Autor Wątek: Yaris I- jak rozebrać deske rozdzielczą i układ wentylacji ?  (Przeczytany 12705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jarek.

• Gość
Witam wszystkichklubowiczów.
Zostałem właścicielem Yarisa 1.0- 1999 i mam problem z brzydkim zapachem(jakiś chemiczny drażniący zapach )wydobywającym się z wentylacji. Autko posiada klimę, więc sam czyściłem pianką i granatem CRC(łącznie 4 razy), następnie w profesjonalnym serwisie i jeszcze pojechałem na ozonowanie- jednak wszystkie te zabiegi nic nie dały. Poradzono mi abym rozebrał układ wentylacji ręcznie spróbował wyczyścić. Problem jednak w tym, że nie wiem jak się do tego zabrać. Znalazłem na forum kilka ciekawych instrukcji, ale nie demontaż wentylacji. Może ktoś jest mi w stanie pomóc jak przeprowadzić tą operację tak aby autko przeżyło. Dziękuję z góry .
pozdrawiam

czesia

• Gość
Odp: Yaris I- jak rozebrać deske rozdzielczą i układ wentylacji ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2011, 08:15:18 »
Info masz w kompedium ale dla leniwych link http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=21925.0 .Musisz dostać się do parownika i tam zbiera cały grzyb ,zobacz otwór odpływowy czy nie jest zapchany,parownik do wyczyszczenia i odgrzybienia jakimś dobrym środkiem, i po tym zabiegu będziesz się długo cieszył świeżym zapachem.

jarek.

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2011, 19:52:58 »
Ten link już sam znalazłem- tam nie ma jak rozebrać całą deskę i dostać się do klimy i dmuchawy. Potrzebuję tych informacji jeżeli ktoś ma taką wiedzę. Pozdr.

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2011, 00:11:16 »
Może http://www.eve.com.pl/produkty/Zestawy/TOYOTA/TOYOTA%20Yaris%20instr%20mont%20HF.htm Ci trochę pomoże.
Resztę kombinuj, to nie prom kosmiczny  :laugh:

jarek.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2011, 18:48:43 »
Dzięki- może prom byłoby łatwiej. Ale mam jeszcze do Was pytanie: czy możliwy jest taki chemiczny smród gdyby był nieszczelny układ klimatyzacji- zasugerował mi to pewien serwisant klimatyzacji- chodzi o wyciek z nieszczelnego parownika. Może ktoś miał podobny przypadek?

jarek.

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2011, 11:15:32 »
No i wykonało się. Zdemontowałem całą deskę rozdzielczą i kilka jeszcze podzespołów i dotarłem do układu wentylacji, które zdemontowałem połowicznie tzn. zdemontowałem moduł z wentylatorem rozpoławiając cały moduł. Udało się to zrobić bez rozszczelnienia klimatyzacji- co było dużym problemem technicznym. Cały układ wentylatora to był jeden wielki syf- trzykrotne mycie+odgrzybianie.
Natomiast modułu z nagrzewnicą nie dało się zdemontować bez rozszczelnienia więc porządnie to odgrzybiłem. Po złożeniu całości Yaris odpaliła co mnie mile zaskoczyło biorąc pod uwagę stopień ingerencji Całość zajęła mi jako niedoświadczonemu mechanikowi prawie dwa dni- jednak po efekcie było warto.
Pozdrawiam i służę doświadczeniem w razie potrzeby

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2011, 14:06:53 »
Robiłeś jakieś fotki podczas rozbierania? Dobrze by było widzieć co tam w środku siedzi, gdyby ktoś się do tego też chciał dobrać :)
Mnie osobiście ciekawi jak to wygląda pod deską rozdzielczą :P

jarek.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maja 2011, 22:15:55 »
Zamieszczam parę fotek- niestety nie robiłem zdjęć chronologicznie od początku- dopiero pod koniec demontażu. Na zdjęciu 5280001 widać jaki element zdemontowałem i wiszący parownik klimy.
Więcej mogę przesłać na pocztę
Pozdr.

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2013, 19:03:43 »
Witam, temat mocno zagrzebany :(
Mam kilka pytań do autora tematu, jeśli mógłby odpowiedzieć byłoby super ;)
Dokąd leci linka (czarna) od pokrętła zmiany temperatury?

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2022, 10:01:58 »
Dzień dobry. Po demontażu kokpitu i tej części z górnym panelem znalazłem na podłodze w aucie taką osłonkę czy coś takiego:

Wyciągałem też sterowanie nawiewem, tą część z linkami od nawiewu. Nie wiem skąd to wypadło, nie widzę takiego miejsca by znowu ją założyć. Ale to chyba nic ważnego i można poskładać kokpit z powrotem bez tego?

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2022, 10:54:57 »
Heh, już wiem od czego to jest, to od pokrętła nawiewów :P Wyleciało mi po prostu z jednego z nich, a ja jak głupi się głowiłem od czego to :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl