za opis. Jutro przejadę się do ASO i organoleptycznie zbadam autko. Cenowo wychodzi podobnie jak Sharan.

Ale to zdecydowanie mniejsze auto niż Sharan ze wszystkimi tego wadami i zaletami! Jeśli potrzebujesz głównie na trasę i pod względem ładowności, to taki Sharan zmiecie Verso już na wstępie.
Za to do miasta (i na trasę, choć mniej niż ww. VW) Verso będzie daleko wygodniejszy w manewrowaniu i parkowaniu.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Stycznia 2012, 17:50:28 »

Zdaj relację jak wrażenia. Chociaż jak porównujesz z Sharanem a nie innymi minivanami kompaktowymi to... Ale to auto kilkadziesiąt tysięcy zł tańsze od nowego Sharana, rozumiem że myślisz o używanym Sharanie poprzedniej generacji.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2012, 17:53:07 wysłana przez Milos »

janmor

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Stycznia 2012, 21:21:23 »

Zdaj relację jak wrażenia. Chociaż jak porównujesz z Sharanem a nie innymi minivanami kompaktowymi to... Ale to auto kilkadziesiąt tysięcy zł tańsze od nowego Sharana, rozumiem że myślisz o używanym Sharanie poprzedniej generacji.

Porównuję nową Toyotę w wersji full oraz nowego Sharana w benzynie - automat. Z dodatkami wychodzi cena podobna...

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Stycznia 2012, 22:47:17 »
sienna odpadła? z jakich powodow?
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:06:24 »
Porównuję nową Toyotę w wersji full oraz nowego Sharana w benzynie - automat. Z dodatkami wychodzi cena podobna...

No nie wiem. Sharan w takiej wersji żeby to miało ręce i nogi (2.0 TSI DSG Comfortline) kosztuje ok. 130 tys. Verso w tej cenie (2.2 D-CAT Prestige) zwyczajnie nie ma sensu IMHO kupować, bo ta cena wynika głównie z chorej akcyzy. Konkurencyjne są tańsze wersje Verso. Tak czy inaczej nie są to samochody porównywalne, ani cenowo ani gabarytowo. Nowa Sienna: mniam. Widziałem już kilka w Wawie.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2012, 23:10:27 wysłana przez Milos »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:09:57 »
IMHO też się zgadzam, że Verso 2,2 nie jest warta swojej (chorej) ceny :(
I choć Prestige - jeśli istniałaby w wersji benzyny - brałbym pod uwagę, to dowalając akcyzę to auto jest raczej... trudnosprzedawalne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl