Autor Wątek: Verso a konkurencja  (Przeczytany 84824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Verso a konkurencja
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:01:44 »
Ale trójka dzieci ma wygodnie podczas jazdy i to jest najważniejsze. A pasy zapina się raz i spokój. Zresztą u mnie już się teraz sami zapinają (więksi mniejszych) i nie narzekają więc mnie o to tym bardziej głowa nie boli  :grin:

Nieno, TAK! Chodzi mi o to, że nawet tu jest kłopocik z zapinaniem pasów z fotelikami to co musi być gdy fotele nie są "pełnej" szerokości.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:05:58 »
Ja to nawet opanowałem (w awaryjnych sytuacjach) i nauczyłem dzieci "zapinać się" do pasów już zapiętych w fotelikach: wyciągają zapięte pasy, wchodzą, ściągamy pasy i nie trzeba odpinać, jak auto jest małe (dużo mniejsze od Verso) i nie ma dojścia normalnego do zapięć.
Ale musi być spełniony jeden warunek - fizycznie musi wejść sztuk 3 fotelików i nie mogą (jak np. z Mazdzie) "wisieć" bokami w powietrzu.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:09:34 »
[to co musi być gdy fotele nie są "pełnej" szerokości.

Trzeba transportować dzieci w bagażniku, to znaczy w trzecim rzędzie. Co w ramach codziennego podrzucania do/ze szkoły, zajęcia itd. jest pewnie całkiem fajne i daje dzieciakom dodatkową frajdę, zwłaszcza jak w takiej Maździe 5 jest wygodne przejście środkiem do trzeciego rzędu. Problem robi się dopiero na wakacjach  :-(

Generalnie Mazda 5 czy Ford Grand C-Max to IMHO samochody dla rodzin cztero-, a nie pięcioosobowych.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2012, 11:11:21 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:14:37 »
Niestety racja! Co przy tak dużych autach i niemałej cenie - jest cokolwiek dziwne. I nie do końca normalne.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:23:55 »
nauczyłem dzieci "zapinać się" do pasów już zapiętych w fotelikach: wyciągają zapięte pasy, wchodzą, ściągamy pasy i nie trzeba odpinać, jak auto jest małe (dużo mniejsze od Verso) i nie ma dojścia normalnego do zapięć.

:shock:
To MUSI wyglądać :grin: Dzieci z gumy.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:25:57 »
Niestety racja! Co przy tak dużych autach i niemałej cenie - jest cokolwiek dziwne. I nie do końca normalne.

Wychodzi więc na to, że trudno lepiej zaprojektować kompaktowego minivana i wykorzystać dostępną przestrzeń, niż zrobili to konstruktorzy Toyoty w Verso  :-)

Według mnie taki rozkład siedzeń jak w Maździe 5 sprawdza się dopiero w dużo większych autach jak Previa czy Sienna, gdzie w drugim rzędzie masz dwa wygodne fotele "kapitańskie", w trzecim szeroką trzyosobową kanapę, a za tym wszystkim jeszcze spory bagażnik. W minivanie kompaktowym taki rozkład to przerost formy nad treścią, lepiej w tych rozmiarach sprawdza się rozkład taki jak w Verso.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2012, 11:40:38 wysłana przez Milos »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:41:39 »
Milos - tak! Szczególnie tak małego z zewnątrz jak Verso :)
Wszak w mieście to się tym jeździ lepiej niż małym kompaktem: niektóre są dłuższe od Verso, a w Verso dodatkowo wysoko siedzimy. Inna sprawa, że fotele mogli dać równie wygodne co w Avensisie...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:55:02 »
Odwieczny dylemat co lepsze 2-3-2 czy 2-2-3  :-)  Według mnie pierwszy rozkład sprawdza się w mniejszych autach, drugi w większych. W Maździe 5 próbowali połączyć obie koncepcje, ale ze względu na ograniczoną przestrzeń chyba nie do końca się to udało.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2012, 12:18:12 wysłana przez Milos »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #113 dnia: 17 Stycznia 2012, 12:05:52 »
Odwieczny dylemat co lepsze 2-3-2 czy 2-2-3  :-)  Według mnie pierwsze sprawdza się w mniejszych autach, drugie w większych. W Maździe 5 próbowali połączyć obie koncepcje, ale ze względu na ograniczoną przestrzeń chyba nie do końca się to udało.

Fakt, choć nie tyle chodzi o problematyczną przestrzeń (ona jest!) ile ideę drzwi przesuwnych.
A tak na marginesie: wiecie jak niewygodnie podróżuje się takim autem jak Mazda 5 na bocznych siedzeniach drugiego rzędu jeśli nie ma bocznych podłokietników? Bardzo niewygodnie (choć nie wiem czy nowa 5-tka je ma czy nie).

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Stycznia 2012, 12:14:05 »
Nowa 5 jak najbardziej ma podłokietniki w drugim rzędzie, tzn. skrajne fotele mają obustronne, składane podłokietniki. One muszą być przy takich fotelach, bez tego byłoby na pewno niewygodnie.

W Maździe skrajne fotele drugiego rzędu są po prostu zamontowane dużo bardziej "do środka" niż to jest normalnie (czyli w Verso) ;-) pozostawiając sporo niewykorzystanej przestrzeni między fotelami a drzwiami - przypuszczam, że głównie właśnie ze względu na drzwi przesuwne. Takie rozwiązanie ma więc niestety obok plusów dodatnich, także plusy ujemne. Trzeba po prostu miejsca na sensowną realizację takiej koncepcji. I tego miejsca w 5 zabrakło...
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2012, 12:20:52 wysłana przez Milos »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Stycznia 2012, 14:21:42 »
Renault zafundowało facelifting Scenikowi i Grand Scenikowi. Dwa nowe silniki, ale dalej nic ciekawego - turbobenzyniak 1.2 TCe 115 KM (widocznie uznali, że 1.4 to zdecydowanie zbyt duża pojemność <zalamka> ) i diesel 1.5 litra 110 KM.

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,10985182,Renault_Scenic_po_liftingu___Galeria.html

No i jak widać na zdjęciu nadal nie da się spać w Grand Sceniku  :grin:

« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2012, 14:38:47 wysłana przez Milos »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 21 Marca 2012, 18:49:12 »
Ostatnio na największą konkurencję Verso wyrosła nowa poliftowa Avensis :-)  Wreszcie ten samochód wygląda tak, jak powinien od początku. Podoba mi się. Ostatnio oglądałem kombi z wnętrzem wykończonym jasną alcantarą i wrażenia super. Co by nie mówić jest to kawał porządnego, wygodnego auta. Bardzo wygodne fotele!

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #117 dnia: 21 Marca 2012, 20:45:04 »
Ostatnio na największą konkurencję Verso wyrosła nowa poliftowa Avensis :-)  Wreszcie ten samochód wygląda tak, jak powinien od początku. Podoba mi się. Ostatnio oglądałem kombi z wnętrzem wykończonym jasną alcantarą i wrażenia super. Co by nie mówić jest to kawał porządnego, wygodnego auta. Bardzo wygodne fotele!

No... piękna jest! Tyle, że jak ktoś ma - nawet lekkie - kłopoty z kręgusłupem, a dodatkowo często wsiada i wysiada z auta, to każde auto, w którym tak nisko się siedzi dolegliwości te nasili. Niestety.
A poza tym jak to mówią - Avensis i Verso są robione pod inny "target": miałem Avena (przedliftowego) i... sprzedałem. Super auto, rodzinne, da się poszaleć daleko mocniej niż Verso, komfort jazdy na zakrętach i dziurach wyraźnie wyższy.
Lecz co z tego jak bolał kręgosłup....
A w mieście dodatkowo zawsze mi ta "d.pa" (wagon) na osiedlowych parkingach albo wystawała albo nie mieściła po prostu.  <diabel>

riesling

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 21 Marca 2012, 20:58:43 »

Tyle, że jak ktoś ma - nawet lekkie - kłopoty z kręgusłupem, a dodatkowo często wsiada i wysiada z auta, to każde auto, w którym tak nisko się siedzi dolegliwości te nasili. Niestety.
.. miałem Avena (przedliftowego). Super auto, ...
Lecz co z tego jak bolał kręgosłup....
A w mieście dodatkowo zawsze mi ta "d.pa" (wagon) na osiedlowych parkingach albo wystawała albo nie mieściła po prostu. 

Przykro mi że nie jestem oryginalny i mam dokładnie takie same odcucia co do avensisa.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #119 dnia: 21 Marca 2012, 22:54:03 »
Też miałeś?  :-)
Dlatego nawet mając kasę na jakieś Lamborghini czy inne Diablo - nie kupiłbym. Bo prócz tego, że auto ma ładnie wyglądać - jestem praktyczny. A takie auta praktycznie nie są.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl