Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109241 razy)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Września 2012, 18:56:44 »
No i wielkie dzięki Panowie!  :good:  Czyli klamka zapadła i będą Alpiny A4... Teraz założę na obecne felgi aluminiowe (nie planuję dużych przebiegów zimą), a na wiosnę kupię nowe aluski dla fabrycznych Bridgestone Turanza   :-)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Września 2012, 18:58:10 »
No widzicie - chwalę A4 a na UG8 jeżdżę obecnie zimą. :cheesy: Ale jaja... <diabel>
No właśnie... Czytam jak chwalisz Alpiny, a sam masz inne  :cheesy:  Jajca  :laugh:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Września 2012, 19:02:24 »
No widzicie - chwalę A4 a na UG8 jeżdżę obecnie zimą. :cheesy: Ale jaja... <diabel>

Obecnie zimy jeszcze nie ma  :-P
pzdr.
Michał

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Września 2012, 19:04:17 »
No nie ma, ale wolę temat wcześniej ogarnąć i zamówić opony   :song:  Swoją drogą, ciekawe jaka zima będzie tego roku...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Września 2012, 19:28:45 »
Zima będzie z Panem Policjantem z Termometrem w Ręku (PPTR w skrócie) z racji durnych (miejmy nadzieję, że ich nie wprowadzą) przepisów paniusi głupiej o wcale niegłupim nazwisku z Komisji odpowiedniej.
Żeby nie było - jestem ZA! jazdą zimą na zimówkach, ale obwarowanie tego durnymi (delikatnie mówiąc) sztywnymi ramami 1.11-31.03 obowiązywania świadczy o tym, że ktoś kto takie przepisy pisze nie ma pojęcia o czym pisze. O ile z tym 1 listopada można by się było zgodzić (o tyle o ile), to koniec marca jest durny jak ubieranie się stosownie do pory roku a nie do pogody i temperatury na zewnątrz. Ja w ogóle nie pamiętam, żeby kiedykolwiek zakładał letnie dopiero w kwietniu - zwykle był to marzec, a raz nawet luty. A mieszkam w górach jakby na to nie patrzeć.
Nie wspominając o tzw. "gumiarzach", który zapewne 25-31.10 mieliby urwanie głowy, a potem... cisza.
A co do moich UG8 to... tak jakoś wyszło. :cheesy: Alpiny chyba miały opóźnienie, do tego już te opony znałem dobrze, UG8 właśnie wychodziły czy jakoś tak... Do tego Verso wyciszone jest tak sobie, inne auta miałem bardziej wyciszone a A4 słyszałem (ale żeby nie było, to słuch mam powyżej przeciętnej, więc proszę się do tego zbytnio nie odnosić) mimo to, UG8 jest cichszy - za to szybciej "schodzi" bieżnik. No i takie tam... - no dobra, już się nie tłumaczę. :-P :cheesy:
A co do zakupu zimówek, to kupowałbym szybko, gdyż te słuchy o ustawie-bubel..., sorry ustawie-bublewiczówny sobie "chodzą tu i tam" i sporo osób pierwszy raz w życiu chce kupić zimówki. Do tego dojdą ci, co - owszem, zimówki (niby) mają - jeżdżą na zimówkach o bieżniku między 4 mm a 1,6 mm, też będą "myśleć o zakupie".
I dla zwykłych "zjadaczy zimówek" może już nie starczyć. Albo się sporo opóźnić, a jak zima się o tym zawczasu nie dowie, że ma przyjść później, to może posypać wcześniej... :-)
Zresztą... Z moich obserwacji jakoś tak zawsze wynikało, że im dłużej jest faktycznie ciepło i im bardziej ciepło, tym nagle i mocniej przyjdzie zima.
Pożyjemy, zobaczymy. :roll:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Września 2012, 19:34:36 »
Ja myślę, że ten pomysł jest tak bardzo denny, że to nieprawdopodobne - nawet w PL - żeby weszło. Chociaż czytałem coś, że rowerzyści będą się musieli zatrzymywać również na zielonym świetle dla swojego kierunku, żeby się upewnić że mogą jechać - więc niewykluczone, że dno zostanie pogłębione.

Od razu mi się przypomniało to:
pzdr.
Michał

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Września 2012, 20:07:41 »
Słyszałem jakiś czas temu o tym durnym pomyśle parlamentarzystów... Myślę, że na razie nie będzie takiej ustawy, zresztą ja i tak zimą jeżdżę na zimowych oponach, ale zmieniam je kiedy uważam to za stosowne. I wcale nie czekam aż spadnie pierwszy śnieg.  :grin: Ale zakładać zimówki od października to OBŁĘD!!  :embarassed:  Właśnie widziałem prognozę pogody. Koniec września i początek października - temperatura w Małopolsce może w dzień dojść do 30st!!  :-o  Nie wiadomo co będzie w listopadzie. Więc faktycznie sztywne ramy czasowe (listopad - marzec) wydają się pomyłką. Ja też często na początku marca już zakładałem letnie... No zobaczymy... A opony wolę kupić już teraz niż czekać na ostatnią chwilę. I tyle! Dzięki!

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 02 Października 2015, 13:35:59 »
Przekopiowałem z wątku o czujnikach.  Zachwyty i negatywy odnośnie opon proszę w tym temacie.

Cytat: sanchopan
zakupić opony Michelin CrossClimate, jeśli mieszkasz w dużym mieście na nizinach: sam testuję na razie 2 szt. takowych i powiem szczerze, że jestem strasznie pozytywnie zaskoczony, bo to NIE są opony całoroczne, ani zwykłe letnie, ani zimowe, tylko letnie z homologacją zimową: ciche jak diabli, również w upale, na mokrym rewelacja, bardzo komfortowe, ale na śniegu jeszcze nie próbowałem - jednakże ci, co próbowali, są zachwyceni

A ja postanowiłem zaryzykować i do nowego samochodu zamówiłem właśnie Michelin Crossclimate - brak problemów (mam nadzieje) z czujnikami, wymianą kół itd.

No to gratulacje Kolego z tymi CrossClimatami - jesteś... drugi!  :good: :cheesy:
Powiem tak, że póki co opony są zaaaajefajne i megaciche.
Ponadto FAKTYCZNIE (!) guma: twardnieje w upale a mięknie jak się ochładza. :good:
Nie wiem jak na śniegu, ale również przetestuję i opiszę wrażenia.  :cool:
Jedno wiem z całą pewnością już: ta opona i jej zachowanie nie ma nic a nic wspólnego z oponą całoroczną - mam na innym aucie GoodYear 4Seasons i to zupełnie inna bajka.

P.S. A Ty zamówiłeś jaki rozmiar i z jakim indeksem prędkości, bo one wszystkie mają dodatkowo podwyższoną nośność (ten model tak ma)?
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2015, 19:10:33 wysłana przez felicjator »

Offline plague

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 02 Października 2015, 16:35:48 »
Zamówiłem 215/55R17 98 W XL
Fabryczne 215/55R17 94 W

Dzwonił do mnie przed chwilą sprzedawca, mówił że już doszły do salonu. Podobno wszyscy się nad nimi rozpływają z zachwytu (że górna półka, zaawansowana opona, wysoka jakość itd.). Będę musiał spać przy samochodzie, żeby mi kół nie zdjęli  :laugh:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Października 2015, 20:27:09 »
Z tą jakością, to powiem Wam, że wbrew temu co "majaczą" marketingowcy - jest różnie.
Ogólnie gorzej niż kiedyś u wszystkich - ALE...
Mam u siebie w mieście takiego gościa, co robi przy oponach we własnym warsztacie jakieś 60-70 lat (ma grubo ponad 80 lat), za czasów socjalistycznego tzw. "dobrobytu" Olbrychski i reszta śmietanki ze stolicy zjeżdżali do niego w tych sprawach, bo gość miał z zachodu najnowsze maszyny i pokazywał, objaśniał co i jak z tymi oponami - różne ciekawe rzeczy opowiadał.
Dla nas opona jak opona, bieżnik, typ, indeksy itp., wiadomo.
Ale on ogląda oponę inaczej niż przeciętny użytkownik, nawet ten pozornie zaawansowany: pokazywał mi np. różnice pomiędzy takim Michelinem czy Bridgestonem, gdzie fabryczne łączenie od wewnątrz opony jest np. 1, a obok miał Pirelli, model z wyższej półki - łączeń 5!  :shock: I nie da się na tym jeździć, bo całe auto się tłucze.
Co nie zmienia faktu, że kiedyś łączeń... NIE BYŁO. Wszystko zalane i splecione fabrycznie jako jedna całość - ale... Ale droższe w produkcji. :shock:
Niestety. Nie tylko w oponach - wszystko mamy coraz gorsze: ficzerów całe stado, ale projekt "aby na chwilę działało".
A wracając do Michelinów, Bridgestonów (obydwa modele opon z wyższej półki) i podobnych: to tak jak z Toyotami -> dalej na czele stawki, ale też wyraźnie gorzej niż 20 lat temu.
Cieszyć się trzeba, że tak dobrze. I jednocześnie...
Smucić - że tak źle.

Offline mow

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Października 2015, 21:27:43 »
Spodobał mi się Wasz pomysł na te oponki.
Zatem już mam założone na oryginalne salonowe felgi 205/60/R16 96H.
Podsumowując będę kolejnym testerem Michelin Crossclimate.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 25 Października 2015, 21:56:41 »
Pojeździłem trochę w temp. ok. 0'C, w niewielkim śniegu, który szybko stopniał - i powiem Wam, że w tych warunkach ta opona jest lepsza niż zimowka i lepsza niż letnia. <taniec> Letnia już jest twarda i się ślizga - zimowa w porównaniu z letnią buja na zakrętach (jak to zimówka).
A tutaj hAmeryka: trzymanie boczne na zakrętach jak na letniej latem (no, prawie :-) ), ale nic nie buja, a trzyma... jak trzyma? Zarąbiście!  :good:
Opona - póki co - zdecydowanie WARTA swojej ceny!  :-) :good: <taniec>

Offline Slv80

• Początkujący
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Listopada 2015, 18:03:11 »
Witam, jesli mozecie doradzic...mam możliwosc zakupu po b.d. cenie opony zimowe uniroyal 225/50/17 (obecnie mam letnie 215/55/17) tylko czy jest sens takie szerokie opony na zime zakladac?

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Listopada 2015, 13:01:02 »
Sezon zimowy za pasem, zapewne wielu z Was (poza "burżujstwem" z CrossClimatami ;)  :-P ) będzie za chwilę wymieniało opony z letnich na zimowe. Polecam skorzystać z Groupona. W Warszawie za przekladkę kół z wyważeniem i dopompowaniem zapłaciłem 29,99 zł za komplet. Usługa wymiany kompletu opon to koszt o 10,- zł wyższy (39,99 zł). Biorąc pod uwagę to, że w Warszawie ceny za wymianę z wyważeniem zaczynają się od min. 50,- zł, to w prosty spozób można zaoszczędzić trochę grosza... :)
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #104 dnia: 16 Listopada 2015, 15:24:31 »
Jak sie zrobią kolejki to klienci z grupona mogą umówic sie na wymiane za miesiac - testowane już nie raz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl