Autor Wątek: Zawory  (Przeczytany 8393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zawory
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lipca 2011, 17:14:04 »
Komuś galant pomylił się z kamrakiem.No,no,piwa musiała być wanienka mała.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lipca 2011, 18:26:25 »
Jezeli nie wystepuje to znaczy ze walek ma zuzyte powierzchnie i nie wystepuje wlasciwy kat elipsy czy jakiejs innej krzywej to typowy odglos.Poza akustycznym pieklem nic sie nie dzieje w silniku.Nie da sie tego wyregulowac.Po prostu wymienic walki na nowe lub uzywane z zlomu ale w dobrym stanie.
Pzdr.camry 2.2

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lipca 2011, 19:23:01 »
A poco,a poco.Fachowa nazwa tego wałka?Po czym poznać że to nie rozregulowane zawory, tylko ów wałek?Po samym dżwięku pracy silnika usterkę mogli zdiagnozować bardzo starzy fachmani ,niestety ci raczej są już w lepszym świecie.Mogę chyba jedynie zasugerować mechanikowi aby zwrócił uwagę na ten szczegół.Na dzień dzisiejszy:Moja nowa ukochana była gościem u gaziarzy,wymienili jej bebechy reduktora i wyregulowali lpg.(Na benie 750 obrotów na lpg to samo)Następny w kolejce jest właśnie mechanik który zajmie się zaworami.Jeśli ten wałek o którym wspomniałeś też przyczynia się do tego piekielnego hałasu to o ile jest to możliwe wolę ASO,niż szrot.Nie znaczy że mi się przelewa,po prosu nie chciałbym w krótkim czasie ponownie dłubać w silniku. (W ogóle to w sierpniu wybieram się na saxy do raichu zeby zarobić jakąś kasę na wymianę 2 gen...na sekwencje,wymianę kompletu uszczelek silnika na oryginalne(Rok temu miał wymieniany komplet uszczelek{Ajusa}i silnik znaczy teren) i jeszcze parę rzeczy.Na razie ujeżdżać klamerkę będzie moja lepsza połowa więc muszę zrobić zawory musowo. Wszystkie sugestie mile widziane!

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipca 2011, 11:17:23 »
Walek rozrzadu czyli Camshaft,kamaxel czy jak tam chcesz.Silnik kamry byl budowany  do pracy  na benzyne. Przerobka na gaz daje takie nie oczekiwane efekty.Np silniki Volva zrobione fabrycznie do pracy na gazie choda dosc dlugo ale tez cos tam wyskoczy.Takze my benzyniarze niewiele mamy odswiadczenia z gazem i trudno sie wypowiadac.
Pzdr.Camry 2,2
P.S kiedys ujezdzalem na wakacjach w holandi w jednej firmie truck widlowy pedzony gazem.Podobnie pracowal stukal zaworami jak szalony ale tam sie tym nikt nie przejmowal tylko jezdzili dotad dopuki ciagnal a pozniej na zlom.Co pamietam to na wolnych chodzil tylko na trzech garkach.Marki byl Hyster i dobrze podnosil nawet tone na siedem metrow.

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Marca 2012, 17:47:36 »
Jako że lada chwila mam zamiar zabrać się za wymianę uszczelki pokrywy zaworów ( 1 MZ ), a przy okazji sprawdzić luzy zaworowe, mam następujące pytanie:
Czy w przypadku gdyby zaszła potrzeba wymiany płytek, mam szanse wykonać to samemu? Chodzi mi o to, czy aby wyjąc płytkę trzeba się posłużyć jakimś specjalistycznym przyrządem? Może ktoś doświadczony napisze parę słów jak to zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Marca 2012, 18:01:27 »
Teoretycznie wystarczają 2 śrubokręty.

Opis samej czynności znajdziesz w RM.
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **