Autor Wątek: RAV4 - Zbieżność ???  (Przeczytany 7121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zamel

• Gość
RAV4 - Zbieżność ???
« dnia: 21 Lipca 2011, 10:31:33 »
Witam Państwa ;)

Jestem tu nowy, ale może niedługo jak kupię RAV-kę będę stałym bywalcem tego forum. Planuje na dniach kupić RAV 4 2007 rok. Byłem z autem w Toyocie na tzw. Sprawdzeniu auta przed zakupem. Wszystko wyszło ok poza jedną sprawą a mianowicie zbieżnością.

- Wskaźnik zbieżności ustawiana kół przodu -9,9 m/km
- Wskaźnik zbieżności ustawiana kół tyłu 12,1 m/km

Więc mam pytanie do Was, może ktoś się na tym zna bo ja nie ;)

- czy to jest normalne że mogą wystąpić takie wartości przy normalnym użytkowaniu auta ?
- czy może jest to możliwe tylko po jakimś konkretniejszym dzwonie ?
- czy da się to ustawić bez problemu w serwisie ? czy już nie za bardzo ?
- czy to dużo czy nie wiele ?

Linki do dwóch wydruków które dostałem  z serwisu Toyoty.
- http://www.studiocreate.pl/toyota/IMG_5935.JPG
- http://www.studiocreate.pl/toyota/IMG_5936.JPG

Proszę baaaaaaaardzo o w miarę szybką odpowiedź ponieważ w sobotę mam jechać po to auto.

Aha i Pan w servisie powiedział mi żeby się tym nie przejmować ponieważ taki wynik może wyjść przy złym wjechaniu na maszynę pomiarową ?! W co nie do końca chce mi się wierzyć ale jestem laikiem w tych sprawach i może jest tak faktycznie.

Z góry dziękuję za pomoc :) pozdrawiam

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 - Zbieżność ???
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2011, 12:17:23 »
mnie też na scieżce przed kupnem Cariny wyszła tragiczna zbieżność i gość to samo powiedział, ze "krzywo wjechał"
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

zamel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2011, 13:00:34 »
Hmm, a co z tego później wyszło ... była ta zła zbieżność czy faktycznie wyszło że mógł krzywo wjechać ?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2011, 13:06:25 »
po wyjezdzie z komisu okazało sie ze sciaga w lewo, ale to byla wina opon( wystarczylo zamienic koła) , pozniej po zmianie opon na nowe nic zlego sie nie dzialo, zbieznosc ustawilem dopiero po dlugim czasie przy wymianie amorów. Auto wczesniej prowadziło sie normalnie. Mysle jednak ze kazdy przypadek jest inny i w Twoim raczej wymagałbym zeby pomiar w toyocie za ktory na pewno zaplaciłeś zrobili pożądnie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

zamel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2011, 16:05:55 »
Mam nadzieję że tu będzie podobnie tzn. że to nic takiego ;) ale dla pewności tak jak mówisz pojadę jeszcze raz do Toyoty albo do jakiejś stacji kontroli pojazdów żeby mi to jeszcze raz porządnie sprawdzili ... co do serwisu Toyoty to fakt zapłaciłem za całe sprawdzenie i to w cale nie mało ale jak zwykle miało być wszystko bardzo dokładnie sprawdzone a zrobili tak naprawdę nie wiele :/ Pan  mi powiedział że dokładne badanie geometrii to osobny temat i osobna kasa więc mam ich w D ... łaski bez podejrzewam że w pierwszej lepszej stacji kontroli pojazdów zrobią mi to lepiej i dokładniej ;)

Wielkie dzięki za odpowiedź i pomoc :) pozdrawiam

zamel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2011, 12:27:46 »
Jestem już po zakupie i okazało się że faktycznie nic z tą zbieżnością nie było. Pojechałem dodatkowo do stacji kontroli pojazdów, sprawdzili zbieżność i wyszło że jest idealna więc bez dalszego namysłu zakupiłem tą RAVkę ;) i jak na razie jestem bardzo bardzo zadowolony  <taniec>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl