Autor Wątek: Co Wam się nie podoba w Verso  (Przeczytany 24832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donvito

• Toyot Leżący
  • *
Co Wam się nie podoba w Verso
« dnia: 13 Maja 2011, 01:18:53 »
Posiadaczem Verso jestem od kilkudziesięciu godzin i pierwsze elementy które podnoszą mi ciśnienie to:

-System BT o którym mowa w innym wątku
-Roleta w bagażniku (wcześniej miałem Almere i tam po podniesieniu klapy bagażnik był mój, a tu walka z roletą, trzeba będzie przyciemnić szyby i wywalić to dziadostwo)
-Jakość dźwięku (w Focusie II lepiej pierdziały głośniczki)
-Brak w akcesoriach uchwytu do telefonu (naprawdę nie wiem gdzie przyczepić uchwyt)

Czekam na inne buble  :-P
Verso 1,8 Premium

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Co Wam się nie podoba w Verso
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2011, 10:00:06 »
Parę rzeczy by się znalazło, na zasadzie z Misia, że Verso może nawet tam i ma swoje plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły nam minusów ;-)

Z mojej strony:
- kiepska jakość plastików na kokpicie, nawet głupich plastikowych "szkiełek" chroniących zegary, które bardzo szybko się rysują
- słaba jakość wykonania wielu elementów wyposażenia wnętrza, skutkująca problemami opisanymi przeze mnie w wątku o pierwszych naprawach
- auto mogłoby być o te 10-20 cm dłuższe, co przy płycie z Avensisa nie byłoby problemem - dzięki czemu miałoby większy bagażnik, więcej miejsca w trzecim rzędzie i wyglądałoby poważniej
- brak stopniowej regulacji zagłówków w tylnych rzędach (tylko max i min)
- wspomniany system BT
- wygląd ogólnie jest ok, ale auto biednie wygląda z przodu jak się spojrzy z trochę niższej perspektywy - a tak codziennie patrzę jak wychodzę z garażu :-)

Pewnie jeszcze by się niejedno znalazło, ale auto ogólnie jest super i dla równowagi przydałby się wątek o zaletach, żeby nie wyszło, że tylko narzekamy na nasze Versiaki :-)

PS W Premium przeszkadzałby mi zwłaszcza brak relingów  :-P
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2011, 10:01:42 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2011, 15:56:48 »
Nie podoba mi się włączanie klimy dwustrefowej. A konkretnie to, że wciśnięcie przycisku "auto" powoduje również start kompresora. Przecież Auto sobie może być i bez klimy, we wszystkich autach, które miałem z automatyczną klimą tak było i już wiem, że całą wiosnę, jesień i zimę będzie mnie to irytowało.
pzdr.
Michał

Offline donvito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2011, 00:29:39 »
to to dorzucę jeszcze kierunkowskazy, szkoda że nie mrygają trzy razy po lekkim dotknięciu dźwigni
Verso 1,8 Premium

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2011, 16:48:10 »
Denerwuje mnie brak podgrzewanych lusterek. Z moich badań wynika, że po prostu zapomnieli o tym gadżecie we wszystkich autach produkowanych w 2009 roku i nie było ich wtedy nawet w najwyższej wersji wyposażenia. Za to od 2010 roku pojawiły się we wszystkich Verso łącznie z Luną  :|
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2011, 16:51:04 wysłana przez Milos »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2011, 18:55:54 »
Denerwuje mnie brak podgrzewanych lusterek. Z moich badań wynika, że po prostu zapomnieli o tym gadżecie we wszystkich autach produkowanych w 2009 roku i nie było ich wtedy nawet w najwyższej wersji wyposażenia. Za to od 2010 roku pojawiły się we wszystkich Verso łącznie z Luną  :|

Podobnie było chyba z USB. W początkowych modelach był to dodatek chyba (albo było Line-IN bez USB), u mnie już jest w standardzie.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2011, 20:12:24 »
Podobnie było chyba z USB. W początkowych modelach był to dodatek chyba (albo było Line-IN bez USB), u mnie już jest w standardzie.

Zgadza się, u mnie jest tylko wejście AUX. Ale USB to szczegół niezbyt mi potrzebny, a do podgrzewanych lusterek przyzwyczaiłem się w Hondzie...

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Czerwca 2011, 20:29:36 »
Denerwuje mnie brak podgrzewanych lusterek. Z moich badań wynika, że po prostu zapomnieli o tym gadżecie we wszystkich autach produkowanych w 2009 roku i nie było ich wtedy nawet w najwyższej wersji wyposażenia.

mam wersję 2009 i podgrzewane lusterka:)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2011, 07:31:17 »
A jak je włączasz, oddzielnym przyciskiem czy razem z ogrzewaniem tylnej szyby?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2011, 09:09:24 »
U mnie razem z tylną szybą.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2011, 09:39:03 »
Heh, to może i u mnie tak jest, muszę sprawdzić  :grin:
Co prawda nie widziałem, żeby mi z lusterek para leciała...

Z tego co zauważyłem, to potem w Verso pojawił się oddzielny przycisk do podgrzewania lusterek, tak jak miałem w Cifie.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2011, 09:46:10 »
Heh, to może i u mnie tak jest, muszę sprawdzić  :grin:
Co prawda nie widziałem, żeby mi z lusterek para leciała...

Z tego co zauważyłem, to potem w Verso pojawił się oddzielny przycisk do podgrzewania lusterek, tak jak miałem w Cifie.

Yyy, no ja też bym wolał jak mieliśmy w cifach, tymczasem zrobili po europejsku. A Ty widziałeś ten osobny włącznik w jakimś Verso? U mnie na 100% go nie ma a lustra grzane są - przynajmniej wg specyfikacji. Jutro ma być chłodniejszy dzień to sprawdzę organoleptyczne.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2011, 09:55:06 »

A Ty widziałeś ten osobny włącznik w jakimś Verso? U mnie na 100% go nie ma a lustra grzane są - przynajmniej wg specyfikacji.

No, tak mi się wydaje, że widziałem taki przycisk w salonie jak oglądałem nowsze Verso, chyba Premium, w każdym razie już te z jaśniejszymi srebrnymi plastikami na kierownicy i konsoli. Ale teraz to już sam zgłupiałem, muszę się przy okazji przyjrzeć jak będę w Toyocie.

Co do specyfikacji to właśnie w papierach na 2009 tego ficzera w Verso nie było, pojawił się dopiero w specyfikacji na 2010, więc jak nie było u mnie przycisku ani wzmianki w specyfikacji, to automatycznie uznałem, że na pewno podgrzewania nie mam.

Specyfikacja Verso 2009 bez podgrzewanych lusterek (Zewnętrzne lusterka w kolorze nadwozia):
http://www.forum.corollaclub.org/download.php?id=4269&sid=9c53fe5b900870291a144f2ae2a3c00e

Specyfikacja Verso 2011 z podgrzewanymi lusterkami (Zewnętrzne podgrzewane lusterka w kolorze nadwozia):
http://www.toyota.pl/images/spec_verso.pdf

Ale może to była tylko pomyłka w specyfikacji, jutro też organoleptycznie sprawdzę to u siebie.

PS Ale USB na pewno nie mam  <diabel>
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2011, 10:07:42 wysłana przez Milos »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2011, 23:00:37 »
Sorry za zamieszanie, mam grzane lustra włączane z tylną szybą  :laugh:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Czerwca 2011, 08:43:59 »
Sorry za zamieszanie, mam grzane lustra włączane z tylną szybą  :laugh:

Uczucie zapewne jak przy znalezieniu 5 dych w zimowym płaszczu, wyciąganym z szafy po sezonie letnim ;)

Ciekawe w sumie czemu tego w specyfikacji nie było.

pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl