Autor Wątek: Falujace obroty na zimnym silniku Camry 2.2 92r  (Przeczytany 12629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kubusiek007

• Gość
Falujace obroty na zimnym silniku Camry 2.2 92r
« dnia: 09 Maja 2011, 14:22:34 »
Witam problem tak jak w nazwie tematu rano przy odpaleniu na benzynie jest pięknie dopóki się nie naciśnie gazu bo potem podczas opadania obrotów spadają tak ze auto gaśnie z 90 % przypadkach :/

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Falujace obroty na zimnym silniku Camry 2.2 92r
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2011, 00:16:46 »
Odnoszę wrażenie, że coś nie działa tak, jak powinno, i trzeba sprawdzić co  <diabel>

A na poważnie to, wątków o falujących obrotach jest multum, więc użyj szukajki i poczytaj  <zolta>
3VZ.pl

kubusiek007

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2011, 09:12:23 »
czytalem multum szukajac przez google ale zaden konkretnie nie mowil o Toyocie najczesciej mowili o przewodzie odpowietrzajacym skrzynie korbową a nie wiem gdzie owy znalesc w Toyocie  i czy on moze byc przyczyną tego

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2011, 09:26:46 »
Poszukaj na tutaj na forum  :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2011, 08:39:18 »
Tylko nalezy wykonac jedna duza rzecz.Wyczyscic do pucowania na blysk caly dolot od wewnatrz.Bedzie chodzic jak nowka.Powod samochod nigdy nie mial wykonanego servisu z prawdziwego zdarzenia.
Pzdr.camry 2,2

kubusiek007

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2011, 18:07:35 »
czyli wyczyścić przepustnice ? na cos uważać ? Wcześniej miałem Skode w ktorej po wyczyszczeniu przepustnicy  wariowały obroty i trzeba bylo przez kompa zresetować ustawienia a potem męczyć sie z 500km az sie wszystko ureguluje :]

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2011, 22:12:41 »
O czyszczeniu ISCV było tu już tyle, że można by książkę napisać.
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2011, 10:13:15 »
Kubusiek007,
Odczepiasz ostroznie polaczenie dolotu powietrza,jest to guma ale wtym wieku moze byc zwietrzala,nie uzywac sily tylko spokojnie luzowac i rozchylac.
Nastepnie odkrecasz te cztery nakretki i otwiera sie caly dostep .Ostroznie w srodku jest specjalna siateczka z volframu ktory pracuje jako filtr przewciwpylowy.W momencie jak sie pojawia w dolocie jakies partykle pylowe komp zalacza napiecie, siateczka sie zarzy i likwiduje wszystkie zanieczyszczenia.Uwaga jest to dosc droga rzecz i nie nalezy tego uszkodzic gdyz zmniejszymy zywotnosc silnika.Kiedys na ten temat przegadalem godzine wToyocie.Nastepnie pucujesz czyli polerujesz do blysku recznie kazda powierzchnie,nie moze byc nigdzie nalotu czarnego.Nastepnie po zmontowaniu regulujesz  dwoma srubkami wolne obroty na zimnym silniku tak aby byly cziutek szybsze niz na goracym.W momecie startu  silnik wchodzi na pare sekund na 1600obr/min,po dwoch trzech sekundach spada na 1300obr/min i po przejechaniu 1000m juz jest normalnie od 900 do 1000 obr/min.
Nie mialem nigdy problemu z silniczkiem skokowym nawet nie wiem czy takowy sie znajduje gdyz nigdy tam nie zagladalem.W samochodzie wiekowym jakim jest nasza camra nalezy wszystko wykonywac spokojnie po namysle i nie uzywac sily.
Czy u Was sa tez takie zlodziejskie ceny paliwa?Mysmy sie wzieli na sposob zostala na Facebook pokazana lista najdrozszych stacji benzynowych ktore ludzie zaczeli omijac po tygodniu spuscili cene do najtanszych stacji.Poniesli powtorne straty.
To wszystko prowadzi do niestety przechopdzenia na samochody elektyryczne ,najpierw hybrydy a pozniej wtyczkowce.Niestety planeta juz nie wytrzymna wiecej.
Pzdr.Camry 2.2

kubusiek007

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2011, 11:02:59 »
aa mam pytanie czego mogę użyć do wyczyszczenia przepustnicy benzyny ekstrakcyjnej ? i obroty biegu jałowego regulować 2 śrubkami od potencjometra przepustnicy ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2011, 13:06:13 »
Najlepiej to sobie zassij książkę do 5S i przeczytaj ją uważnie, bo z tego co piszesz, to lepiej, żeby to kto inny zrobił.

Nie wiem, co to potencjometr przepustnicy, ale podejrzewam, że chodzi o TPS, który zdecydowanie nie służy do regulacji wolnych obrotów, mimo, że ma w środku styk, informujący ECU o zamknięciu przepustnicy.

Benzyną wiele nie namyjesz, lepiej jakieś nitro, albo ( najlepiej ) specyfik do czyszczenia gaźników.
3VZ.pl

kubusiek007

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maja 2011, 13:55:24 »
przepustnica wyczyszczona nitrem  i założona na nowej uszczelce teraz tylko zostało mi spróbować odpalić. a Potem sprobowac wyregulować te wolne obroty tylko na przepustnicy widzialem 2 rzeczy ktore byly zamocowane na dwie śrubki pierwsze to to TPS a drugie to takie malutkie od spodu tez na dwie śrubki .
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2011, 13:58:10 wysłana przez kubusiek007 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maja 2011, 14:41:14 »
Takie malutkie od spodu jest na 4 śrubki, i to jest właśnie to, co miałeś wyczyścić, a nie przepustnicę.

Tylko do tego trzeba sobie zamówić uszczelkę w ASO, i nie ukręcić żadnej z tych 4 śrubek  :grin:
3VZ.pl

kubusiek007

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Maja 2011, 15:32:56 »
a wiec sytuacja wygląda tak przeczyściłem to co pisałeś to od dolu jak czyścilem przepustnice :] żadnej z 4 śrubek nie ukręciłem .
poskładałem wszystko i sytuacja wygląda tak ze na zimnym jak zawsze wariowały obroty ze potrafił zgasnąć to obroty się uspokoiły tylko ze po odpaleniu byly 1400 a potem spadły do 1200 i teraz jak silnik sie rozgrzał ciągle stoją na 1000-1100

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Maja 2011, 16:38:17 »
Pod koleczkiem z linka gazu sa dwie srubki i tak nimi podreguluj abys mial na wolnych obrotach i cieplym silniku te 900obr/min do 950 a nawet 1000.
Jedna ztych srubek jest polaczona z mebrana do podcisnienia.Marcinm kiedys dawal zdjecie tego miejsca i widac bylo dokladnie.
Z tego co opisujesz to juz sie zachowuje normalnie Twoj silnik.To trzeba regularnie wykonywac po 100kkm, szczegolnie kiedy benzyna jest roznymi frakcjami lekkiimi lub ciezkimi ropopochodnymi nie fabrycznymi.Mialem ten sam problem jak kiedys jezdzilem do Polski Camra.
Pzdr.Camry 2,2

kubusiek007

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maja 2011, 16:47:25 »
próbuje znalesc to miejsce o którym pisałeś ale na marne 

zaraz dodam tutaj zdjecia tylko pojde i aparatem zrobie :]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl