Autor Wątek: I co dalej z niezawodnością Toyoty?  (Przeczytany 11473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

huwil

• Gość
I co dalej z niezawodnością Toyoty?
« dnia: 07 Lipca 2011, 14:55:00 »
Poruszam się Corollą e10 (z 1996). Samochód wysłużony, silnik w porządku (1,33 cm/benzyna) ale niestety blachy, elektryka i parę innych rzeczy zaczyna płatać coraz częściej figle. I zapadła decyzja o nowym samochodzie. Mam na niego około 40 tys. zł i problem. Chciałem kupić Aurisa (4-5 letniego), diesla - odpowiada mi jego wielkość, funkcjonalność i cała reszta, ale usłyszałem masę opinii, które mnie nieco pohamowały. Opinie są mianowicie na temat ich awaryjności - o kołach dwumasowych, turbinie itp. Wydajesz, powiedzmy, 35 tys. na samochód, i od razu czekają cię wydatki. Czy waszym zdaniem warto wchodzić w taki samochód? Myślałem o silniku 1,4 d4d (nie mają dwumasy), nie zależy mi zbytnio na osiagach - w porównaniu z moją Toyotą - kolejny samochód będzie z całą pewnością lepiej się sprawował. Szukam pomocy i porady co zrobić

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
Odp: I co dalej z niezawodnością Toyoty?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2011, 17:33:31 »
lepiej rozejrzyj sie benzyniakiem 132 PS valvematic skrzynia 6 - bieg, mocy wiecej, spalanie ok; zadnych turbin, wtryskiwaczy i pozostalych pier.dol dieselowych;

ja go mam dwa lata ok 30 kkm (wersja PREMIUM) i poza nieciekawymi materialami we wnetrzu to nie mam mu nic do zarzucenia; pali na mrozie, idzie po sniegu, w trasie daje rade i ma kolor czerwony (czyli 10 PS wiecej  <taniec>) - git;

a majac 40 tys. PLN i brak wstretow kredytowych odwiedz salon i rzuc sie na nowy - auris po lifcie jest OK (przynajmniej w srodku); a jak nie to na PEWNE AUTO jest mnostwo uzywek w dobrym stanie - czasem z jaks dodatkowa gwarancja;

diesla zostaw traktorzystom i kierowcom ciezarowek; 
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2011, 17:35:51 wysłana przez marcelek80 »
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2011, 08:37:40 »
huwil uważam, że właśnie 90 konny diesel to ostatni motor toyoty warty uwagi jeśli chodzi o silnik napędzany olejem napędowym. Ci co uważają ``diesla zostaw traktorzystom i kierowcom ciezarowek;`` nigdy nie jeździli, nie mieli takiego motoru.
Pozbawiony ten D4D 90KM jest prawie wszystkiego co nowe jest teraz wrzucane do napędów toyot (diesli).
Tak jak słusznie napisałeś nie ma dwu masy, nie ma filtra cząstek stałych, ma 8 zaworów i łańcuch. Turbina jest praktycznie bezawaryjna i nie słyszałem aby komukolwiek padła właśnie w tym modelu.
Co do  D4D 90KM w Aurisie jeśli nie zależy Tobie na wyścigówce to śmiało właśnie z tym motorem możesz szukać a jak byś chciał troszeczkę coś mniejszego (niewiele, jeśli sam jeździsz) to szukaj w tych pieniądzach prawie nowego, lżejszego Yarisa, ponieważ w YIID4D docenisz co to jest dopiero 90 konny diesel
powodzenia w poszukiwaniach.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2011, 09:00:49 »
Zgadzam się z Bisem odnośnie 90 Aurisa. Sam mam takiego i jestem zadowolony.
Uważam że warto zobaczyć oferty pewne auto gdyż tam jest większe prawdopodobieństwo kupienia w miarę rozsądnego egzemplarza.
A czy diesel czy benzyna to już Twój wybór.
Pozdrawiam
Obi

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2011, 11:50:18 »
Bis to jednak jak napisze wiecej niz jedno zdanie z ukryta glebia i postawi ze dwa przecinki to naprawde potrafi doradzic ;) :-P
zgadzam sie z cala trescia :)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

huwil

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2011, 12:01:06 »
huwil uważam, że właśnie 90 konny diesel to ostatni motor toyoty warty uwagi jeśli chodzi o silnik napędzany olejem napędowym. Ci co uważają ``diesla zostaw traktorzystom i kierowcom ciezarowek;`` nigdy nie jeździli, nie mieli takiego motoru.
[...]
Co do  D4D 90KM w Aurisie jeśli nie zależy Tobie na wyścigówce to śmiało właśnie z tym motorem możesz szukać a jak byś chciał troszeczkę coś mniejszego (niewiele, jeśli sam jeździsz) to szukaj w tych pieniądzach prawie nowego, lżejszego Yarisa, ponieważ w YIID4D docenisz co to jest dopiero 90 konny diesel
Yaris odpada bo troszkę mały - wózek nie wciśnie się do bagażnika ;-) (Chyba;-)
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Niektórzy radzili mi przeskoczyć na Ople z 1,9 cdti (Vectra albo Astra III), ale nie jestem do końca przekonany, choć części raczej do Opla tańsze, ale tam także jest dwumasa ;-(.
Generalnie chodzi o to, że jeżdżę Toyotą od kilkunastu lat (11 lat) i tak naprawdę dopiero w tym roku parę razy zdążyło mi się coś w niej robić (poza oczywiście zwykłą obsługą). Naprawdę byłem z niej zadowolony. Chciałbym po prostu zostać przy Toyocie.
A i jeszcze jedno - czy nie jest tak (nie znam się na tym zupełnie), że diesle są generalnie bardziej problematyczne niż benzyniaki?
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2011, 12:24:55 wysłana przez huwil »

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2011, 13:36:28 »
problemy z dieslami rodzą się w głowach tych co nimi nie jeżdżą.
Sam osobiście mam 1,9 dCi 80KM oraz 1,4D4D 90KM i muszę jednoznacznie stwierdzić, że przez ostatnie 10 lat bo tyle mam tego pierwszego problemów przynajmniej nie zanotowałem z racji, że to właśnie motor na ON. Trzeba pamiętać o kilku podstawowych regułach  z pewnością znajdziesz w necie a motor odpłaci się na pewno.
Przynajmniej ja, mając z 15 benzyn oczywiście nie pokaranych kapitalizmem :grin: wcześniej, nie zamienił bym na Pb chyba, że na V8 Pb <diabel>.
Oczywiście obecne diesle to już niestety nie te co w ostatnim Mercedesie co na taxi w Berlinie sobie jeździł a teraz nasi złotówkarze go dobijają lecz właśnie ten 1,4d4d 90KM wart jest uwagi(Siedzi też w Mini). Wersja 75 konna ma pasek przynajmniej ta z Aygo.
Warta uwagi z racji na 90konnego diesla jest także Corolla ale tu będą większe pieniądze bo myślę o rówieśniku Auris Corolli z Japonii.

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2011, 13:52:57 »
problemy z dieslami rodzą się w głowach tych co nimi nie jeżdżą.
No nie wiem. Fakt ze maly diesel Toyoty moze jest bezawaryjny ale jak dla mnie to 90 koni na samochod wielkosci aurisa to porostu za malo. 
Jesli mowa generalnie o dieslach to tak sie skalda ze przed benzyna Toyoty 2 poprzednie to byly diesle i na razie sie wyleczylem z "bo malo pali". Kolo dwumasowe czy DPF to czesc serwisowa a koszty wymiany ida w tysiace. Do tego turbiny, wtryskiwacze, EGR itd. Nie chce sie wdawac w dyskusje o to co lepsze bo kazdy ma swoje preferencje ale twierdzenie "problemy z dieslami rodzą się w głowach tych co nimi nie jeżdżą" jest na wyrost.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2011, 14:23:55 »
oldGreg a czy w Pb nie ma turbiny, wtryskiwacze, EGR itd.?.

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2011, 15:55:55 »
Tak ale dobrze wiesz ze to nie to samo. Turbina w benzynach to raczej wyjatki niz regula, wytryskiwacze w dieslach to zupelnie inna konstrukcja dzialajaca przy duzo wiekszych cisnieniach. EGR tez sa mniej wrazliwe ze wzgledu na specifike spalania diesla i benzyny itd.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2011, 15:57:57 wysłana przez oldGreg »

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2011, 16:07:18 »
oczywiście, że wiem ale musisz przyznać, że  kolo dwu masowe to już to samo :grin:

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipca 2011, 17:35:51 »
a tak naprawde, komu zastrajkowal kiedykolwiek auris? - i nie mam tu na mysli skrzypiacych plastykow itp,. tylko problemy uniemozliwiajace lub utrudniajace jazde

wtedy bedziemy cos wiecej wiedzieli o niezawodnosci, wiecie taka mala sonda;

bo zglebianie tematu czy diesel czy benzyna, wyjdzie tak samo jak - czy WYBOROWA czy ZUBROWKA

pozdrawiam

ps. wiele tracimy, ze nasz auris nie oferuje czegos jak w tym linku
http://toyota.jp/blade/exterior/garally/index.html  motor 3.5 V6 2GR-FE 280 PS - brawo!!!
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpnia 2011, 21:04:56 »
...właśnie ten 1,4d4d 90KM wart jest uwagi...

Tak sobie czytam co piszecie i przypomniały mi się dwa artykuły przeczytane mniej więcej pół roku temu a dotyczące współczesnych diesli. Jeden był gdzieś w necie, drugi w jakimś piśmie (nie pomnę już gdzie, bo dość dawno to było :-)), pisali jak zwykle o zaletach i wadach, na co uważać, jak jeździć itp. Potem były podsumowania i takie redakcyjno/serwisowo/opiniowe rankingi. Dawali tam punkty za bezawaryjność, oszczędność, koszty serwisowania, nowoczesność konstrukcji itd - taki "przekrój". Potem podzielili punktację, powyciągali jakieś średnie, i co wyszło... Ano wśród współcześnie produkowanych diesli "nasz" 1,4 D4D w kategorii ropniaków o pojemności do 1,5 litra zajął pierwsze miejsce, zaś bez względu na pojemność był trzeci (wyprzedziły go 2,2 Hondy i 3,0 BMW z tego co pamiętam). A więc, mamy fajny silniczek panowie :grin: To tak na pokrzepienie serc dla tych, co "traktorzystami" nazywani bywają :-)
"With Oden on our side..."

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2011, 21:27:38 »
Niektórzy radzili mi przeskoczyć na Ople z 1,9 cdti (Vectra albo Astra III), ale nie jestem do końca przekonany, choć części raczej do Opla tańsze, ale tam także jest dwumasa ;-(.

Zapomnij. Miałem rok vectrę 1.9 150 koni. Popsuło się (lub było popsute) chyba wszystko z osprzętu silnika -  a i tak miałem szczęście bo miałem model bez DPFu. Jak nie będziesz miał farta to popsuje Ci się jeszcze cała reszta (np. CIM - 700 do 2000 - standard w tych samochodach). Co do taniości to bym podyskutował - cokolwiek nie poleci szykuj 500-1000, także taniej to jest w astrze I albo II ale nie w tych młodszych. Wystarczy poczytać fora np. Vectra klub i rozsądnie ocenić.
Uległem magii klekota i kupiłem - dawno niczego tak nie żałowałem.

Żeby nie było offtopicznie - wcześniej jeździłem japońcami (Hondami) i choć markę zmieniłem to mimo wszystko uśmiech nie znika z mej twarzy. Nie rezygnuj z tego ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2011, 21:33:33 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl