Autor Wątek: Silnik camry 2,2 nie trzyma obrotów na LPG  (Przeczytany 12305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CAMRAS

• Gość
Silnik camry 2,2 nie trzyma obrotów na LPG
« dnia: 17 Czerwca 2011, 18:07:20 »
Silnik w mojej CAMRY 2,2LE '94 na gazie nie trzyma obrotów na biegu jałowym. Na benzynie jest OK, na gazie przy zimnym silniku też OK. Problem pojawia się po rozgrzaniu. Wówczas na biegu jałowym obroty spadają do 500 i mniej rpm,  ale na szczęście nie gaśnie, tylko zapala się kontrolka oleju. Sprawa jest uciążliwa zwłaszcza przy dojeżdżaniu do świateł, bo nie wiadomo czy naciskać na hamulec, czy na gaz żeby nie zgasł. Może któryś z Kolegów ma na to receptę, bo ja w warsztacie wymieniłem i regulowałem parownik, wyczyściłem przepustnicę - co niewiele pomogło. Tekst, że te silniki tak mają mnie nie przekonuje. Pomóżcie.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2011, 18:17:20 wysłana przez CAMRAS »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Silnik camry 2,2 nie trzyma obrotów na LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2011, 19:22:40 »
II gen?

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2011, 19:38:02 »
na 99% IIgen. Ma komputer i silnik krokowy.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2011, 19:43:39 »
Jeśli na Pb jest w porządku, to niech gazownik szuka/reguluje/wymienia.
3VZ.pl

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2011, 08:14:10 »
Rozgrzej auto. Śrubą na reduktorze znajdź zakres najwyższych obrotów __/------\____ i ustaw się lekko w prawo od środka. Jeśli po przejechaniu się nadal  nie będzie trzymać obrotów albo znów na zimnym będzie lipa, to masz membrany do wymiany. Jeszcze na wszelki wypadek przemyj silnik krokowy, lubią się zaklejać w dolnym położeniu.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2011, 20:48:20 »
Membrany były wymieniane 3kkm temu. Na śrubie ustawione są najwyższe obroty biegu jałowego, bo w innym położeniu nie jest lepiej, Także póki jest nierozgrzany to na jałowym jest ponad 1000rpm. Potem spada. Ale silnik krokowy to chyba nie pracuje na biegu jałowym? No chyba, że zacina się schodząc z wyższych obrotów w dolne położenie?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2011, 20:56:01 »
Zakręć śrubę od wolnych i wykręć ją ponownie  na 1-2 obroty.Odkręć drugą śrubę od dawki gazu.Jak na wolnych przestanie przygasać to reguluj całość.

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2011, 22:26:41 »
Śruba wolnych obrotów wkręcona na maxa i wtedy ma najwyższe obroty biegu jałowego. Czy tak powinno być? Może to świadczyć o błędzie w parowniku po wymianie membran? A gdzie jest ta druga śruba, to nie wiem?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2011, 22:30:37 »
Śruba od wolnych obrotów ma być jak najbardziej przykręcona ale nie do końca.Jakiej firmy masz instalacją?
Miałem taki sam objaw w Carinie.Wyszło na to ,że na wolnych obrotach silnik dostawał więcej powietrza niż gazu i przygasał.

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwca 2011, 22:48:02 »
Instalacja LOVATO. A z tą ilością powietrza to chyba u mnie odwrotnie, bo kiedy dojeżdżam na luzie do świateł (dobre kilka sekund jazdy) to obroty są OK, ale spadają zaraz po zatrzymaniu się.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2011, 23:12:44 »
W takim razie masz za bogatą mieszankę na wyższych obrotach.Jest podawana za duża mieszanka gazu i zanim silnik wypali to wszystko obroty są podwyższone, jest jeszcze opcja ,że krokowiec się zacina i jest dłużej otwarty i stąd te objawy.Ja po wywaleniu krokowca i przekombinowaniu z regulacją też tak miałem więc stawiam na to pierwsze.Mam gdzieś jeszcze swój silnik krokowy (przejechał w aucie 2000km i był nowy w chwili założenia) więc mogę Ci go podesłać na próbę jak wtyczka będzie pasowała.

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2011, 17:30:43 »
Dzięki za ofertę pomocy:) Przemyję krokowiec i jeśli nic nie pomoże to dam znać. Ale mam pytanie dot. zasady działania i budowy reduktora. Co oznacza, że najwyższe obroty mam na wkręconej śrubie regulacji wolnych obrotów? Dodam, że po rozgrzaniu silnika jeśli nie spadają (co rzadko się zdarza), to utrzymują się na około 800-900rpm, czyli tak jak powinno być.

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2011, 20:17:06 »
Ups! To nie LOVATO ale EMMEGAS! Przeczytałem sprawdzając krokowca, który był czyściutki. Czy to coś zmienia?

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2011, 21:18:32 »
Przy podobnych objawach w mojej jeden z kabli WN się spsuł i lał na jeden garnek, ale nie spalał. Może przyczyna jest w prądzie ?
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2011, 22:00:36 »
WN raczej wykluczam, bo dopóki nie zejdzie do 400rpm silniczek chodzi równo. Nie czuję wypadania zapłonu na żaden cylinder.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl