Autor Wątek: Auto alarm  (Przeczytany 10283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
Auto alarm
« dnia: 23 Lipca 2011, 19:23:20 »
Witam Was
piszę z zapytaniem gdyż będąc na wypoczynku z moim czworonogiem, podjąłem próbę pozostawienia zwierzęcia w aucie, ale nie udało mi się ustawić alarmu w opcji aktywny alarm bez czujników we wnętrzu auta, co skończyło się załączeniem syreny.
może ktoś wie jak to ustawić ??? lub załączyć taką opcje gdy chce pozostawić coś ruszającego się w aucie ???
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auto alarm
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipca 2011, 20:03:10 »
U mnie podwójne naciśnięcie przycisku  zamknięcia auta (w tym momencie jest krótki  sygnał alarmu) powoduje takowy stan.
Pozdrawiam
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2011, 20:12:16 »
Wszystko zależy od modelu alarmu jaki masz zamontowany. Jeśli będzie to któraś z wersji Challengera (to podobno nie jest alarm "fabryczny" ale rekomendowany przez Toyotę, często montowany, więc jest prawdopodobne, że też taki masz), to tak jak pisze wyżej Piotr trzeba dwukrotnie nacisnąć przycisk załączania alarmu (z tym, że u mnie to drugie naciśnięcie musi nastąpić do 5 sekund od pierwszego). Jedno naciśnięcie - błysk kierunkowskazów - wszystkie czujniki załączone. Dwa naciśnięcia - dodatkowy pojedynczy sygnał dźwiękowy - dodatkowe czujniki (w tym ruchu) odłączone. Przetestowałem po tym jak kiedyś w aucie został mi duży owad latający i wkurzałem się, że mi się alarm załącza - myślałem, że alarm mi nawalił, ale okazało się, że nie :grin:
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2011, 20:16:23 wysłana przez arkmart »
"With Oden on our side..."

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2011, 10:17:38 »
U mnie w alarmie, który zamontowali mi w samochodzie, gdy go kupowałem, w celu uzbrojenia alarmu bez czujników należy  2 razy wcisnąć przycisk zamykania, lub przekręcić kluczyk w stacyjce do pozycji "ON" (zapalają się kontrolki na desce rozdzielczej) szybko cofnąć, wyjąć kluczyk ze stacyjki, opuścić pojazd, zamknąć normalnie z pilota (jeden raz). W obu przypadkach w czasie aktywacji alarmu powinniśmy usłyszeć 1 sygnał alarmu. Mnie osobiście nie udało się takiej opcji aktywować pierwszym sposobem, ale drugi działa ;)

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2013, 10:38:05 »
Dzień dobry, proszę o informację czy ktoś z Was wie może jaki alarm montuje ASO do Aurisa 2013 lub wersji poprzedniej ewentualnie jaki inny model alarmu można założyc ?

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2013, 20:18:12 »
w Aurisie 2010 montowali alarm X-safe w późniejszych nie wiem  :|

Offline szubi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2013, 21:43:23 »
Witam
wysiadając z auta przyciśnij 1 raz przycisk od alarmu (diodę Led) wyjdź i zamknij pilotem

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auto alarm wymiana syreny
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2014, 08:25:55 »
Halo.
Padła mi syrena w alarmie. Wszystko działa normalnie, jeno przestało pikać.
Czy da radę wymienić ją samemu kupując zamiennik (patrząc na to zielone z własnym sądzę zasilaniem)?

Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2014, 10:07:22 »
każda syrena powinna mieć własne zasilanie - inaczej to bez sensu - wystarczy odłączyć aku i nie wyje :)
sprawdzałeś najprostsze rozwiązanie - tj. przekręcenie kluczyka syrenki? może w jakimś serwisie ci przekręcili, żeby nie wyło podczas naprawy i nie włączyli po naprawie?
jak się okaże że jednak syrena jest popsuta - to spokojnie da radę wymienić - tylko parametry muszą być zachowane, żeby system alarmu nie miał problemu.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2014, 11:18:17 »
Syrena jest "bezkluczykowa" :embarassed: i niestety widać ślady zwęglonych...takich małych czarnych na chudych nózkach pod tymi zielonymi bateriami;) Czyli ewidentny złom <zalamka>
Ale mam jeszcze pytanko, czy aby przylutować nową syrenę, muszę odłączyć akumulator w aucie by nic nie popsuć?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwietnia 2014, 11:28:28 »
Ale mam jeszcze pytanko, czy aby przylutować nową syrenę, muszę odłączyć akumulator w aucie by nic nie popsuć?

zawsze jak coś lutujesz - wskazane jest odcięcie napięcia.. bez tego istnieje małe - ale jednak, ryzyko sfajczenia instalacji
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwietnia 2014, 11:38:19 »
Wielkie dzięki <taniec>

Ps. w starej syrenie miałem 3 kabelki, czerwony, czarny i biały.
W nowej doszedł podejrzany kabelek niebieski.
Nie wiem teraz gdzie go sobie, za przeproszeniem wetknąć;)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2014, 11:55:38 »
W nowej doszedł podejrzany kabelek niebieski. Nie wiem teraz gdzie go sobie, za przeproszeniem wetknąć;)

z tym już nie pomogę.. no i pytanie czy ta syrena w ogóle jest kompatybilna? tj. czy wszystkie parametry są identyczne? może jest od innego typu alarmu z dodatkowymi opcjami...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl