Autor Wątek: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)  (Przeczytany 41950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2014, 15:32:22 »
Taka "wkładka" do katalogu z akcesoriami była. Leżały sobie w gablocie.
pzdr.
Michał

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2014, 15:42:37 »
może nic straconego. jak będę odbierał to poproszę o taki wykaz

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Stycznia 2014, 10:07:05 »
słyszałem od gościa, że ci co mieli hak na stałe, musieli na granicy go odcinać.
Były takie przypadki, ale są one niezgodne z Konwencją Wiedeńską. Pojazd musi spełniać warunki techniczne w kraju rejestracji i inny kraj KW musi respektować pojazd jeśli ma on ważne badanie techniczne w swoim kraju rejestracji.
W odwecie nasi policjanci zaczęli sprawdzać gaśnice u Niemców, a potem wszyscy się wycofali bo jedno i drugie było niezgodne z prawem.
Pytałem na 2 stacjach diagnostycznych czy mam odpinać hak w Polsce czy za granicą i jednogłośnie mi odpowiedziano, że nie ma takiego obowiązku ani tu, ani tu. Natomiast zdziwiło mnie to co pisze mgenek, że "Hak nie może być stały" - sprawdzę w przepisach. Być może to jest prawda, ale to tak jak światło przeciwmgłowe tylne - jest obowiązkowe, tylko nigdy nie ma obowiązku jego używania, a jest tylko zakaz.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2014, 10:38:00 »
słyszałem od gościa, że ci co mieli hak na stałe, musieli na granicy go odcinać.
Były takie przypadki, ale są one niezgodne z Konwencją Wiedeńską. Pojazd musi spełniać warunki techniczne w kraju rejestracji i inny kraj KW musi respektować pojazd jeśli ma on ważne badanie techniczne w swoim kraju rejestracji.
Co mi z tego, że prawo było po mojej stronie jeśli jakiś k***s spalinowy przejechał mnie na przejściu dla pieszych i to na zielonym dla mnie świetle! Innymi słowy nagminne jest wymaganie przez policje różnych krajów europejskich, aby odkręcić końcówkę haka holowniczego! I tak dobrze, jeśli nie kończy się to mandatem w "ojro".
Nota bene wymaganie nie takie do końca durne. Przed laty jakiś palant wjechał mi w kuper, a dokładniej w hak holowniczy właśnie. U mnie skończyło się to delikatnym podrapaniem zderzaka, ale tamtego gostka musieli wciągać na lawetę  :cheesy:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Stycznia 2014, 10:51:42 »
Nota bene wymaganie nie takie do końca durne. Przed laty jakiś palant wjechał mi w kuper, a dokładniej w hak holowniczy właśnie. U mnie skończyło się to delikatnym podrapaniem zderzaka, ale tamtego gostka musieli wciągać na lawetę  :cheesy:

Nie rozumiem jakie masz w końcu stanowisko. "Dobrze, że każą ściągać ale dobrze, że miałem"?

Natomiast zdziwiło mnie to co pisze mgenek, że "Hak nie może być stały" - sprawdzę w przepisach. Być może to jest prawda, ale to tak jak światło przeciwmgłowe tylne - jest obowiązkowe, tylko nigdy nie ma obowiązku jego używania, a jest tylko zakaz.

Kiedyś to widziałem AFAIR w przepisach dotyczących homologacji haków. Może tam zobacz. Zauważ, że haków stałych w handlu nie ma - te określane "na rynku" jako stałe, tak na prawdę są przykręcane śrubami.
pzdr.
Michał

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Stycznia 2014, 11:06:02 »
Nota bene wymaganie nie takie do końca durne. Przed laty jakiś palant wjechał mi w kuper, a dokładniej w hak holowniczy właśnie. U mnie skończyło się to delikatnym podrapaniem zderzaka, ale tamtego gostka musieli wciągać na lawetę :cheesy:
Nie rozumiem jakie masz w końcu stanowisko. "Dobrze, że każą ściągać ale dobrze, że miałem"?
Moje stanowisko nie ma tu nic do rzeczy. Stwierdzam jedynie, co może się komuś przydać, że Konwencja Wiedeńska, lub inne przepisy sobie, a życie sobie. Widzę oczami wyobraźni polskiego kierowcę zatrzymanego gdzieś zagranicą przez policję i powołującego się na Konwencję Wiedeńską! LOL.
Natomiast moje osobiste doświadczenie pokazuje, że te europejskie, acz nie polskie, przepisy mają tutaj wyjątkowo  :good: sens bo po to sa zderzaki, aby pękały, a hak nie po to, aby wjeżdżał jakiemuś pechowcowi w chłodnicę.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Stycznia 2014, 11:09:31 »
Widzę oczami wyobraźni polskiego kierowcę zatrzymanego gdzieś zagranicą przez policję i powołującego się na Konwencję Wiedeńską! LOL.

Ale w czym problem? Uważasz, że niemiecki policjant nie będzie respektował konwencji?
pzdr.
Michał

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Stycznia 2014, 11:13:21 »
Widzę oczami wyobraźni polskiego kierowcę zatrzymanego gdzieś zagranicą przez policję i powołującego się na Konwencję Wiedeńską! LOL.
Ale w czym problem? Uważasz, że niemiecki policjant nie będzie respektował konwencji?
Będzie. Ale dopiero po kilku dniach Twojego z nim procesowania się. I co Ci z takiej satysfakcji?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Stycznia 2014, 11:16:28 »
Mam odmienne doświadczenia.
pzdr.
Michał

Offline MateuszW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Stycznia 2014, 12:31:39 »
Witam
Kilka dni temu montowałem haka do swojej Toyoty Verso. Przed kupnem zastanawiałem się jaki hak zamontować przez około miesiąc czasu szukałem w internecie  i oglądałem haki przy innych samochodach zdecydowałem się na hak firmy WESTFALIA wypinany koszt takiego haka to 1260 zł + wiązka Thule (wiązka bez żadnego modułu) 40zł  łącznie 1300 zł.
Hak zamontowałem z bratem czas montażu to jakieś 2,5-3 godzin. Jeżeli kupił bym haka odkręcanego to był by koszt 540zł + 40zł razem 580zł czyli o połowe  taniej. Jeżeli ktoś by potrzebował by jakieś porady lub fotki jak wygląda mój Hak chętnie pomogę.
Przy zakupie haka sprzedawca namówił mnie na zakup bagażnika (platformy) na rowery oczywiście kupiłem , model Thule G2 923 na 3 rowery. Pozdrawiam

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Stycznia 2014, 22:19:00 »
A używał ktoś Thula na tylną klapę?

Wysłane z mojego Nexus 4

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Stycznia 2014, 22:32:54 »
Przy zakupie haka sprzedawca namówił mnie na zakup bagażnika (platformy) na rowery oczywiście kupiłem , model Thule G2 923 na 3 rowery. Pozdrawiam

Tez mam platformę na 3 rowery thule i tez g3. Uważaj tylko bo hak w Verso ma maksymalny dopuszczalny nacisk 55kg.  Sama platforma ma ze 14kg to już zostaje 40kg na rowery - robi się ciasno. Trzeba zwracać uwagę na rowery jeśli się nie ma tych lżejszych.

A używał ktoś Thula na tylną klapę?

Wysłane z mojego Nexus 4

Kiedyś przejechaliśmy z kolegą pół polski z rowerami na klapie i... jakoś to się bezproblemowo sprawdziło. Trzeba pamiętać, że dostępu do bagażnika nie ma z zamontowanymi rowerami, upierdliwe jest zakładanie tego wszystkiego (wtedy było, teraz może są lepsze).
Ale mimo wszystko sam do swojego auta bym tego nie zamontował - obawiałbym się jednak o zawiasy (całość wisi na klapie przecież) no i my mamy plastikowe spojlerki, które byłyby "zgniatane" zaczepami bagażnika. Trzeba by to zobaczyć samemu jak to teraz wygląda bo ja swoją opinię opieram na modelu z przed "kilku" lat.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2014, 22:38:42 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline RafałST

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Stycznia 2014, 22:57:33 »
Do jakiego auta ten hak???

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Stycznia 2014, 23:00:33 »
Jedyne co mnie odpycha od platformy na haku to stluczka z tyłu.... bo rowery trochę drogie są..

Wysłane z mojego Nexus 4

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:00:10 »
No ale jak z tyłu to placi ten z tyłu więc? ;-)

* wytaptane tapatalkiem

pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl