Jesli brak silnika krokowego - to I gen.
wydaje mi się, że to raczej nie jest wina gazu, ze strony instalki gazowej musisz sparawdzić tu kilka rzeczy - raczej proste. Zakręć wielozawór na butli - wypal gaz z przewodów i odpal na benzynie - jak obroty sięustabilizują - istnieje przeciek gazu przy pracy na benzynie (elektrozawór gazowy do wymiany). Lewe powietrze silnik może zasysać na benzynie przez układ gazowy. - sprawdź czy wężyk od wolnych obrotów jest szczelny (łączy kolektor ssący z dyszą wolnych obrotów parownika) to drobny wężyk, często parcieje od gazu. Zdejmij go zaciśnij czymś przy kolektorze i odpal silnik na benzynie jeśli obroty dalej wysokie - instalka gazowa nie jest przyczyną twojego problemu, sprawdź króciec tego wężyka przy kolektorze.
Jeśli jest sonda lambda - na pewno przy twej instalce już nie żyje, lecz jak jeździsz na gazie jest niepotrzebna, zamiast kata wstawiasz strumienicęi olewasz benzynę. Pamiętaj, że jeśli linka gazu cofa siędo końca to wcale nie musi sięcałkiem cofać przepustnica - tu też może być problem. Tyle mogęCi doradzić co mi przychodzi do głowy i co możesz sprawdzić sam prostymi metodami - reszta raczej należy do fachowców. (mam Nissana z 1,6 91 r z podobnym silnikiem i gazem, ale takich problemów nigdy z nim nie miałem). POwodzenia, pozdro