Autor Wątek: camry 2.2 równoważnik wału korbowego  (Przeczytany 7536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
camry 2.2 równoważnik wału korbowego
« dnia: 05 Sierpnia 2011, 22:09:41 »
nie mogę znaleźć nic na ten temat, może ktoś z was przerabiał coś takiego,
miałem problem z ciśnieniem oleju (za małe), okazało się że ten równoważnik wału ma wywalone panewki na obydwu wałkach i nie trzyma ciśnienia,wywaliłem to ustrojstwo (oczywiście kanał smarujący z bloku zaślepiony), silnik pracuje o wiele ciszej i nawet normalnie, ale zastanawiam się jakie mogą być skutki takiej jazdy,
czy ktoś mi coś podpowie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: camry 2.2 równoważnik wału korbowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2011, 00:47:07 »
Można i tak.

Będzie trzęsło -> szybko polecą poduchy pod silnikiem, próbowałem to wyjąć z mojego 2.2, ale po 200km wsadziłem z powrotem, bo plomby wypadały z zębów.

Poza tym skutków ubocznych brak, a silnik ( mimo że trzęsie ) będzie nieco żwawszy.
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2011, 08:20:29 »
Marcinm,
Boze co sie porobilo.Gdyby olej zmienial i to wlasciwy jak nalezy to zeby bylyby na swoim miejscu.Swoja droga troche "pakul" i mozna by uszczelnic te "cieknace panewki" nieprawdaz?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2011, 08:35:36 »
Tiaaa, jasne, można plastrem zakleić, można zaspawać, można nalać przekładniowego i rozpalać ognisko pod michą co rano...  <diabel>
3VZ.pl

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpnia 2011, 10:37:51 »
Marcinm,
Boze co sie porobilo.Gdyby olej zmienial i to wlasciwy jak nalezy to zeby bylyby na swoim miejscu.Swoja droga troche "pakul" i mozna by uszczelnic te "cieknace panewki" nieprawdaz?
Widze że koledze humor dopisuje, a mnie nie chodziło o dowcipkowanie tylko o opinie ludzi znających się na rzeczy, skoro wszystkim tak pomagasz to jest z ciebie pożytek na tym forum <zolta>
Marcin - dzięki, faktycznie drży,ale to w ramach testu bo tą równoważnie mam tylko ją poprawie i pewnie włożę z powrotem.
Jak będziesz w Kielcach to zajrzyj oddam ci głowice a przy okazji może coś potrzebujesz do 2.2 EU mam całą.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpnia 2011, 17:10:59 »
Menu,
Mozesz tylko doprowadzic do stanu poczatkowego,uszczelnij te panewke czyli lozysko slizgowe  tzn wymien na nowe.Sprawdz cisnienie w magistrali olejowej.
Marcinm powie ile winno wynosic i jak nie pomoze to tylko Ciebie i silnik uratuje wymiana pompy olejowej wraz z zaworem nadmiarowym.
Pozdrawiam i nie przejmuj sie, przy starych silnikach  dowcip jest potrzebny po prostu  sie nie zalamiesz ,pamietaj zawsze wszyscy Tobie pomoga swoim doswiadczeniem i wiedza.
Pzdr.Camry 2,2

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpnia 2011, 17:30:19 »
Menu,
Mozesz tylko doprowadzic do stanu poczatkowego,uszczelnij te panewke czyli lozysko slizgowe  tzn wymien na nowe.Sprawdz cisnienie w magistrali olejowej.
Marcinm powie ile winno wynosic i jak nie pomoze to tylko Ciebie i silnik uratuje wymiana pompy olejowej wraz z zaworem nadmiarowym.
Pozdrawiam i nie przejmuj sie, przy starych silnikach  dowcip jest potrzebny po prostu  sie nie zalamiesz ,pamietaj zawsze wszyscy Tobie pomoga swoim doswiadczeniem i wiedza.
Pzdr.Camry 2,2
No widzisz Camry2.2 teraz jestem w stanie z tobą korespondować, odpowiedz rzeczowa a co do dowcipów też potrafie i lubie,
powiedz mi ile te panewki mogą kosztować (jeśli wiesz) i gdzie prócz ASO je dostane w dobrej cenie.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2011, 21:24:55 »
Witaj Menu,
Musze zadac pare pytan inaczej nie dostaniesz odpowiedzi.
1- Kto stwierdzil ze olej ucieka wlasnie przez te panewki.
2-Jaki przebieg ma Twoj silnik?
Z tego co wiem ta awarja z tymi panewkami jeszcze sie nie zdarzyla w zadnej Toyocie.
Z mojej praktyki pamietam ze w latach 80 tych wystepowal ten problem w silnikach V Forda.Silnik ten byl montowanyy w Saabie 96 taki brzydki samochod i tani ale skuteczny.Ten ktory mial ten sam problem mial przebieg 900 000km i nigdy silnik nie byl wymieniany.po propstu wlasciciel i to jeden caly czas pilnowal i zmienial olej max jezdzil 5 tyskm na jednej zmianie.
W silniku 5S-FE trzeba pompe wymieniac co okolo 300.000km jezeli sie jezdzi na oleju pelnym syntetyku ale na minerale mozna ja zarabac po 150 tys.
Jezeli mamy za niskie cisnienie w magistrali olejowej to caly silnik zaczyna zle pracowac.Zawory stukaja luzami,silnik pracuje glosno,zle przyspiesza i nie posiada dobrej akceleracji i nie wykazuje pelnego momentu obrotowego.Dlaczego? Olej w tym typie silnika nie tylko smaruje silnik ale napedza cala automatyke sterowania silnika i brak wlasciwego cisnienia powoduje ze silnik traci totalnie swoje parametry.
Pzdr.Camry 2,2

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpnia 2011, 21:59:26 »
Camry 2.2
przejechane mam ponad 280 tys z czego 30 to moje.
problem z tymi panewkami (na wałkach równoważących) wziął się z tond iż były przyjechane przez poprzednią właścicielke a ja z żoną je dobiłem,
tam był spadek ciśnienia (to moja diagnoza) bo luz był taki że wyrwało dziurę w obudowie tak waliły,
pompa jest dobra bo ją mierzyłem, a kupiłem ją od Marcina.
na razie jeżdże bez tego ustrojstwa ale wkrótce je włoże z powrotem,
dzięki za kontakt, takich informacji mi potrzeba.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2011, 08:12:44 »
Menu,
Pompe mozna zmierzyc tylko na stole probierczym albo w ukladzie olejowym tzn w silniku i zmierzyc cisnienie podczas pracy silnika zwyklym manometrem.
Nie moze byc za duze tyklko w sam raz.Do regulacji automatycznej sluzy zawor nadmiarowy.
Pzdr.Camry 2,2

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2011, 13:15:59 »
Masz racje Camry 2.2, oprócz tego można zmierzyć stopień zużycia szczelinomierzem , u mnie pompa jest OK.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2011, 19:39:37 »
Problem w tym ze trzeba miec pompe wyjeta na stole a takie wciskanie tam gdzies w pozycji niewlasciwej jest nie miarodajne.
Robocizna jest wsciekle droga i nikt sie nie bedzie bawil w wyciaganie lecz odrazu zakupuje nowa i to nie sama pompe lecz z cala sciana czolowa silnika wraz zaworem nadmiarowym ,ktory jest juz wyregulowany fabrycznie.Tylko nalezy calosc zmienic i uzyc wlasciwego materialu na uszczelke.Najlepiej silikony takie same ktore uzywa Toyota sluza bez ciekniecia do 10 lat albo wiecej.
Bedziesz chcial troche wiedzy jak sie to robi to opowiem ale chyba juz kiedys pisalem i to sie znajduje pod tytulem pompa olejowa.
Wies mieszkam w szwecji i unas jest wciekle droga naprawa w firmach za godzine pracy przy samochodzie to biora na czarno 300sek tj okolo 50$  a na bialo 600 do 800sek do 120$
i dlatego wymienia sie tylko podzespoly nikt sie bawi w naprawe poszczegolnych elementow,efekt dluga i nienaganna praca, wysoka wartosc uzywanego auta ale zreszta powoli i u Was sie ten system wprowadza.
Dlatego nauczylem sie sam servowac swoje auto i zony aby uniknac glupich kosztow.Dlatego moge sobie pozwolic na jazde tak starym samochodem ktory zreszta lubie.Kocham  prace przy tym aucie jest tylko przyjemnoscia,madra konstrukcja i calkowicie nowa generacja silnikowa do ktiorej nie wolno podchodzic z starymi nawykami samochodzarskimi.
Rozpisalem sie.
Pzdr.Camry 2,2

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2011, 14:13:49 »
Wiem co to znaczy pracować przy samochodzie bo już nie raz mi się to zdarzyło,
przy camry już chyba ze 3 razy wyciągałem silnik tak że wiem co mówie odnośnie pompy.
Osobiście też lubie "grzebać" przy samochodach a mam ich obecnie 4 sztuki.
Do warsztatów nie jeżdże bo to partacze a wychodze z tego założenia " chcesz coś zrobić dobrze, zrób sam" tyle że mam też i inne obowiązki i nie zawsze jest czas.
Pozdrawiam.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpnia 2011, 21:26:43 »
Tutaj sie zgadzamy co do joty.Najgorsze ze wielu chce za to partactwo odrazu zarobic miliony , dlatego warto sie podszkolic i nauczyc podpatrzyc posluchac,popytac i samemu wszystko wykonywac.
Ostatnio jak bylem pare dni temu w kraju zamowilem  reperaturke tylniego blotnika i prog.Niestety dostala sie po jakims wypadku z roku 94 woda i wyrdzerwialo porzadnie.To bylo jeszcze nie zamoich czasow.Sam wyciolem i dopasowalem podjechalem do firmy zaprzyjaznionej blacharskiej i w ciagu godziny wspawali te czesci wyglada jak nowka juz zafugowane spawy zeszlifowane i spolerowane blachy z farby transportowej czarnej tego nigdy sie nie maluje nalezy zmyc.Pomalowane podkladem  i nalezy odczekac dwa dni na polozenie szpachli i szlifu na gladka powierzchnie i malunek z flaszki spreyowej. Sladu niebedzie ze bylo cos robione.Srodek juz wymalowany pod cisniem rzadkim tectylem takze kapie po obnu stronach auta poprzecznicami przeszlo na druga strone.
Pzdr.Camry 2,2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl