Autor Wątek: Corolla E10 - Swap silnika 1.3 75KM na 1.3 88KM  (Przeczytany 4703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kit

• Gość
Corolla E10 - Swap silnika 1.3 75KM na 1.3 88KM
« dnia: 15 Lipca 2011, 18:31:43 »
Witam.

Może najpierw zapytam czy ktoś już coś takiego za szanownych forumowiczów robił, i może posłużyć poradą?
Już tłumacze dokładnie w czym rzecz.

Pacjent: Corolla 1.3 z '96 silnik po liftingu 75KM
Silnik ów był przegrzany przez poprzedniego właściciela (właścicielkę) i po lekkim przywróceniu do życia działa (już kupiłem działający) ale oleju pali więcej niż benzyny... i skrzynia też się sypie (łożysko? nie wiem). Przebieg prawie 270000 już i sporo jeżdżę.
Dlatego postanowiłem zmienić silnik, znalazłem silnik ze skrzynią i osprzętem i kompem - ale model z przed liftingu, starszy 88KM.

Wiem ze są pewne różnice m.in. przepustnica i sterowanie w 88KM jeszcze z elementami podciśnieniowymi (wężyki) a w nowszym już full elektronika. Pasek rozrządu chyba się różni 1 zębem. i pewnie jeszcze coś by się znalazło.

Pomysł jest taki żeby przerzucić cały silnik ze skrzynią i listwą wtryskową (88KM), a kompa kolektory: wydechowy i ssący oraz przepustnice i cała elektronikę zostawić z 75KM.
Czyli:
-silnik blok, rozrząd z głowicą, listwa wtryskowa i skrzynia biegów od 88KM
-komp, elektronika, kolektory, przepustnica od 75KM

Pytanie czy to zadziała???
Zastanawia mnie głownie różnica w rozrządzie (ten ząb więcej na pasku i być może różnice na wałkach).
Dlatego szukam kogoś kto albo już coś takiego przerabiał albo ma jakąś wiedzę w tym zakresie.

Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki ;)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Corolla E10 - Swap silnika 1.3 75KM na 1.3 88KM
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2011, 15:57:55 »
Powinno zagrać, posiedź na EPC ( toyodiy.com ) i porównaj kluczowe numery części ( wałki, kółka, itp ).

Tam jest aparat zapłonowy, czy cewki ?
3VZ.pl

Kit

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2011, 16:15:03 »
Aparat zapłonowy.

Z zewnatrz własnie różnica jest głownie w kolektorze ssacym i przepustnicy - jak juz wspominałem w nowszym zastosowali juz full elektronike i zmniejszyli moc ze wzgledu na normy ekologiczne. Zastanawia mnie tylko własnie czy jest tak samo w rozrzadzie czy nie jest troche inaczej (podejrzewam że wałki rozrzadu moga być inne - tylko nie wiem czy to bedzie cos przeszkadzało komputerowi?)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2011, 09:59:06 »
Jeśli ma inne czasy rozrządu to oczywiście, że będzie.
3VZ.pl

Kit

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2011, 18:02:21 »
Pogrzebałem po tej stronce toyodiy.com i wynika z niej ze jednak pasek jest ten sam (w 12V był inny) więc może i wałki są te same, musze to jeszcze posprawdzać.

A nie ma podobnej strony dla marki Nissan?

Pozdrawiam.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2011, 18:13:21 »
o to zapytałbym na nissanclub
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Kit

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2011, 20:16:05 »
Operacja sie powiodła i śmiga aż miło, tylko o dziwo potrzebna była regulacja zapłonu.
Gaz też wyregulowałem i smiga. :)

Jak bede miał czas to napewno zrobie fotorelacje bo materiały mam tylko musze poskładać do kupy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl