Autor Wątek: Auris 1.6 benyzna - falujace obroty  (Przeczytany 27145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rocku

• Gość
Auris 1.6 benyzna - falujace obroty
« dnia: 28 Maja 2011, 20:42:26 »
Witam,
przymierzam sie do kupna Aurisa 1.6 benzyna z 2008 roku i niepokoi mnie, ze obroty delikatnie faluja na biegu jalowym. Powiedzialbym, ze wskazowka obrotomierza przesuwa sie o jakies 1-2mm. Ponadto na obroty biegu jalowego wplyw ma niemal wszystko: wlaczenie swiatel, wcisniecie pedalu hamulca, wlaczenie klimatyzacji. Nie sa to jakies duze wychylenia, jednak nie spotkalem sie z takim zachowaniem w innym aucie i stad moje pytanie czy to normalne w tym silniku. Poza tym auto jezdzi wzorowo. W poniedzialek musze sie zdecydowac na kupno wiec bardzo prosze o szybka odpowiedz!

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 1.6 benyzna - falujace obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2011, 21:00:27 »
Witam,
przymierzam sie do kupna Aurisa 1.6 benzyna z 2008 roku i niepokoi mnie, ze obroty delikatnie faluja na biegu jalowym. Powiedzialbym, ze wskazowka obrotomierza przesuwa sie o jakies 1-2mm.

IMO silnik nie jest w stanie utrzymać stałych obrotów. Niech to będzie 799-850 obrotów na minutę. Przy przeliczeniu tego wahnięcia na ułamki sekund - żeby wskazówka pokazywała odniesienie w czasie rzeczywistym a nie zmieniała położenia raz na minutę po pomiarze - mamy taki błąd wskazania że taka korekta raczej jest normalna.

Ponadto na obroty biegu jalowego wplyw ma niemal wszystko: wlaczenie swiatel, wcisniecie pedalu hamulca, wlaczenie klimatyzacji. Nie sa to jakies duze wychylenia, jednak nie spotkalem sie z takim zachowaniem w innym aucie i stad moje pytanie czy to normalne w tym silniku.

Zarówno klimatyzacja, światła, hamulec (wspomaganie hamulca), ruchy kierownicą (wspomaganie kierownicy) to są obciążenia dla silnika i takie wahnięcia obrotów przy pojawieniu się obciążenia jest normalne w każdym silniku spalinowym - przynajmniej ja to zjawisko w każdym widziałem. Komputer reaguje na obciążenie i po chwili koryguje obroty.

Musiałeś na to nie zwrócić uwagi bo występuje zawsze, ale zauważalne na obrotach biegu jałowego na rozgrzanym silniku.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2011, 21:04:27 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2011, 21:07:33 »
U mnie nawet gorzej jest bo jak auto zimne i włączona klima - jade na luzie powyżej 20km/h to obroty skaczą 700-2000, jakaś dziwna reakcja. jak prędkość się zmniejszy to już tego nie ma

rocku

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maja 2011, 21:13:04 »
Dziekuje za odpowiedz. Wczesniej jezdzilem autem w ktorym nie bylo komputera sterujacego silnikiem stad moje zdziwienie :)

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2011, 21:27:06 »
... auto zimne i włączona klima ...
Jarod od kiedy ty z klima jezdzisz :grin: Klima bardzo obciaza silnik wiec i obroty beda podniesione. Na zimnym wyglada to jak falowanie szczegolnie w silnikach ze zmiennymi fazami rozrzadu.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2017, 18:41:56 »
Nie chcę zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj. Mi również lekko falują obroty na biegu jałowym między 500 a 900 bym powiedział.  Ale bardziej irytujące są drgania odczuwalne w całym samochodzie.  Drga lekko kierownica czuję je w siedzeniu jakby delikatny masaż. Czuć i widać to na podłokietniku stawiając tam napój itp. W pn jadę zbadać sprawę ale może ktoś z Was coś podpowie do tego czasu?

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2017, 21:50:11 »
Drga lekko kierownica czuję je w siedzeniu jakby delikatny masaż. Czuć i widać to na podłokietniku stawiając tam napój itp.
Może poduszki pod silnikiem zużyte i drgania przenoszą się na całe auto

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2017, 10:25:30 »
Też w pierwszej kolejności bym na to stawiał - choć jak przejrzałem wątek Avensis to tam rozwiązanie tego problemu to jak szukanie Święta Grala trochę - 7/10 tak ma i tyle  :-)

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2017, 16:08:02 »
Adaptacja silnika spróbuj.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:11:00 »
Wyczyść przepustnicę

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:53:09 »
A jakie macie obroty w swoich 1.6 Valvematic na jałowym?

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2017, 19:33:41 »
850-1000 pływa między tym zakresem

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2017, 19:59:46 »
W Peugeot stoją mi równo na 900 a tutaj od 600 do 900 . Więc możliwe że za niskie  :o

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2017, 14:26:16 »
Adaptacja silnika spróbuj.

zrobię chyba dzisiaj choć jeśli by aku było odpinane to jeszcze w ASO na ostatnim przeglądzie a od tego czasu zrobiłem 550 km więc już by samo się ustabilizowało.

A czy tutaj jest silnik krokowy??

Tutaj czyli w Auris II 1,6 Valvematic - widzę że spod avatara i nicka poznikało info co kto ma w garażu
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2017, 14:28:10 wysłana przez cornolio »

Offline barteksmerf

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Czerwca 2017, 08:34:07 »
U mnie w 1.6 132km 2010 aurisce, jest podobnie - obroty na jalowym biegu ok.700-1000, zadziej 800-1200.
Czasem jest dzień spokoju i falowanie nie występuje.
W serwisie (nie aso) przy przeglądzie nic nie znaleźli.. mówią aby jeździć.
Jeszcze to tak drażniące nie jest.. i mam nadzieje, że z czasem to się nie zrobi gorzej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl