Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej.  (Przeczytany 152470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła do jazdy dziennej.
« Odpowiedź #300 dnia: 14 Grudnia 2015, 19:03:02 »
Nie jestem pewnien czy podpinając kompa do OBD niemozna wyłączyć tej funkcji.
Warszawskie ASO nie znalazły opcji  możliwości wyłączenia tej funkcji.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #301 dnia: 14 Grudnia 2015, 19:30:16 »
Jak się toto montuje w kloszu lampy?
"Toto" w kloszu nie może być zamontowane, bo reflektor traci homologację. Tak samo jest z elastycznymi ledami wklejanymi do wnętrza lampy (mowa o rozwiązaniach niefabrycznych oczywiście).
Spalanie - Motostat.pl

Offline Dzejk Zet

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 14 Grudnia 2015, 22:03:58 »
A co myślicie o propozycji MS Design ?
Dżejk Zet

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 15 Grudnia 2015, 16:51:36 »
Wygląda jak VW Golf.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 20 Grudnia 2016, 19:29:19 »
Witam!

Pozwalam sobie otworzyć wątek i ponowić pytanie sprzed dwóch stron: czy w nowych Auris'ach (w moim przypadku model przedostatni, rocznik 2014) możliwe jest WYŁĄCZANIE świateł mijania tak, by świeciły tylko światła do jazdy dziennej?

Samochód ma manetkę zmiany świateł, 3 pozycje, (kółko, światła, światła mijania), ale nie ma znaczenia jakie się ustawi pokrętłem - światła z przodu (mijania + LEDy dzienne) i z tyłu (pozycyjne) cały czas świeca!

Czy jest na to jakiś trick, czy czegoś nie doczytałem, czy ew. w serwisie można to jakoś wyłączyć? Wydaje się to jakimś patentem Toyoty na Polskę (i inne kraje z nakazem jazdy na światłach w dzień), chyba na innych rynkach zbytu tak nie musi być. Wierzyć mi się nie chce, że dodano trójpołożeniowy przełącznik, który nic sensownego nie robi...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #305 dnia: 20 Grudnia 2016, 20:25:41 »
Samochód ma manetkę zmiany świateł, 3 pozycje, (kółko, światła, światła mijania), ale nie ma znaczenia jakie się ustawi pokrętłem - światła z przodu (mijania + LEDy dzienne) i z tyłu (pozycyjne) cały czas świeca!
Prawdopodobnie masz uszkodzony przełącznik świateł. Na "kółku" mają świecić tylko światła do jazdy dziennej. Następna pozycja przełącznika, to światła pozycyjne, czyli dzienne świecą słabiej i zapalają się tylne pozycyjne. Trzecie położenie to tak jak poprzednio plus mijania. Inaczej nie może być.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 20 Grudnia 2016, 21:05:35 »
Nie no, nie strasz!

Znalazłem takie wątki:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=60&t=12631
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=26407.0

I tu pytanie, czy w Toyocie Auris TS 2014 da się to wyłączyć, czy nie. Ewentualnie rzeczywiście mam coś nie teges z przełącznikiem... a taki ładny, nowy samochód... ;)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 20 Grudnia 2016, 22:28:59 »
Nie no, nie strasz!
Sorki, nie było moim zamiarem. W instrukcji mam napisane, tak jak opisałem. I tak ma działać! Nie mogłem sobie wyobrazić, że może być inaczej.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 20 Grudnia 2016, 23:31:03 »
Auto jeszcze rok na gwarancji, więc chyba dam radę dokopać się, czy to uszkodzenie, czy świadoma działalność producenta. Sądząc z linków powyżej to jakiś switch w systemie, oby. Wolę jednak mieć kontrolę nawet nad takimi drobiazgami, jak przełącznik świateł...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 21 Grudnia 2016, 23:10:20 »
Jest apka do Androida Carista https://play.google.com/store/apps/details?id=com.prizmos.carista&hl=pl, trochę droga (ustawienia są płatne czasowo), i niby m.in. ma możliwość wyłączania tego DRL, ale sądząc po liście opcji dla Toyoty Auris Hybrid 2010

http://www.caristaapp.com/vehicle/Toyota/Auris/2014

to nie ma możliwości ustawień świateł. (Za to jest beep od niezapiętych pasów pasażera, czego chyba ktoś w inny wątku szukał).

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 12 Marca 2017, 17:07:47 »
Mam dwa pytania odnośnie LEDów w Aurisie:
1. Czy ASO montując swoje LEDy w miejsce przeciwmgielnych wymienia też szybkę ochronną? Bo na tej szybce (która jest oddzielna od modułu świateł) jest wybita homologacja, która jasno mówi, że to przeciwmgielne, a nie dzienne. Znając moje szczęście jakiś diagnosta czy policjant na pewno by się do tego przyczepił.
2. Zna ktoś jakieś bardzo płytkie światła? Mam pomysł żeby zamontować je na krawędzi (poziomo, nie pionowo) dolnego wlotu powietrza (Auris I FL), ale nie chciałbym żeby wystawały poza zderzak. Wlot jest zagłębiony, z prawej i lewej strony ok 15cm to zaślepka (prawdziwy wlot jest na środku).

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #311 dnia: 12 Marca 2017, 19:05:02 »
Ledy są montowane wraz z szybką i całym plastikiem wokół, to jedna całość. Co do homologacji i policjanta to troszkę Cię fantazja poniosła. Przez 5 lat jeździłem na ledach elastycznych najpierw takich jak używa się do mebli a później z ebaya elastyczny led w silikonie (Tak wyglądały tyle że były zamontowane u dołu pod przeciwmgłowymi w specjalnej koszulce https://www.youtube.com/watch?v=b4pwLFa2EDU) i xenonach bez homologacji, poziomowania, spryskiwaczy. Ani jeden diagnosta czy policjant na to nie wpadł przy kontroli.

Osobiście znalazłem na allegro i przez pewien okres używałem DLRów takich właśnie jak mówisz ale czy ma to sens? (miały około 7 cm wysokości i właśnie były założone poziomo bo idealnie się mieściły, koszt okło 200zł) Są nowe rozwiązania takie jak Żarówki LED DualColor. Zamiast zwykłej żarówki od kierunkowskazów wkładasz specjalną z DLRami i masz światła do jazdy dziennej w kloszu a gdy zaświecisz kierunek to automatycznie gaśnie i zapala się ponownie po zgaśnięciu kierunku. Czy nie prościej, szybciej i lepiej?

https://www.youtube.com/watch?v=1HQIG4Zd2qk
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2017, 19:12:33 wysłana przez Stivo »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #312 dnia: 12 Marca 2017, 21:46:31 »
Kolega do Audi A6 (soczewki) eksperymentalnie założył ksenony i po kilku dniach stracił dowód. Mnie na przeglądzie dość dokładnie trzepią, gość wydaje się kumaty i raczej nie odpuściłby dla jakiejkolwiek prowizorki (która i mnie niezbyt przekonuje). Z moim szczęściem długo bym z tym nie pojeździł.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #313 dnia: 12 Marca 2017, 21:58:11 »
to załóż HID'y i raz do roku tylko na przegląd zmień na H11 które się wiecznie przepalają. Zależy dlaczego rozważasz opcję zmian.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 12 Marca 2017, 22:25:00 »
Stivo
Cytuj (zaznaczone)
Przez 5 lat jeździłem na ledach elastycznych najpierw takich jak używa się do mebli a później z ebaya elastyczny led w silikonie [...] i xenonach bez homologacji, poziomowania, spryskiwaczy.

i Ty się chwalisz takimi rzeczami... :thumbdown: :czerwona: :shock:

Nie zachęcaj chociaż innych bo przy twoich wynalazkach to albo Cię nie widać w ogóle (ledy z mebli), albo oślepiasz innych xenonami bez poziomowania i spryskiwaczy...!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl