Autor Wątek: wysokie obroty silnika na jałowym  (Przeczytany 9215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamion

• Gość
wysokie obroty silnika na jałowym
« dnia: 19 Stycznia 2005, 08:34:52 »
witam...
może ktoś spotkał sięz czyms takim...mam toyote corolle 1990r 1.6 16v benzyna...z gazem..
od jakiegos czasu mam problem na benzynie jak na nią przełącze to wchodzi na wysokie obroty...odkreciłem srubke od linki dodawania gazu i tez to samo...((( nie mam pojecia co to moze byc bo jest to pierwszy moj samochod...za takim silnikiem..czy moze byc to wina sondy....???
dodam że na gaz jak przełącze to jest wszystko ok....silnik dosłownie zachowuje sie poprawnie a jak przełacze na benzyne to odrazu ma obroty jak by na ssaniu chodził....

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:55:50 wysłana przez Janmor »

• Gość
wysokie obroty silnika na ja³owym
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2005, 22:36:49 »
juz ci odpowiadam:

1. sondy chyba nie masz
2. obroty - sam mialem problem taki 3 tyg temu. zacial sie silownik chyba jakis. Trzeba to cale rozebrac i oblukac. Krecenie srubkami nic nie da. Wez dobrego majstra i ustwi ci jak trzeba.

Pozdro

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2005, 23:18:35 »
miales wystrzal na gazie?? jezeli tak to szukaj gdzie moze ssac lewe powietrze moze byc uszkodzona przepustnica moze tez padl silnik krokowy ( ale to malo prawdopodobne)

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2005, 01:54:39 »
sprawdź czy trzyma elektrozawór gazowy (niewielka domieszka gazu przy pracy na benzynie). Jesli masz gaźnik z bimetalowym ssaniem - zimny gaz mógł je uszkodzić i silnik pracuje rzeczywiście jakby ssanie nie "odbijało" nawet po nagrzaniu - opowiadano mi o takim zjawisku w zagazowanych gaźnikach Nissana z twojego rocznika - nie wiem co masz w Toyce - gaźnik czy wtrysk. Prawdopodobne jest też uszkodzenie przepustnicy.

kamion

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2005, 08:13:37 »
panowie powiem tak...toyke mam na wtrysku..1.6 16v bezposredni wtrysk))).wystrzału na gazie nie mialem ....sprawdzałęm nigdzie lewego powietzrza nie dostaje....swiece nowe przewody wysokiego napiecia nowe ...i oczywiscie filtry....jest to pierwszy japonczyk i odrazu zobaczylem ze są to fajne autka...staram sie dbac o swoje autko i dlatego chce to naprawic.....

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2005, 09:07:12 »
a która generacja instalacji I-sza, II ga, jaka jest elektronika, jesli II-ga to czy jest czy jest śruba oprócz silnika krokowego.
I napisz, czy obroty wysokie są tylko chwilępo przejściu na benzynęa pottem spadają, czy utrzymują sięcały czas i w czasie jazdy na benzynie, oraz co siędzieje jak odpalisz zimny silnik na benzynie - czy w miaręrozgrzania obroty spadają?

kamion

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2005, 08:21:10 »
instalacjęmam II ale na srubie bez silnika krokowego...wsokie obroty wystepują tylko na benzynie...jak odpale rano to chodzi w miare normalnie w momecie kiedy sie rozgrzewa obroty rosną.....i tak zostaje...jak przełącze z bazu na benzyne obroty rosną i tak zostają..tak jak bym dodał gazu....a najfajniejsze jest to ze tak jak pisalem srube od regulacji linki gazu mam odkręconą do samego konca tak ze kiedy puszczam gaz to linka sie cofa do konca ale obroty sa wysokie.......

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2005, 11:15:22 »
Jesli brak silnika krokowego - to I gen.
wydaje mi się, że to raczej nie jest wina gazu, ze strony instalki gazowej musisz sparawdzić tu kilka rzeczy - raczej proste. Zakręć wielozawór na butli - wypal gaz z przewodów i odpal na benzynie - jak obroty sięustabilizują - istnieje przeciek gazu przy pracy na benzynie (elektrozawór gazowy do wymiany). Lewe powietrze silnik może zasysać na benzynie przez układ gazowy. - sprawdź czy wężyk od wolnych obrotów jest szczelny (łączy kolektor ssący z dyszą wolnych obrotów parownika) to drobny wężyk, często parcieje od gazu. Zdejmij go zaciśnij czymś przy kolektorze i odpal silnik na benzynie jeśli obroty dalej wysokie - instalka gazowa nie jest przyczyną twojego problemu, sprawdź króciec tego wężyka przy kolektorze.
Jeśli jest sonda lambda - na pewno przy twej instalce już nie żyje, lecz jak jeździsz na gazie jest niepotrzebna, zamiast kata wstawiasz strumienicęi olewasz benzynę. Pamiętaj, że jeśli linka gazu cofa siędo końca to wcale nie musi sięcałkiem cofać przepustnica - tu też może być problem. Tyle mogęCi doradzić co mi przychodzi do głowy i co możesz sprawdzić sam prostymi metodami - reszta raczej należy do fachowców. (mam Nissana z 1,6 91 r z podobnym silnikiem i gazem, ale takich problemów nigdy z nim nie miałem).  POwodzenia, pozdro

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2005, 19:47:42 »
część . Może spróbuj poprostu zresetowac komuuter benz , ściągając na jakisć czas klęmęakumulatora, a pewniej - wyciągnij wtyczkęod temp. (ssania ) odpal niech pochodzi na benzynie  , wylącz wsadż z powrotem wtyczkę.odpal i zobacz czy coś sięzmieniło. Niestety nie wiem w którym miejscu jest czujnik ssania w twoim samochodzie ale mosza sam to wiesz  :aclap

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2005, 21:40:26 »
Mozna zresetowac kompa i ustawic obroty na benzynie srubą wolnych obrotow na przepustnicy.Dopiero potem ustawic dawke gazu.Sprawdz przedtem czy nie spadly zadne przewody podcisnienia.Nagly przyrost obrotow b.jalowego jest spowodowany przedostawaniem sie nadmiernej ilosci powietrza za przepustnice,np.nieszczelne serwo,itp..

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2005, 09:49:14 »
Najlepiej zrób zdjęcie swojej przepustnicy bo byly tam przynajmniej ze dwa rozwiazania sterowania obr. b. jałowego i tak sie tego nie wytlumaczy.
Ale generalnie nie wolno! krecic srubą od linki gazu. Po drugie problem jest tylko w ukł. reg. b. jałowego. Po trzecie sprawdz czy masz pełno płynu chłodniczego w chłodnicy.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2005, 21:05:56 »
ja jeszcze dorzuce od siebie - wyłóż kabel od odmy (20cm od przepustnicy-zasyysacz powietrza) i przyłóż poalcem, kiałem przez tego gada również wysokie obroty, jka zatkałem "bolec" w który wchodzi wężyk problem znikł

zdenek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2005, 12:24:18 »
Cytat: p_flori
Jesli brak silnika krokowego - to I gen.

Cześć, złudna pewność. Pomimo istnienia prawnego obowiązku posiadanie pełnej elektroniki do instalacji gazu II-giej gen. (od roku 2002) mi udało siędotrwać do grudnia 2004 ze śrubą regulacyjną zamiast silnika krokowego.
pozdrówki
zdenek
rolka 4AFE
starleta 4EFE
obie zagazowane

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2005, 17:20:02 »
Z reguły II gen. powinna mieć silnik krokowy, ale faktycznie nie musi - ma to pewne konsekwencje, ale nie powinno to być przyczyna problemu autora tematu.
Tylko być może oprócz śruby nie ma tam nic żadnej elektroniki, emulatora itp. Ale gaz raczej nie stanowi problemu, chyba, że przestawia siękomp benzynowy i głupieje.
Wracając do problemu, może tu byc problem z układem ssania - w Nissanie był taki dzydzelek bimetalowy, który wyginał przepustnicępod wpływem temperatury - domykając ją, podobno to coś pękało czasem w Nissanach i wtedy "ssanie" cały czas działało... - oczywiście teoretyzuję, bo nie znam budowy tego konkretnego silnika.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lutego 2005, 08:11:27 »
Cytat: p_flori
Wracając do problemu, może tu byc problem z układem ssania - w Nissanie był taki dzydzelek bimetalowy, który wyginał przepustnicępod wpływem temperatury - domykając ją, podobno to coś pękało czasem w Nissanach i wtedy "ssanie" cały czas działało... - oczywiście teoretyzuję, bo nie znam budowy tego konkretnego silnika.

Było cos takiego ale w gaźnikach, wiec nie ma ta usterka tutaj nic wspolnego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl