Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2011, 10:00:30 »
No to mamy dwie najlepsze (podobno) opony na forum. Pogadamy jak pojeździmy ;)
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2011, 13:26:26 »
Ja też już kupiłem. Zdecydowałem się jednak na Goodyear UG8.

Ja też zamówiłem... UG8  <brawo>
Z testów wynika, że obydwie (A4 i UG8) są równie bardzo dobre, z tym że: UG8 lepsza na aquaplaningu (ogólnie na mokrym). Natomiast A4 ciut lepsza przy hamowaniu z ABS na śniegu oraz wolniej się zużywa niż UG8.
Jak pojeżdżę dam znać od odczuciach odnośnie A4 i UG8 (na A4 jeździłem m.in. ostatnio w nowym Avensisie w tym samym 205/60-16 rozmiarze).
Jakkolwiek które ktoś nie kupi, to będzie zadowolony. :)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Października 2011, 19:50:06 »
A i tak wygrała TS830 Continentala, którą po zeszłym sezonie mogę śmiało polecić :-)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Października 2011, 23:06:32 »
A i tak wygrała TS830 Continentala, którą po zeszłym sezonie mogę śmiało polecić :-)
Pozdro.

Jeśli się narażę, to z góry przepraszam.
Ale muszę powiedzieć, że miałem różne Conti (i letnie i zimowe, różne modele) i to są super opony. Jest tylko jeden podstawowy mankament, który nie wychodzi w testach (bo nie może), tak jak co do Pirelli nie wychodzi, że jest dużo reklamacji (też nie może w teście oczywiście to wyjść):
Conti szybko grębieją w porównaniu do konkurencji. Po prostu guma sama z siebie się szybko starzeje - tam gdzie Michelin czy GY po 5 latach jest gumą z wyglądu całkowicie w porządku, to Conti już ma ledwo widoczne gołym okiem spękania. A stara guma jak wiadomo też sama z siebie gorzej trzyma... nie wiem czemu tak robią.
Co nie zmienia faktu, że TS830 to wyśmienite opony... z zastrzeżeniem (dla mnie istotnym) powyżej.

riesling

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Października 2011, 15:02:45 »
A może chodzi o to że nawet super opona po 5 lata jest już niewiele warta, guma jak nie pęka to twardnieje?

A co do Pirelli, to w poprzednim aucie miałem na lato p-3000, i oprócz tego że po 75 tys km już dość mocno się zużyły to nigdy żadnych problemów (np. wyważenie) z nimi nie było. W 6 roku użytkowania auta wymieniłem je na dunlopy fastresponse, które też były bardzo dobre i chyba cichsze, ale o tym już tu chyba pisałem :-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Października 2011, 15:17:12 »
A może chodzi o to że nawet super opona po 5 lata jest już niewiele warta, guma jak nie pęka to twardnieje?

5-letnia opona nie jest taka zła - owszem, świeża czy też roczna dużo lepsza. Ale jak w 3-4-letniej czasami Conti już guma grębieje i widać to gołym okiem, to nie świadczy to dobrze o producencie.
Zresztą chyba posiadacze Toyot to wiedzą - wszak za podobne (lub mniejsze) pieniądze co np. Verso można kupić konkurencję niby "lepszą" i dużo lepiej wyposażoną. I to są fakty.
Ale potem jak ktoś kupi, to rzadko sie przyznaje jakiej jakości są te "super dodatki" i dodatkowe wyposażenie.

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Października 2011, 21:41:38 »
Fajnie, że piszecie o zimowych bo ja właśnie też się zastanawiam. Może ktoś podpowie gdzie kupowaliście felgi "stalowe" bo ja mam auto na alu podobnie jak większość z Was. Pytałem w serwisie oponiarskim i pan mi jakieś tam zaproponował za 200 zł/szt. i stwierdził, że "powinny być dobre" natomiast w autoryzowanym są po 280 zł/szt. Z oponami podobnie - zapytałem w ASO podali mi jakieś Conti i zapytałem o cenę w swoim starym serwisie oponiarskim no i ta sama guma była tam tańsza o 100 zł/szt. Czy jechać z tym do ASO ? Opony to dla mnie czarna magia a z drugiej strony w kwestii felg w serwisie oponiarskim nie wiedzieli jakie mają być do Verso a raczej nie chce mi się jeździć po felgi do ASO a po opony gdzie indziej. Z kolei zakupy w ASO wyjdą drożej o ponad 700 zł/komplet.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Października 2011, 23:23:38 »
maro - nie możesz pisać "Conti jakieś tam". Czasem inny model "conti" i inna cena. Inny warsztat również.
Do ASO nie radzę (ekonomia).
Co do opon, to jak chcesz z wyższej półki to UG7 GY albo A4 Michelin.
Co do rozmiaru - spójrz jaki masz, a będziesz wiedział (no chyba, że masz 17" koła alu, to radziłbym 205-60, 16").
Co do stalówek - doradzam dobre, zimowe... ALU! :) Bo stalówka (dobra) wychodzi ledwie kilkadziesiąt zł taniej na sztuce: musisz do niej doliczyć śruby (w alu są w komplecie) i pewnie kołpak (żeby wizualnie ładnie było).
A co do alu fabrycznych - mam 16". I na nie założę zimówki, póki co - alu fabryczne dość dobrze znoszą polską zimę.

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Października 2011, 09:58:11 »
maro - nie możesz pisać "Conti jakieś tam". Czasem inny model "conti" i inna cena.
Źle się wyraziłem lub źle mnie zrozumiałeś bo miałem oczywiście na myśli ten sam model opony, polecanej do Verso przez ASO i o jej cenę zapytałem w "zwykłej oponiarni" by mieć porównanie cen. Nazwę opony zapisałem i karteczka z notatką została w schowku a gdy wczoraj pisałem ten post nie chciało mi się do auta zchodzić a gdy dziś poszedłem to okazało się że to nie Continental tylko Firestone Winterhawk 2 EVO 205/60R16 92 H Może ktoś zna te opony ? No i przede wszystkim te felgi ! Dziś byłem w kolejnym "gumservisie" i znowu to samo pytam o felgę do zimowych opon gość wyciąga jakiś katalog proponyje mi jakies 2 lub 3 modele 16" a gdy ja pytam, która będzie po prostu odpowiednia i zgodna z tym co zaleca producent auta to gość mi mówi "yyyy w zasadzie wszystkie 3 POWINNY pasować". Co to kurcze znaczy POWINNY ? Może ktoś zapoda jakiś link w temacie "jak dobrać felgę" ?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Października 2011, 10:35:34 »
felga musi być 6,5J 16" ET 39, otwór centrujący 60mm, rozstaw śrub 5x114,3 - całe dobieranie. Jak będziesz szukał to szczególnie zwróć uwagę własnie na odsadzenie (np. w aurisie czy avensis jest inne a reszta wymiarów się zgadza).

Ja kupiłem nowe oryginalne toyoty na allegro za 140 złotych/sztuka. Za oryginalne nakrętki zapłaciłem ~40 złotych. Komplet kołpaków  ~100.
pzdr.
Michał

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Października 2011, 14:20:47 »
Byłem w ASO Anwa i chcieli mi sprzedać felgi stalowe takie jak piszesz mgenek w cenie 285zł/szt. lub "ET45" za 180 zł/szt. Pan stwierdził, że mogę wziąść "ET45" bo są tańsze i "katalogowo" są do Corolli Vero a to "prawie takie same auta" a poza tym "ET39" i tak nie mają  :-( Szczerze mówiąc nie warto być dociekliwym - szkoda nerwów. Wracając do domu wpadłem do swojego starego serwisu oponiarskiego i się mocno zdziwiłem bo akurat mieli felgi do Verso ! wziąłem oczywiście z oponami Dunlop SP Winter Sport 3D 205/60R16 92 Gumy zapłacone więc "klamka zapadła" ale piszcie co wiecie na temat tych gum... Dobre są ?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Października 2011, 14:57:19 »
Byłem w ASO Anwa i chcieli mi sprzedać felgi stalowe takie jak piszesz mgenek w cenie 285zł/szt. lub "ET45" za 180 zł/szt. Pan stwierdził, że mogę wziąść "ET45" bo są tańsze i "katalogowo" są do Corolli Vero a to "prawie takie same auta" a poza tym "ET39" i tak nie mają  :-( Szczerze mówiąc nie warto być dociekliwym - szkoda nerwów. Wracając do domu wpadłem do swojego starego serwisu oponiarskiego i się mocno zdziwiłem bo akurat mieli felgi do Verso ! wziąłem oczywiście z oponami Dunlop SP Winter Sport 3D 205/60R16 92 Gumy zapłacone więc "klamka zapadła" ale piszcie co wiecie na temat tych gum... Dobre są ?

http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi

Ja tam jestem ortodoxem jeśli chodzi o takie rzeczy. Ktoś zaprojektował to tak, żeby było odsadzenie 39 a nie "prawie takie samo" 45 - z którym całe koło będzie zamontowane głębiej w nadkole i jednak trakcja auta będzie inna niż przewidział konstruktor. Może tez np. ocierać o elementy nadwozia/zawieszenia.
pzdr.
Michał

riesling

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Października 2011, 11:37:53 »

U mnie w rodzinie te opony wożą Avensisa kombi. Właściciel auta zadowolony.

Offline gregor79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Października 2011, 16:25:07 »
ja się zdecydowałem po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na 4 opony 205/55R16 NOKIAN WR G2 91H  <palacz>

http://allegro.pl/4-opony-205-55r16-nokian-wr-g2-91h-wysylka-gratis-i1874332773.html
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTI 2004 r. od sierpnia 2012 r. "zagazowana"

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Października 2011, 16:39:06 »
ja się zdecydowałem po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na 4 opony 205/55R16 NOKIAN WR G2 91H 

Miałem, polecam.
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl