Autor Wątek: Jak dorobić kluczyk z immobilaizerem ?  (Przeczytany 21988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

getinuk

• Gość
Jak dorobić kluczyk z immobilaizerem ?
« dnia: 21 Stycznia 2005, 23:02:03 »
Słyszałem o jakimś numerze na podstawie którego można taki klucz dorobić,
Mam tylko jeden klucz, dzisiaj dorobiłem drugi i wtedy okazało się  że chyba mam immobilizer bo na tym drugim to tylko rozrusznik kręci i nie zapala.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2007, 23:45:08 wysłana przez Swoop »

kajjo

• Gość
Jak dorobiÌ kluczyk z immobilaizerem ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2005, 12:21:36 »
Z tego co sięorientujęto w Corolli E10 nie było immobilizera, chyba że samochód pochodzi z prywatnego importu z zachodu. To czy samochód ma immobilizer można poznać po kluczyku. Jeżeli część chwytowa klucza (ta z tworzywa z logo toyoty) jest gruba (ma około 12 mm grubości) to oznacza że zatopiona jest w nim płytka mikronadajnika immobilizera.
Wtedy dorobienie zwykłego klucza nie pozwoli nam uruchomić silnika (takim kluczem można tylko otwierać np drzwi).
Klucz (a raczej surówkęklucza) z wbudowanym mikronadajnikiem można kupić w ASO (koszt około 150zł). Przy wkładaniu kluczyka do stacyjki. mikronadajnik w uchwycie kluczyka wysyła kod elektroniczny który odblokowuje immobilizer. Silnik zostanie uruchomiony jedynie wówczas, gdy wysyłany kod będzie odpowiadał kodowi identyfikacyjnemu tego samochodu.
Nie wiem czy taki klucz można kupić u gości którzy dorabiają klucze - kiedyś słyszałem od klienta, że ktoś takie sprzedaje w Krakowie znacznie taniej ale nie wiem kto.
Jeżeli już mamy odpowiedni kluczyk możemy dociąć sobie wzór na podstawie starego klucza (oczywiście u dorabiacza kluczy chyba że mamy odpowiedni sprzęt) i wtedy dopiero możemy zakodować mikronadajnik immobilizera (jest to dość skomplikowana procedura do wykonania raczej w ASO). I bardzo istotna informacja: żeby dokodować nowy klucz do immobilizera potrzebny jest kluczyk główny - czarny! Dysponując kluczykiem pomocniczym (szarym) nie jesteśmy w stanie dokodować nowego klucza (w fabrycznym komplecie są  2 klucze główne - czarne i 1 pomocniczy - szary).
Do kluczy fabrycznych dopięta jest płytka z numerem kodowym kluczyka. Na podstawie tego numeru ASO jest wstanie zamówić już docięty kluczyk a nawet pasujący do niego wkład stacyjki czy zamków (koszt około 350zł). Ale niestety taki kluczyk też trzeba dokodować do immobilizera.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2005, 14:05:08 »
Krotko i tresciwie
 Zrobisz to tylko w ASO (niestety) a koszt to :
KLUCZYK POD NUMER KLUCZYKA JEST DROŻSZY OD KLUCZA NIE DOCIÊTEGO
KLUCZYK NIE DOCIÊTY KOSZTUJE 54 ZŁ. (Goly z wbudowanym imobilaserem do dociecia w jakims oprzyzwoitym punkcie dorabiania kluczy za kilka zlotych)
KLUCZ POD NUMER KOSZTUJE OKOŁO 250 ZŁ .(Gotowy kluczyk)

Oczywiscie po nr. VIN tez moga dorobic jak ci sie gdzies blaszka zapodziala
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

getinuk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2005, 18:45:37 »
Sprawdzałem kluczyk, ma około 12 mm grubości, więc pewnie ma ten immobilizer.
I jest to jedyne wytłumaczenie dlaczego tym dorobionym nie mogęodpalić,
Zrezygnujęz dorabiania klucza z immoblizaizerem, mysle ze musze po prostu pilnować ten co mam. A zawsze mam dodatkowy chociazby zeby drzwi otworzyc. Chciałbym sie tylko upewnic ze na podstawie n VIN można taki kluczyk z immobilizerem dorobić, cbo jesli niezbedny bedzie oryginalny to blada az sie boje myslec. Co to jest za blaszka przy kluczykach o których można przeczytać i co to za numer tam jest, może jest on gdzies indziej zapisany również ?

Fragment dotyczący pokrowców na fotele został wydzielony do osobnego wątku: Pokrowce na fotele
Pigletto

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2005, 19:04:02 »
Cytat: Croom

Oczywiscie po nr. VIN tez moga dorobic jak ci sie gdzies blaszka zapodziala

Niestety po nr VIN bez numeru kodowego na blaszce nie da siędorobić klucza - można dobrać tylko czystą surówkędo docięcia.
Skąd cena 54 zł za niedocięty kluczyk ? Czy na pewno jest to klucz z immobilizerem a jeżeli tak to gdzie go można kupić?

Fragment dotyczący pokrowców na fotele został wydzielony do osobnego wątku: Pokrowce na fotele
Pigletto

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2005, 08:56:01 »
Ja tez nie widziałem 100tki z immo... :shock:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2005, 18:20:10 »
Przepraszam za zamieszczenie blednej informacji co do kluczykow w w/w poscie, a to ze wzgledu na nieprecyzyjna odpowiedz jednego z krakowskich ASO (wole nie podawac nazwy), mam tez niedobor kluczykow wiec sie zorientowalem info. pochodzi z  ASO Inter Car Nowak.

A wiec kluczyk mozemy dorobic tylko w ASO a ceny to:

Kluczyk bez nacięć i bez imobilasera - 53.90brutto
Gotowy nacięty bez imobilasera 161.46 brutto

Z imobilaserem bez nacięć - 158.39 brutto
Z imobilaserem gotowy z nacięciami (kilka dni oczekiwanie) 218.12 brutto

Oczywiscie potrzebna jest do tego blaszka na podstawie której  natna kluczyk, nie dotna nam go na podstawie VIN-u
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

MayeKK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2005, 09:59:46 »
Ja dorobilem i zakodowalem w normalnym zakladzie za 150zl :)

czardasz1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2005, 13:22:32 »
Piszecie o cenach kluczy lecz proszędowiedzcie sięo kosztach całkowitych. Mam na myśli również ceny programowania. Klucze na podstawie kodu znajdującego sięna blaszce ( przy kupnie samochodu jest dołanczana do kluczy)  można dorobić również w zakładach dorabiających klucze posiadające odpowiednie maszyny (komputerowe).W Warszawie jest kilka takich zakładów.Usługa jest wykonywana na poczekaniu, oczywiście otrzymacie klucz działający (z zaprogramowanym transponderem). Również możliwe jest zaprogramowanie klucza jeżeli posiadacie klucz z siwą główką (serwisowy), lub gdy nie posiadacie żadnego klucza.

karol2679uk

• Gość
Odp: Jak dorobiĂ�ć kluczyk z immobilaizerem ?
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2007, 19:35:58 »
Kupiłem corollę z 95r z zamontowanym fabrycznie immobilaizerem.Problem w tym że chce dorobić kluczyk ale niestety mam tylko jeden który już dostałem bez blaszki z kodem iimobilaizera.Wraz z autkiem dostałem orginalną książkę obsługi w której to jest wklejona osobna kartka z instrukcją jak dziala immobilaizer numer, np : 803S -Czy możliwe ze jest to ten kod  immmobilaizera który byl dołączony kiedyś do kluczyka???? :roll:
Z góry dzieki za wszelakie info,pozdr

czardasz1

• Gość
Odp: Jak dorobić kluczyk z immobilaizerem ?
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2007, 22:08:25 »
 Kody potrzebne są tylko dla serwisów. Dla zakładów dorabiających klucze niekoniecznie. Ważniejsze jest czy jest to master czy nie. Można to rozpoznać po kolorze główki klucza. Cena klucza bezwzględu na to czy to master czy nie nie powinna przekroczyć 350zł

EWAND - Komputerowe dorabianie kluczy
Warszawa
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2007, 23:44:10 wysłana przez Swoop »

karol2679uk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Października 2007, 23:42:18 »
No i dzisiaj mała niespodzianka.Dorobiłem sobie pare kluczy(zwykłych)do mojej corolci i jakie bylo moje zaskczenie po tym jak odpalilem  moje autko wlasnie uzywajac zwyklych kluczy.Jak to wkoncu jest z tym immobilaizerem powiedzcie??CZY on u mnie działa wogole???Dodam tylko ze po wyłaczeniu silnika i przesuniecia kluczy w pozycje wyjsciową immobilaizer daje 3 razy podwojny dzwiek ,tj by sie programowal???
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2007, 23:43:59 wysłana przez Swoop »

darku

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2007, 17:51:03 »
Kolego zaden fabryczny immo ktory jest w toyocie nie daje sygnałow dzwiekowych. Jezeli odpaliłes zwykłymi (niekodowanymi) kluczami to wniosek jest jeden, nie masz immo w swoim aucie. Dla informacji poprzednich "pisaczy" , blaszka przy kluczyku to nie jest zaden kod immo tylko kod kluczyka(znaczy sie wyciecia) :). Pozdro D.

czardasz1

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Października 2007, 17:58:08 »
Niewiele wiemy o twojej Toyocie. Po pierwsze, z którego jest roku. Po drugie, czy jest to wersja japońska, europejska, czy amerykańska.
W dwu pierwszych od 1995 r występuje immobiliser, w trzeciej zdarza się, że auta z 2006r są bez immo.

Dominik1303

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2007, 20:38:43 »
w ubiegłym tygodniu udało mi się dorobić kluczyk z immo do corolli i działa. Usługę wykonał fachowiec w bełchatowie za 200zł  :-o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl