Autor Wątek: Parę pytań o Kamraka.  (Przeczytany 2291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Parę pytań o Kamraka.
« dnia: 18 Maja 2011, 12:29:50 »
Wybaczcie że pytam o takie duperele ale jestem woznicą V6 od tygodnia. Kamrak z 1993r,silnik 3VZ,automat,wersja USA. Pytania:Ciągle świeci kontrolka świateł na desce,wszystkie żarówki z tyłu są sprawne,bagażnik świeci,schowek świeci.mogą być przepalone podsufitki ale chyba kontrolka nie obejmuje tego oświetlenia?. Muszę wymienić klocki,z tyłu są tarczo bębny,czy klocki do amerykańca są takie same jak EU? Ręczny to szczęki,czy jest problem z ich nabyciem? Co proponujecie oprócz firmowych klocków  Toy..? Miska olejowa silnika upaćkana olejem,kamrak lekko znaczy teren,dół silnika też lekko mokry,tak 2,3 cm powyżej miski,możliwe przyczyny? Gdzie jest skrzynka bezpieczników? Czy automatyczna antena działa dopiero po podłączeniu radia?(Tak twierdził poprzedni właściciel) Na początek tyle żeby koledzy was nie zamęczać.Pozdrawiam. Marek.

joker

• Gość
Odp: Parę pytań o Kamraka.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2011, 12:49:41 »
Wybaczcie że pytam o takie duperele ale jestem woznicą V6 od tygodnia. Kamrak z 1993r,silnik 3VZ,automat,wersja USA. Pytania:Ciągle świeci kontrolka świateł na desce,wszystkie żarówki z tyłu są sprawne,bagażnik świeci,schowek świeci.mogą być przepalone podsufitki ale chyba kontrolka nie obejmuje tego oświetlenia?. Muszę wymienić klocki,z tyłu są tarczo bębny,czy klocki do amerykańca są takie same jak EU? Ręczny to szczęki,czy jest problem z ich nabyciem? Co proponujecie oprócz firmowych klocków  Toy..? Miska olejowa silnika upaćkana olejem,kamrak lekko znaczy teren,dół silnika też lekko mokry,tak 2,3 cm powyżej miski,możliwe przyczyny? Gdzie jest skrzynka bezpieczników? Czy automatyczna antena działa dopiero po podłączeniu radia?(Tak twierdził poprzedni właściciel) Na początek tyle żeby koledzy was nie zamęczać.Pozdrawiam. Marek.

Ja mam na klapie fabryczny spojler a w nim światło stopu złożone z diód - jak się kilka diód przepaliło to też świeciła mi się kontrolka od żarówek na desce. Świeci się tak już 5 lat i nie biorę do bani.
Co do wycieków to może być spod pokrywy zaworów, trzeba by się przyjrzeć pod spodem gdzie jest źródło zapocenia.
Co do anteny - tak, trzeba do niej podpiąć sterowanie (np. właśnie pod radio).

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2011, 16:56:07 »
1) kontrolka świateł : sprawdź żarówki - układ jest odpowiedzialny za tylne pozycje i stopy. Jeśli ma nadmiar oporu - nie robi problemu, jeśli niedobór - świeci kontrolką. Często zdarza się, że po wymianie żarówek na nieoryginalne zaczynają się problemy. Oryginały mają 27/8W, podczas gdy standardowy zamiennik 21/5W.

2) Tak, FDB478 i ich odpowiedniki. Polecam TRW albo ATE, a jeśli oryginały, to tylko te, co szły na 1 montaż.

3) Szczęki dostaniesz spokojnie z zamiennika.

4) Umyj silnik, to dowiesz się skąd leje - inaczej to wróżenie z fusów.

3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2011, 18:27:33 »
Wielkie dzięki za info. Marek

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2011, 20:35:49 »
Marku,
 wszystko dobre a ona swieci, wystarczy ze bedzie to jedna z zaroweczek oswietlenia numeru.
W mojej juz prawie 20 letniej Camci to tylko jak do tej pory ta zaroweczka wysiadal i stopu na szybie kiedys.
Pzdr.Camry 2,2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl