Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

riesling

• Gość
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Października 2011, 19:37:58 »
Moje UG8 już na osiach. Pierwsze wrażenie po wyjeździe z warsztatu to - o jak głośno. Po 3 dniach jeżdzenia już nic nie słyszę :-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Października 2011, 20:10:29 »
Moje UG8 już na osiach. Pierwsze wrażenie po wyjeździe z warsztatu to - o jak głośno. Po 3 dniach jeżdzenia już nic nie słyszę :-)

A jakie masz letnie (rozmiar i typ), skoro na UG8 tak głośno?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Października 2011, 21:23:31 »
IMO każde nowe zimówki są głośnie - do przejechania parędziesiąt kilometrów. Bieżnik się lekko przyciera i opona nieco przycicha i ucho się przyzwyczaja.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Października 2011, 23:17:48 »
IMO każde nowe zimówki są głośnie - do przejechania parędziesiąt kilometrów. Bieżnik się lekko przyciera i opona nieco przycicha i ucho się przyzwyczaja.

Nie każde.
A w zasadzie głównie chodzi o to JAKĄ zimówkę porównuje się Z JAKĄ letnią - i tu i tu są głośne i ciche. Paradoksalnie ostatnimi czasy, statystycznie w większości głośniejsze są... letnie :)
Ale każdy przypadek jest inny ;) Ucho też każdy ma inne... - Verso głośne nie są, ale specjalnie wyciszone również nie, więc i opony słychać dokładnie :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Października 2011, 00:03:17 »
Nie każde.

Porównując opony tej samej klasy? Każde.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Października 2011, 08:40:57 »
Nie każde.

Porównując opony tej samej klasy? Każde.

Niestety nie, ale jak widać mamy różne doświadczenia :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Października 2011, 09:10:04 »

Niestety nie, ale jak widać mamy różne doświadczenia :)
to podziel się w takim razie swoimi doświadczeniami
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2011, 09:18:02 wysłana przez bis24 »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Października 2011, 09:17:50 »
Nie będę tutaj pisał zestawienia kilkudziesięciu modeli letnich i zimowych, na których jeździłem oraz jeżdżę różnymi autami. Po prostu - pozmieniało się trochę na przestrzeni ostatnich lat i nie jest to takie oczywiste.
UG8 jest oponą kierunkową, cichsze są asymetryczne, ale znowu na dzień dzisiejszy nie jest to regułą 100% - a dotyczy zarówno zimówek jak i letnich. Znowu bywają opony symetryczne, które są bardzo ciche itd.
Ale jak już chcecie choć jeden przykład, to podam - opona Continental Premium Contact2: powinna być cicha z zasady, bo po pierwsze to opona letnia, a po drugie - asymetryczna. I taki np. UG7, UG6 były wyraźnie cichsze - mimo że zimowe, mimo że kierunkowe. I obydwie z półki premium.  :-)
Ale tak nie jest - mało tego: w miarę ścierania się bieżnika robi się dużo, dużo głośniejsza. I nie ma tutaj mowy o jakimś ząbkowaniu opony i innych wadach. Ot, po prostu ona taka jest.
Przeczy to więc temu, że - z zasady jak pisał Kolega - "zetrze się, to zrobi się ciszej". Pewnie z UG8 tak będzie, możliwe. Ale NIE jest to zasadą.
A więc trudno uogólniać - po prostu jest różnie.

P.S. Uprzedzam, że tematu nie będę rozwijał zanadto - nie czas i nie miejsce na to IMHO. :) Zrozum Kolego (jeden i drugi), że nie przeczę temu co piszecie. Zaprzeczam jedynie zbytniemu uogólnianiu, które IMHO nie do końca przystaje do rzeczywistości. :)
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2011, 09:19:43 wysłana przez sanchopan »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Października 2011, 17:26:20 »
Moje UG7 też już na osiach, przełożyłem je na oryginalne felgi 16", na których Verso wyjechała z salonu z letnimi Bridgestone Turanza ER300 i na tych felgach już zostawię zimówki. Na wiosnę chciałbym kupić felgi Levana 16" i założyć na nie Turanzy.

http://sklep.toyota-bielany.pl/lm.php?mod=details&prid=823

Jakieś inne, lepsze pomysły? ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2011, 17:29:28 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Października 2011, 17:31:07 »
Mój zestaw zimowy czeka gotowy do montażu i niestety na wyjazd Versiaka z lakierni - co ma nastąpić planowo w piatek ;)

Moje UG7 też już na osiach, przełożyłem je na oryginalne felgi 16", na których Verso wyjechała z salonu z letnimi Bridgestone Turanza ER300 i na tych felgach już zostawię zimówki. Na wiosnę chciałbym kupić felgi Levana 16" i założyć na nie Turanzy.

http://sklep.toyota-bielany.pl/lm.php?mod=details&prid=823

Jakieś inne, lepsze pomysły? ;)

Mi się podobają te:
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2011, 17:32:50 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Października 2011, 17:42:23 »
Uuu a co się stało?

Te felgi ze zdjęcia też mi się podobają nawet bardzo ale niestety są drogie jako felgi pierwszego montażu w wersjach SOL+ i wyższych - komplet wychodzi około 3.600 zł w Toyocie  <zalamka> a Levany trochę ponad 2 kzł

PS Zresztą nie jestem pewien czy te felgi występują w rozmiarze 16" bo w SOL+ i wyższych były 17"...
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2011, 17:44:16 wysłana przez Milos »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Października 2011, 17:47:49 »
Milos - a zimówki na oryginalnych felgach, ale alu czy stalowych?
Bo ja też mam ER300 (I-wsza liga jakości) na 16" alu w wersji Premium. I też już GY na kółkach, z tym że akurat UG8 :)
Co do felg 17" ze zdjęcia - powiem tak: rzecz gustu. Brzydkie rzecz jasna nie są, ale...
Przed zakupem, zastanawiając się co brać: Sol Plus czy Premium (gdzie w wyższej zabierając "coś" i dokładają "coś" - więc wybór skądinąd niełatwy) oglądałem obydwie wersje. Też mi się te felgi 17" alu podobały strasznie, a 16" "tak sobie".
Dopóki nie zobaczyłem obydwu na żywo - 16"-tki zyskują, ale 17" dużo tracą w porównaniu do zdjęcia. Może mi się za bardzo na zdjęciu spodobały, nie wiem ;)
Generalnie i tak wziąłem Premium, więc mam 16"-tki. I nie żałuję - kompletu kół przynajmniej w tym roku nie musiałem kupować :) Tylko opony. Czy raczej "tylko" opony, bo te też zbyt tanie nie są... ;)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Października 2011, 17:50:14 »
Uuu a co się stało?

Słońce świeciło, ładna dziewczyna szła a ja cofałem  :roll:

Te felgi ze zdjęcia też mi się podobają nawet bardzo ale niestety są drogie jako felgi pierwszego montażu w wersjach SOL+ i wyższych - komplet wychodzi około 3.600 zł w Toyocie  <zalamka> a Levany trochę ponad 2 kzł

PS Zresztą nie jestem pewien czy te felgi występują w rozmiarze 16" bo w SOL+ i wyższych były 17"...

No właśnie to ponoć 17". Niestety. Ale kiedyś sobie sprawię - może jak zjeżdżę te letnie co mam.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Października 2011, 18:01:58 »
Milos - a zimówki na oryginalnych felgach, ale alu czy stalowych?
Bo ja też mam ER300 (I-wsza liga jakości) na 16" alu w wersji Premium.

Na felgach alu oczywiście, takie na jakich wyjeżdżają z salonu wersje SOL, bo taką posiadam :) Są to felgi alu 16" ale o innym wzorze niż w Twojej Premium. Rzecz gustu, która się bardziej podoba.

Co do tych 17" to widziałem je na żywo i niestety ale wciąż mi się podobają ;) Podobny wzór miałem w Civiku, może dlatego się przyzwyczaiłem  :grin:

Co do tych Bridgestone to się zgadzam - bardzo dobre opony, Toyota na szczęście pod tym względem nie oszczędza na pierwszym montażu i nie trzeba ich zmieniać tylko spokojnie jeździć.

Co do dwóch kompletów całych kół vs przekładanie opon na jednych felgach to ja co prawda mam dwie pary opon 16" i spokojnie mógłbym przekładać, w tym roku tak zresztą zrobiłem i odłożyłem wydatki na felgi na przyszły rok, ale... ja jednak wolę mieć dwa pełne komplety kół - zawsze tak miałem i się przyzwyczaiłem. Wymiana szybsza i tańsza, samochód inaczej wygląda, wygoda, w razie czego można samemu przełożyć - co prawda i tak trzeba wyważyć... No nie wiem, może to głupie i drogie przyzwyczajenie...?

Uuu a co się stało?

Słońce świeciło, ładna dziewczyna szła a ja cofałem  :roll:

Uuu, tak to jest z tymi dziewczynami, kiedyś mało nie przejechałem przechodnia i od tej pory się pilnuję  :roll:

PS W sumie to nie jestem pewien czy mam UG7 czy UG8. Kupowałem GY przed poprzednią zimą (październik 2010 r.) - to jakie one są?  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2011, 18:11:54 wysłana przez Milos »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Października 2011, 18:11:13 »
Co do tych 17" to widziałem je na żywo i niestety ale wciąż mi się podobają ;) Podobny wzór miałem w Civiku, może dlatego się przyzwyczaiłem  :grin:

+1
Mi też się podobają i IMO na żywo własnie zyskują. Bridgestony to w ogóle dobre opony. W Cifach też je mieliśmy.

Uuu, tak to jest z tymi dziewczynami, kiedyś mało nie przejechałem przechodnia i od tej pory się pilnuję  :roll:

Ale warto było ;)
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl