Autor Wątek: przygasający wyświetlacz wielofunkcyjny i ośw. zegarów - VSC TRC OFF  (Przeczytany 3262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lajkonik

• Toyot Leżący
  • *
Witam....
od kilku dni zauważyłem dziwne objawy w samochodzie (corolla verso 2,0 ), w trakcie jazdy przygasa  mi oświetlenie zegarów i wyświetlacz wielofunkcyjny ( po pierwszym przygaśnięciu zapala się kontrolka TRC OFF i VSC), chciałem zaznaczyć że takie objawy występują prawie za każdym razem jak nacisnę hamulec. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i napisze czym w/w objawy są spowodowane ( mam nadzieję że to jakaś bzdura). Z góry dziękuję odpowiedzi, sugestie itp.

Offline lajkonik

• Toyot Leżący
  • *
przygasający wyświetlacz wielofunkcyjny i ośw. zegarów - VSC TRC OFF
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2011, 20:25:02 »
zauważyłem że w/w objawy nasilają się gdy jest załączona klimatyzacja (cały czas przygasają zegary i wyświetlacz) może przyczyną jest zwarcie, duże spadki napięć a może uszkodzony regulator napięcia???
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2011, 20:26:37 wysłana przez lajkonik »

Energo

• Gość
Spróbuje coś doradzić, ale nie ma pewności że pomoże ;)
pierwsza sprawa to może byc słaby akumulator, ewentualnie coś z alternatorem, ale załóżmy że wszystko jest ok. kolejna sprawa to warto obejrzeć przewody masy akumulatora, w jakim stanie jest połączenie tych przewodów z karoserią i skrzynią biegów (od klemy ujemnej biegną dwa przewody). Warto odkręcić śruby, oczyścić z rdzy , nalotów, przesmarować olejem/smarem itd (o czystość klem aku tez warto zadbać). Ale załóżmy że i tutaj wszystko jest ok.
Miałem podobne problemy, co jakiś czas odpalał się check engine (było to powiązane z chwilowym przygaśnięciem zegarów). Jak temu zaradziłem ? Zresetowałem układ ABS. Po kolei:
Pompa ABS to taki duży kwadrat po lewej stronie komory silnika, tuż za reflektorem. Do niego podłączona jest duża plastikowa kostka (wtyczka).
1. Wyłączamy stacyjke, wyjmujemy kluczyki
2. odłączamy kostke od pompy ABS
3. Włączamy stacyjke w pozycję "on", tak żeby wszystko się zaświeciło ale nie odpalamy silnika. Powinien się wyświetlić błąd ABS
4. Wyłączamy stacyjkę, wyjmujemy kluczyki, podłączamy kostke ABS, dokładnie dociskamy
5. Układ ABS jest zresetowany.  odpalamy stacyjkę, patrzymy czy nie ma żadnych błędów, odpalamy silnik, wszystko powinno być ok.
U mnie po takiej operacji od roku ani razu nie właczył się "check engine". Można (a nawet trzeba jeśli wyświetla się "check engine") całą opisaną operację poprzedzić zresetowaniem komputera pokładowego, wystarczy na kilka sekund odpiąć kleme masy od akumulatora i podłączyć z powrotem.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2011, 01:03:48 wysłana przez Energo »

Offline lajkonik

• Toyot Leżący
  • *
Odp: przygasający wyświetlacz wielofunkcyjny i ośw. zegarów - VSC TRC OFF
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2011, 23:15:58 »
Energo......okazało się (tak jak zresztą napisałeś ), że przyczyną była niedoręcona masa. Miałem robiony lewy przedni błotnik i PAN BLACHARZ zapomniał dokręcić masę. Dzięki za dobre rady

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl