Autor Wątek: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)  (Przeczytany 41948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jassekp

• Gość
Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)
« dnia: 15 Maja 2011, 10:00:41 »
Witam,
jako, że zbliżają się wakacje to pomyślałem o zakupie haka + bagażnika na rowery, no i przy okazji dobrze byłoby zaktualizować nawigację bo jest to jeden z najsłabszych punktów wśród gadżetów tego auta...
Zadzwoniłem do Aso i usłyszałem, że sprawa bagażnika to 5000+ a aktualizacja nawigacji to ok. 1000zł - aż tal nie kocham tej marki, żeby tyle za wakacyjne dodatki zapłacić:)
Prosiłbym o poradę jak można to rozwiązać w sensowniejszym zakresie cenowym, jaki hak -bagażnik kupić i co można zrobić w sprawie tej nawigacji...
JP

Edit. zmieniam tytuł wątku na taki, żeby było wiadomo o co chodzi ;-) ~mgenek
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2013, 17:36:03 wysłana przez mgenek »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2011, 10:32:08 »
Hak = thule brink (www.brink.eu). W ASO w 900 się zmieścisz z montażem.

Co do bagażnika to napisz co Cię interesuje. Box? Rowery na haku czy dachu? Ile rowerów?
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2011, 10:54:29 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2011, 16:25:43 »
Hak = thule brink (www.brink.eu). W ASO w 900 się zmieścisz z montażem.

Co do bagażnika to napisz co Cię interesuje. Box? Rowery na haku czy dachu? Ile rowerów?

co do bagaznika to interesuje mnie na haku na 2-3 rowery...

za hak + montaż usłyszalem w Aso cenę 3500pln, za 900pln to raczej haka w Aso nawet nie powacham:)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2011, 19:01:41 »
No to Ci promocję zrobili. Chyba, że chcesz oryginalny odpinany. Ja za stały thule brink wraz z montażem zapłaciłem 900 w ASO w Płocku.

Platformę na rowery to proponuję nie bylejaką Thule - w ASO i tak nic innego by Ci nie sprzedali bo nawet te platformy w katalogu akcesoriów Toyoty to są platformy Thula właśnie.
Za ~1250 kupisz (nie najwyższy model) ale bardzo dobrą platformę THULE 943 - na 3 rowery.
http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/BikeCarriers/Towbar/Thule%20EuroRide%20943.aspx
pzdr.
Michał

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2011, 19:15:28 »
No to Ci promocję zrobili. Chyba, że chcesz oryginalny odpinany. Ja za stały thule brink wraz z montażem zapłaciłem 900 w ASO w Płocku.

Dziś dzowniłem do dwóch krakowskich Aso z pytaniem o najtańśzy hak z montażem - w jednym 2300 w drugim 1700 - nadal nie 900 ale już bliżej:)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2011, 20:55:40 »

"cennik" z gabloty w ASO w płocku, ale właściwie wszystko kupi się jeszcze taniej. Ja z tych to mam hak za 927 (w cenniku 1070).

Zaczyna Ci się opłacać wycieczka do Polski centralnej ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2011, 21:03:36 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2011, 08:25:33 »
zdecydowałem się na najtańsza możliwą opcję, jeśli chodzi o hak 'automatyczny', dostępną w krakowskich Aso - Brink automat z montażem to kwota 2300zł:) - trochę drożej niż w Polsce centralnej ale trzeba dać małym lokalnym firma zarobić:) czy fakt montazu haka trzeba gdzies zglosic?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca 2011, 09:10:22 »
Tak. Jak juz Ci zamontuja to jedziesz autem na przeglad czesciowy do stacji diagnostycznej (np. okregowej). Tam sprawdza poprawnosc montazu gniazdka elektrycznego i wg tabliczki na haku dostaniesz zaswiadczenie. Wez ze soba 3 dychy na to badanie.
Nastepnie pedzisz do swojego wydzialu komunikacji. Tam zrobia Ci adnotacje "hak" w dowodzie i karcie pojazdu (!). Tu nic nie bedziesz placil.
pzdr.
Michał

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2011, 21:05:50 »
Dziś cały cykl dobiegł końca - jeszcze mam pytanie w takiej kwestii bo może się orientujesz - czy tablica rejestracyjna na platformę musi być z urzędu z 'homologacją' czy można sobie zwykłą zamówić u rzemieślników?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2011, 21:24:04 »
Z urzędu nie dostaniesz - chyba, że skłamiesz że swoją zgubiłeś. U rzemieślników nie możesz zrobić bo powiedzą że podrabiasz. Zdjąć z samochodu nie wolno. Tyle jeśli chodzi o legalność.

Ale o dziwo, policja podchodzi do tematu bardzo rozsądnie. Dorób sobie tablicę np. w agencji reklamowej, załóż na platformę i jeździj. Nikt się nie doczepi. Mam wielu znajomych z platformami i żaden nie miał nigdy kłopotów mimo wielu kontroli policyjnych. Niektórzy nawet wspominali, że w trakcie kontroli policjant "chwalił" że tablica dobrze wykonana i "dobrze, że nie zdjęty oryginał z samochodu" i że "to głupota że jeszcze to nie zalegalizowane".
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2011, 21:28:21 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:08:44 »
Witam
Mam pytanko do posiadaczy haków (nie tych politycznych :-) ) otóż może jestem w tej kwestii daleko w tyle, albo zgoła całkiem na poboczu.

a pytanie jest takie, czy ze sztywnym hakiem można wjechać do innego państwa, bo kiedyś słyszałem od gościa, że ci co mieli hak na stałe, musieli na granicy go odcinać. niby teraz nie ma granic ale powiedzmy, że polizei zatrzyma człowieka gdzieś za miedzą, to mogą się przyczepić.
no i drugie pytanko, czy ktoś może podać cenę bo tu wypowiedzi są mocno rozbieżne
pozdrawiam

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:19:03 »
1. Hak nie może być stały - nawet w Polsce. Stały to znaczy, z kulą niemożliwą do odpięcia (stanowiącą jedną konstrukcję z resztą elementów haka). Jeśli jest przykręcana śrubami to już jest demontowalna i taka jest ok. Ja taką mam.
2. Sama kula może być zamontowana przez cały czas eksploatacji, również kiedy nie jest ciągnięta przyczepa.
3. W niektórych krajach, lokalne przepisy mogą wymagać demontażu kuli gdy nie jest ciągnięta przyczepa ale dotyczy to pojazdów zarejestrowanych w tym kraju. Pojazd z zamontowanym hakiem w pl ma spełniać zasady w pl dopóki jest zarejestrowany w pl.
4. Nie ma obecnie w handlu haków ze stałą kulą (niemożliwą do odłączenia).
5. W ASO z hakiem Thule Brink, odkręcanym śrubami powinieneś się zmieścić w 1000 złotych. Poza ASO myślę, że spokojnie w 60% tej kwoty.
6. Historię z tym odcinaniem kuli to chyba każdy słyszał od swojego szwagra, że "jego bliski kolega..." ;-)
pzdr.
Michał

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:24:12 »
no dzięki za wyjaśnienie. nie zostawiłeś cienia wątpliwości, który spowodowałby następne pytania.
jeśli naprawdę to będzie koszt 1000 zł, to wchodzę w to, ale dopiero na tym przeglądzie, czy też wymianie olejów, bo gdzieś tu wyczytałem że chyba pierwsza wymiana ma być po 4 tys. więc mnie to spotka koło końca marca

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:25:41 »
Pierwszy przegląd jest po roku. Z tą wymianą wcześniej to też jest "urban legend". Oczywiście nie mówię, że to jest bez sensu tylko że nie ma takiego obowiązku.
Ja mam z ASO fakturę za hak z montażem na ~1000 z 2011 roku. Mogło się zmienić, trochę minęło.

EDIT.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,26374.msg343523.html#msg343523
;-)
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2014, 12:30:00 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2014, 14:38:58 »
tą kartkę z akcesoriami do verso to dostałeś przy zakupie? szkoda że mi nie dali czegoś podobnego przed zakupem bo może bym coś odrazu dorzucił  :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl