Autor Wątek: Auris 1.6 benyzna - falujace obroty  (Przeczytany 27144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baltrok

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.6 benyzna - falujace obroty
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Listopada 2017, 22:13:02 »
Wskrzeszę ten temat.
W moim przypadku (1.6 valvematic) obroty falują spadają do okolic 500 i utrzymują się na takim poziomie ale nie telepie go jakby maił zgasnąć poprostu utrzymują się na tym poziomie. Za to znajomy zwrócił mi uwagę, ze przy niskich obrotach "pierdzi" wydech. W aso stwierdzili, że nic się nie dzieje ale profilaktycznie wyczyścili przepustnicę. Bez rezultatu.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopada 2017, 10:18:31 »
u siebie zauważyłem że standardem są falujące obroty gdy po jeździe silnik znacznie ostygł, ale jest jeszcze ciepły. Natomiast na zimno nigdy się nie zdarzyło aby falował. Na gorącym silniku też nie faluje.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Listopada 2017, 17:13:41 »
Wyłączcie klimatyzację i zobaczcie czy dalej "pływają" obroty.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2017, 09:00:59 »
u siebie zauważyłem że standardem są falujące obroty gdy po jeździe silnik znacznie ostygł, ale jest jeszcze ciepły. Natomiast na zimno nigdy się nie zdarzyło aby falował. Na gorącym silniku też nie faluje.

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2017, 09:02:40 wysłana przez cornolio »

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopada 2017, 09:03:02 »
Wskrzeszę ten temat.
W moim przypadku (1.6 valvematic) obroty falują spadają do okolic 500 i utrzymują się na takim poziomie ale nie telepie go jakby maił zgasnąć poprostu utrzymują się na tym poziomie. Za to znajomy zwrócił mi uwagę, ze przy niskich obrotach "pierdzi" wydech. W aso stwierdzili, że nic się nie dzieje ale profilaktycznie wyczyścili przepustnicę. Bez rezultatu.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Ja mam to samo. Zjeździłem  ASO i ten typ tak ma. Zresztą to samo o obrotach i lekkim drganiu mi powiedzieli. Ponoć na początku była akcja z wymianą tłumików ale potem jej zaprzestali.

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Listopada 2017, 17:24:38 »
Zjeździłem  ASO i ten typ tak ma.
U mnie tego nie ma. Klima, radio,światła i obroty 850-900
ASO i ten typ tak ma
U mnie tego nie ma. Klima, radio,  światła i obroty 850-900. Auris 1.6 124km 2007 r

Offline adasskoo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Stycznia 2018, 19:08:53 »
Mam to samo, auris 1.6 Valvematic 97kW. Osobiście myślę, że to zachowanie spowodowane jest okresowo załączającym się kompresorem klimatyzacji (w celu redukcji zużycia paliwa). Da się zauważyć różnice w czasie pomiędzy skokami obrotów -  w zależności od temperatury zewnętrznej, no i oczywiście z wyłączoną klimatyzacją sytuacja nie występuje.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Stycznia 2018, 20:26:10 »
Ja też mam dokładnie tak samo - załączenie klimy skok z ok. 600 obrotów na 750-800 niezależnie czy to na benzynie czy lpg jak jest właściwie nagrzany silnik (ok. połowy skali poziomu temperatury). Zauważyłem też, że jak temperatura spada poniżej 0 stopni to żeby obroty na wolnych spadły z ok. 1000 - 1100 na 600 silnik musi się rozgrzać do poziomu ok. połowy skali temperatury - ciekawostką jest to, że jak wyłączy się klimę to nawet jak jest ledwie wychylony wskaźnik temperatury za minimum stojąc np. na skrzyżowaniu obroty zejdą do ok 700 (zamiast 1000 - 1100 z włączoną klimatyzacją). Jeżeli temperatura na dworze wzrasta do ok. 7-8 stopni i więcej obroty spadają do poziomu 600 już przy wychyleniu 1/4 położenia wskaźnika temperatury nawet z włączoną klimą.
Rozmawiałem ze znajomymi z serwisu i znają temat - ten typ tak ma.

Offline xmen1112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Października 2019, 13:20:21 »
Witam Panowie widzę, że długo nikt nic nie pisał, ale może ktoś odpowie. Mam Toyotkę Auris 1.6 124 KM i mam zainstalowany w niej gaz. Ale zarówno na benzynie jak i gazie falują mi obroty i spadają do 600. Pisaliście że toyoty tak mają ale wcześniej utrzymywały się na 800 -900 powiedzie mi jakie powinny być optymalne obroty na biegu jałowym 800 czy 600?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Października 2019, 14:35:35 »
A jakie macie obroty w swoich 1.6 Valvematic na jałowym?

Na jałowym mam ok 600 obrotów, przy włączonej klimie ok. 750, ale nic mi nie faluje, silnik chodzi równo, żadnych wahań nie ma i jest tak od nowości. Auris 1,6 valvematic rocznik 2018.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Października 2019, 16:51:07 »
Ja też mam dokładnie tak samo - załączenie klimy skok z ok. 600 obrotów na 750-800 niezależnie czy to na benzynie czy lpg jak jest właściwie nagrzany silnik
Rozmawiałem ze znajomymi z serwisu i znają temat - ten typ tak ma.

No ja mam tak samo, napisałem wyżej, ale to nie "ten typ tak ma", jakby to był jakiś odchył od normy, tylko to jest całkiem normalna i prawidłowa procedura pracy tego silnika. Z klimą obroty nieco wzrastają, bo jest obciążenie silnika sprężarką i nie jest to żadne falowanie obrotów.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2019, 16:53:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl