Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109253 razy)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #210 dnia: 19 Marca 2017, 21:23:18 »
Widziałem, ale jestem ciekaw co takiego dokładnie ulepszyli, bo bieżnik ze zdjęć wydaje się identyczny, więc stawiałbym na różnice w mieszance. Ale co konkretnie i jakie efekty, tego nie wiem?  :-)
Nic nie jest idealne - ale mnie od wielu, wielu lat irytowały kaprysy pogodowe jak teraz: trochę zimy, trochę lata, trochę jesieni, a w takich warunkach ani letnia ani zimowa nie była dobra. Dopiero CC to zmienił. :good:

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #211 dnia: 20 Marca 2017, 23:41:53 »
Jazda 6 tys. na rok i jako drugi samochód to chyba jedyna konfiguracja, w której te opony mają sens - 2 kompletów nie zużyjesz, prędzej się zestarzeją a jak warunki będą ciężkie możesz wziąć drugi.

send from phone

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #212 dnia: 21 Marca 2017, 08:46:10 »
Wojtek - ile przejechałeś km na CC? :cool:

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #213 dnia: 22 Marca 2017, 20:36:34 »
Poniżej CrossClimate 185/60 R15 88 V XL - zdjęcie nie najlepszej jakości (wieczór). Nie wypowiadam się bo przejechałem raptem 10km - dzisiaj założone  :) i czekam aż spadnie śnieg...  :-P

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #214 dnia: 22 Marca 2017, 21:15:42 »
No to trochę poczekasz  :-)

Ale nie ma co się bać śniegu - daje radę  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #215 dnia: 22 Marca 2017, 21:24:46 »
Gratulacje! :good:
A to masz CC czy CC+ ?

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 22 Marca 2017, 22:19:05 »
Dzięki! są to CC poprzedniej generacji, czyli bez plusa, produkcja Hiszpania.
Sprawdzałem na stronie Michelina PL oraz FR i CC z + są niedostępne w tym rozmiarze: 185/60 15.
Ale naprzyklad na Oponeo są tylko cena kosmos 485zl/szt.  <zalamka>

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: 22 Marca 2017, 22:27:45 »
Zapytam jeszcze, co ile km zamieniacie przód z tyłem?
Bo ja planuje raz w roku przekładać i wyważać.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2017, 22:33:11 wysłana przez tomik »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #218 dnia: 22 Marca 2017, 23:07:04 »
To jest dobra metoda - ja przekładam albo jak bieżnik na przodzie stanie się stanowczo mniejszy aniżeli tylny, albo jak ostatnio: do najbliższej (ok. 1,5 roku) przekładki na zimówki. Jest okazja - jest zamiana. :-)

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 01 Kwietnia 2017, 20:31:05 »
Mało co jeździłem (auto żony) ale moje pierwsze odczucia na oponach CC:
-auto sztywniejsze, pewniej się prowadzi
-czuć nierówności, opony wydają się twardsze, może to być spowodowane tym, że wcześniej samochód był na zimówkach (miękka guma) oraz, że CC są XL (wzmacniane boki - w moim rozmiarze tylko takie występują)
-na mokrym faktycznie kleją się do podłoża i hamowanie jest pewniejsze
-ciche

Pojeżdżę dłużej to coś tam jeszcze skrobnę...  :-)

Horus doradź proszę  :| zostały mi zimówki na stalowych kołach (Goodyear ULTRA GRIP chyba 6 lub 7) z 2007r. zostawić je ??? "...a nóż widelec" może się przydadzą - oby tylko nie  :-P Zresztą obstawiam, że te nowe CC przewyższają pod każdym względem moje 10-cio letnie zimówki...  :grin:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #220 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:00:47 »
Nie - tym XL się nie przejmuj, ja też się przejmowałem, ale np. CC XL są miększe niż Bridgestone ER300 typowo letnie. Też mam XL i nie są więcej sztywne niż letnie (choć na pewno dużo sztywniejsze niż zimówki, to normalne) - wynika to ze specyfiki opony. Może to trochę dziwne, bo zwykle XL są dużo sztywniejsze - ale tutaj jest wyjątek.
Zimówki zostawić: ja od 2 lat nie używając w tym roku cały styczeń przejeździłem na nich. Za sprzedaż weźmiesz niewielkie pieniądze, a mogą się przydać. Dodatkowo zmiana raz na jakiś czas będzie impulsem do wyważenia (jeśli częściej nie robisz) oraz przełożenia CC przód<-->tył. :cool:
...ale uprzedzam, że rzaaadko będziesz zakładał, bo CC to jednak klasa sama w sobie. I póki co nie ma (jeszcze) konkurencji. :good:

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 01 Kwietnia 2017, 21:25:25 »
Chyba faktycznie, to takie dziwne odczucie jazdy po "zimówkach"... :shock: bo dzisiaj zmieniłem w swoim koła na letnie i też mnie "wytrzepało"..  :-P
Dodatkowo miałem dopompowane powietrza "letniego" na 2,6 bara...  :thumbdown: i pomimo, że obniżyłem do właściwego to jednak czuć zmianę  :-( jest twardo i trzeba się przyzwyczaić.
Koła zimowe chyba zostawię przynajmniej na pierwszą zimę, a poza tym przy sprzedaży auta będzie ewentualnie "argument" do negocjacji...  <taniec>   

Offline Mikolaj

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #222 dnia: 05 Lutego 2019, 00:08:23 »
Czy mozna zalozyc na Verso 2014r opony 225/55/17?

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: 05 Lutego 2019, 10:32:41 »
Jak patrzę i skręcam moimi 215/55/r17 to jest jeszcze sporo luzu (nie składałem zawieszenia - obciążenie trochę gratów w bagażniku plus dwie dorosłe osoby).

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #224 dnia: 05 Lutego 2019, 10:38:54 »
Ale to byś musiał raczej "poskręcać" na pełnym "dobiciu" zawieszenia - żeby całościowo ocenić.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl