Autor Wątek: Współosiowość wałka skrzyni biegów - hałas łożyska  (Przeczytany 6215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
Odkryłem w RAV D4D 177KM (przebieg 62 tys km) niedawno bardzo ciche terkotanie w skrzyni na wolnych obrotach. Dźwięk znika po wciśnięciu sprzęgła. W czasie jazdy nic nie słychać i biegi pracują świetnie we wszyskich położeniach. Odwiedziłem z tym ASO i zostałem poinformowany że ten model ma taki problem, że wałek skrzyni nie jest współosiowy z ........ wałkiem napędu czy jakoś tak i stąd po jakimś czasie powstaje luz na łożysku co właśnie daje ten hałas. Można wymienić łożysko za jakieś 3000 - 3500 zł (jedyne!!!) lecz odradzono mi to gdyż ten dźwięk i tak za jakiś czas powóci bo ten typ tak niby ma. Powiedzieli mi, że u mnie ten dźwięk jest baaaaaardzo cichy i to dopiero początki. Jeśli będzie głośniejszy to przewidują maty wyciszające w przedniej podłodze i grodzi.
I teraz pytanie:
Czy ktoś się już z czymś takim spotkał i czy możliwe, żeby ten typ tak miał? I żeby dawać maty zamiast zlikwidować problem? Zupełnie nie poznaję już tej Toyoty !!!!
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

jajac

• Gość
Odp: Współosiowość wałka skrzyni biegów - hałas łożyska
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2011, 22:43:37 »
Witam… niedawno nabyłem rav4 również z takim silnikiem, z podobnym przebiegiem i ze 6 biegową skrzynią biegów – co prawda ”terkotania” nie słyszę, ale za to przy jeździe na pierwszym biegu daje się słyszeć dźwięki jakie zazwyczaj towarzyszą przy jeździe na wstecznym. Głośna praca wstecznego to normalne, ale jedynka???. Poza tym na pozostałych biegach (nie jestem przekonany czy na wszystkich) słyszę delikatny „gwizd” zwłaszcza przy odpuszczaniu gazu…. Czy to normalne ??? Może to kwestia oleju? Przeczytałem w instrukcji, że musi być olej Toyota coś tam coś tam LV API GL-4 SAE 75W w innym przypadku może spowodować wystąpienie nienaturalnych dźwięków na biegu jałowym oraz zwiększenie zużycia paliwa… Proszę o spostrzeżenia użytkowników tego modelu. A przy okazji poszukuję instrukcji obsługi odtwarzacza DVD, płytę z mapą Polski do nawigacji i w ogóle instrukcję do nawigacji. Ja z kolei mogę udostępnić w formie elektronicznej instrukcję obsługi rav4 06-09. Pozdrawiam.

d-cat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2011, 09:34:30 »
A przy okazji poszukuję instrukcji obsługi odtwarzacza DVD, płytę z mapą Polski do nawigacji i w ogóle instrukcję do nawigacji. Ja z kolei mogę udostępnić w formie elektronicznej instrukcję obsługi rav4 06-09. Pozdrawiam.

gdzies ostatnio znalazlem na necie instrukcje obslugi do navi ... jak znajde to dam zanc ...
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2011, 09:45:14 wysłana przez d-cat »

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2021, 21:58:56 »
Witam, mam rav4 III 2.0 benzyna 2011 4x4

Przy niskich temperaturach po długim postoju mam dziwne chwilowe chrobotanie, gdy wcisnę sprzęgło do połowy przestaje chrobotać, ale biegi i sprzęgło działa poprawnie. Chrobotanie dobiega jakby z okolic silnika.

Przesyłam filmik podglądowy dźwięku akurat z kabiny, bo w niej go też słychać

Proszę o pomoc.

https://www.youtube.com/watch?v=tTAnvhgSAQc

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl