Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109269 razy)

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #120 dnia: 30 Grudnia 2016, 09:27:56 »
Oczywiście że nie miałem. Czytałem trochę opinii na sieci - i nie są one jednoznaczne. W zasadzie nie ma nigdzie fachowych testów porównawczych z oponami zimowymi, są tylko z innymi całorocznymi.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Grudnia 2016, 12:17:44 »
To mało czytasz, bo ze 2 numery wstecz bodaj w Motorze był taki test. :cool: I potwierdził dokładnie wszystko to, co ja również o tych oponach piszę - w porównaniu z letnimi, zimowymi oraz klasycznie całorocznymi. :roll: <taniec>
Nic nie mówiłem - kupuj zimówki. :cheesy:

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Grudnia 2016, 13:14:00 »
Link to chętnie poczytam. A jak z wibracjami, głośnością, wyważaniem - bo ludzie narzekali

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Grudnia 2016, 16:25:57 »
Kto narzekał i na co: na CrossClimaty? Czy piszesz tak, bo "ogólnie na całoroczne narzekają, że głośne"? :cry: <zalamka>
Są megaciche i żadnych wibracji nie ma, mało połączeń przy odlewaniu (bodaj tylko jedno). :cool:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Grudnia 2016, 16:31:49 »
To teraz ja opiszę wrażenia i doświadczenia z jazdy najnowszym wynalazkiem Michelina letnio-zimowym, czyli CrossClimate. :cool:
Od razu zaznaczam, że jeżdżę szybko (albo bardzo szybko), ale nie tylko na prostych - na zakrętach również.
Na CrossClimatach jeżdżę od sierpnia - jeździłem na upałach sierpniowych, bo takie były, w okresach przejściowych oraz jak dzisiaj: w śnieżycy i w terenie górskim.
Opony skrajnie ciche.
Trzymanie drogi i prowadzenie:
Upały - rewelacja!
Deszcz - rewelacja!
Mróz - lepiej niż zimowka, bo z jednej strony nie jest twarda jak letnia, a z drugiej - nie jest aż tak miękka jak typowa zimówka.
Śnieg - uciąg i hamowanie rewelacja..., dopóki nie trzeba mocno i ostro skręcać. Bo jak taka potrzeba zaistnieje, to... trochę skręca w żołądku.  :cheesy: To wynika i widać z budowy bieżnika: barki mają mniej bieżnika i jest on płytszy.
Generalnie jak dla mnie - a nie wyciągnąłem w tym roku zimowek i mieszkam w terenie górzystym - na polską pogodę, gdzie zima jest rzadko i na krótko: rewelacja!  :good:
...choć zgadzam się, że jakby tak ostra zima (śnieg duży, bo mrozu to nie dotyczy!) potrzymała dłużej i bardzo śnieżnie, to pokornie założyłbym klasyczne zimówki.
Trochę dziwna opona, bo ma cechy zupełnie inne niż każda inna - a mam porównanie z wysokiej klasy całorocznymi GoodYeara, również nowymi - ale to nie jest opona całoroczna typowa jak inne całoroczne, które są ni mniej ni więcej oponami zimowymi ze wzmocnionymi barkami do jazdy latem. I latem na nich buja jak na żaglowcu. Tutaj tego nie ma.
Największą wadą póki co jest skręcanie szybkie i dynamiczne w głębokim śniegu. Tego nie ma.
Poza tym - same zalety!  :good: :good: :good:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #125 dnia: 04 Stycznia 2017, 16:01:40 »
Założyłem dzisiaj zimówki UG8, na których od 2 lat nie jeździłem, bo u nas w górach śniegu napadało sporo. I powiem Wam, że UG8 jako stosunkowo ciche opony zimowe, jednak w porównaniu z CrossClimatami są... bardzo głośne! <kawusia> To dobrze świadczy o Michelinach. <taniec>
Z tym że na błoto pośniegowe oraz sam śnieg, jeśli jest głęboki UG8 jednak są lepsze. Co nie dziwi.  :-)
...i całe szczęście, że do czegoś się jednak przydają, bo szkoda byłoby pieniędzy na drugi komplet felg i opon. :cheesy:

Offline plague

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 05 Stycznia 2017, 06:49:27 »
Jest tu ktoś z Katowic na porządnych zimowkach?
Możemy testy porównawcze zrobić z Crossclimatami ;)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #127 dnia: 05 Stycznia 2017, 08:28:55 »
A co chcesz wiedzieć, plague? :cool:
Ja mam "porządne" zimówki czyli UG8, a jednocześnie CrossClimaty na zmianę?

Offline plague

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 05 Stycznia 2017, 08:51:42 »
Żadnej konkretnej wiedzy nie potrzebuję.

Po prostu jeżdżę od ponad roku na Crossclimatach :good:, to jakby ktoś chciał aurę wykorzystać do testów... 

PS. Masz już komplet Michelina? Kiedyś miałeś chyba 2?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Stycznia 2017, 08:56:28 »
Oczywiście, że komplet - przejechane na nich jakieś chyba niecałe 15 tys. km  :-)
Najpierw kupiłem 2 sztuki, żeby nie wtopić kompletu, jakby się okazały inne niż się spodziewałem, ale jak pojeździłem, to zaraz po bodajże miesiącu kupiłem kolejne dwie. :cool: To było jakieś 1,5 roku temu. :-)

Offline Greg77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 24 Stycznia 2017, 20:43:54 »
Witam szanownych forumowiczow. W przyszlym tygodniu jak dobrze pojdzie dolacze do szacownego grona posiadaczy Toyoty (nowa Verso 1.8 Prestige z wyprzedazy 2016, planowany odbior 1.02). Moja Verso przyjdzie na letnich oponach na alusach 17" i nie wiem jaki rozmiar kol i opon mam wziasc zimowki. Sprzedawca probuje mi wcisnac 17" alusy z oponami Nokian 215/55R17 i czujnikami za 5.700zl  :shock: twierdzac, ze do tego modelu takie sa przypisane i radzi mi wziasc ich opony z homologacja. Czytalem troch na temat homologowanych opon i mysle, ze spokojnie moge zalozyc te same opony bez homologacji i bez czujnikow za ok. 3.000zl. Wiem, ze Verso jezdzi tez na kolach 16" i oponach 205/60R16, ktore mozna kupic na oponeo jeszcze taniej... I tu wlasnie mam dylemat i prosbe o rade i Wasze doswiadczenia na temat zimowek. Czy lepiej zalozyc 17tki na zime, czy raczej 16tki? W Espace od paru sezonow jezdze na Nokianach i jestem z nich zadowolony, wiec do mojej nowej pierwszej Toyoty wymyslilem sobie ponizsze zestawy z felgami alu:

Nokian WR A4 215/55 R17  V 98 XL + felgi ALU DEZENT  RE  7,50x17   5x114.30    ET38,00   zestaw 3.600zl

czy lepiej 16":

NokianWR D4 205/60 R16H 92  + felgi ALU DEZENT RE 6,50x16  5x114.30  ET40,00 zestaw 2.800zl

Czy powyzsze felgi rozmiarowo beda pasowaly do Verso?
Bedzie wdzieczny za wszelkie wskazowki i rady.

Pzdr
Greg

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 24 Stycznia 2017, 20:55:09 »
Jedna sprawa, to to czy będą pasowały, w sensie czy wejdą w ogóle na tarcze i klocki.

Druga rzecz to homologacja. Jakiś czas temu podobnie było w przypadku Aurisa, le ostatnio w trakcie rozmów u dielera okazało się, że już nie ma to znaczenia i na wersje z letnimi 17-tkami, można założyć 16-tki. Ale to w przypadku Aurisa.

Zadzwoń może do innego dilera i dowiedz się, bo może ten Twój czegoś jeszcze nie wie albo chce koniecznie sprzedać coś drogiego.

Offline Greg77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:01:09 »
Mam wrażenie, ze chce mi wcisnąć ich drogie koła, bo na pytanie o kola 16" stwierdził, ze nie maja homologacji i nie wie jak zareaguje ubezpieczyciel w przypadku kolizji. Odebrałem to tak, ze chce mnie nastraszyć i żebym rzygnal 6000zl za koła. Wersje Activ dają na stalowych 16", a Premium na aluminiowych 16". Samochód ten sam, tylko wyposażenie inne, wiec chyba nie ma stresu, żeby nie pasowały na tarcze i klocki?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:10:41 »
Nie jest tak, że nie mówił prawdy. Wbrew pozorom, to wg homologacji, to nie jest ten sam samochód. Pomimo tego, że wydaje się to absurdalne.

Jak pisałem, u mnie nie było problemu, ale już tu nie jeden opisywał, że diler uprzedzał o braku homologacji na mniejsze koła. Upewnij się co do tego, żebyś nie miał problemu w razie W.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:45:09 »
Nieprawda - homologowane są 2 rozmiary opon: 16 i 17.
Po wtóre - nie ma w OWU precyzyjnie poruszonych takich kwestii, jak ktoś to znalazł, to niech przytoczy. Można sobie wkładać (prawie) każde opony jakie pasują. Owszem, jak będą wystawać poza obrys pojazdu itp. itd. to inna sprawa, że ktoś "może się przyczepić", ale przy polskim podejściu typu "a jakoś to będzie" to nawet w skrajnych przypadkach jest to wyraźnie mało prawdopodobne. To nie Niemcy - choć czasami szkoda, że nie Niemcy. Byłoby mnie "wynalazków" typu ledy z choinki albo ksenony ze stodoły. :wallbash:
Po trzecie - ...to już wiecie: znaleźli łosia (tak im się wydaje) i trzeba zarobić na wikt i opierunek w ASO. :cheesy:
I tyle w temacie.
 :cool:
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 22:49:10 wysłana przez Horus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl