Autor Wątek: Orlen niebezpieczny-moze juz ktos wie ale ja i tak unikam go  (Przeczytany 28085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Orlen niebezpieczny-moze juz ktos wie ale ja i tak unikam go
« dnia: 29 Czerwca 2004, 21:51:41 »
Otoz..bedac ost. w serwisie po 90 tysiacach moja coroll to chcialem wymienic filtr paliwa.Ale ze go zabraklo to nie wymienilem.Padlo krotkie pytanko fachmana gdzie tankuje.Czy aby nie w Orlenie.Ja tam jeszcze moja nigdy nie zagladalem i nie mialem zamiaru poprzednim sam. tez tego robic.Powod...mnie nie pasuja te stacje i tyle.Ale ..o co chodzilo mechanikowi.Stwierdzil i mi to pokazal na wlasne oczy ze Orlen zapycha i filtry i baniak paliwowy syfami.Po prostu maja jakies osady cholerne czy dorzucane albo wytracane.Niemniej uczulil mnie zwlaszcza na stacje warszawskie...Tak tylko pisze...

lee

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2004, 22:32:56 »
no ale przeciez wlasciwie cale paliwo w polsce pochodzi z orlenu, wiec o co chodzi? ze na stacjach orlenu maja kiepskie zbiorniki, ktore jakos zanieczyszczaja paliwo? cos nie chce mi sie wierzyc.

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2004, 23:42:46 »
Cytat: lee
no ale przeciez wlasciwie cale paliwo w polsce pochodzi z orlenu, wiec o co chodzi? ze na stacjach orlenu maja kiepskie zbiorniki, ktore jakos zanieczyszczaja paliwo? cos nie chce mi sie wierzyc.

No nie tak aż całe z Orlenu - może większą ilośc, ale jest jeszcze Rafineria Gdańska, która przetwarza czasem rope z Arabii Saudyjskiej, która z koleji ma leprzą jakośc - więc leprze paliwo, no i paliwo z zagranicy - typu Shell :wink: , ale nie o tym chciałem polemizować - chodzi o to że paliwo z Płocka moze i jest dobrej jakości, ale dojeżdzając do stacyj Orlenu moze być mieszane, a na samych stacjach dodają rózne śmieci i t.d. i pomomo róznego rodzaju kontroli przeprowadzonych w kraju i tak to za mało aby wykryć większośc takich nieuczciwych stacji typu Orlen :wink:

Pozatym stacje typu Statoil korzystają z kontroli jakości niezaleznych ekspertów z bardzo szanowanej firmy SGS - więc ja osobiście na Orlenie dawno przestałem tankować.

Pozdrawiam :wink:

lee

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2004, 23:55:05 »
Nikolas:
jest jeszcze Rafineria Gdańska, która przetwarza czasem rope z Arabii Saudyjskiej, która z koleji ma leprzą jakośc - więc leprze paliwo, no i paliwo z zagranicy - typu Shell
-----------------------------------------------------------------------------------------------
heh, tylko v-power racing jest importowany, nawet zwyklego v-powera robi orlen!
RG to rzeczywiscie alternatywa, ale ich udzial w rynku jest bardzo maly i to chyba glownie na polnocy polski.
co do kontroli jakosci to moze rzeczywiscie masz racje. ja tankuje na statoilu, ale nie uwazam zeby mieli lepsze paliwo niz inni, po prostu mam najblizej i najbardziej pasuje mi organizacja ich stacji i sklepu.

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2004, 00:07:45 »
Nikolas:
jest jeszcze Rafineria Gdańska, która przetwarza czasem rope z Arabii Saudyjskiej, która z koleji ma leprzą jakośc - więc leprze paliwo, no i paliwo z zagranicy - typu Shell
-----------------------------------------------------------------------------------------------
heh, tylko v-power racing jest importowany, nawet zwyklego v-powera robi orlen!
RG to rzeczywiscie alternatywa, ale ich udzial w rynku jest bardzo maly i to chyba glownie na polnocy polski.
co do kontroli jakosci to moze rzeczywiscie masz racje. ja tankuje na statoilu, ale nie uwazam zeby mieli lepsze paliwo niz inni, po prostu mam najblizej i najbardziej pasuje mi organizacja ich stacji i sklepu.

Co do V-Povera to masz racje, tyle że Orlen daje swoją 95 a Shell dodaje do tego swoje dodatki uszlachetniająco-czyszczące, a V-Pover Racing 99+ to faktycznie jest paliwo importowane z Niemiec.  

Pozatym tanie stacje typu Nestle czy Carman - korzystają również z paliwa Rafinerii Gdanskiej.

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2004, 00:43:41 »
a ja tankuje głównie na Orlenie i nic sięnie dzieje na szczęście, ostatnio też często zaglądam na stacje ESSO (we Wrocku na Karkonoskiej) no i zdarzyło mi sięzatankować z 5 razy Auchanie  ::szczena:: ale zawsze leje 98  :wink:

Smok

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2004, 07:27:45 »
Kiedyś tankowałem w RG ale jak się1 naciołem (200 km mniej na baku niż zwykle) to przestałem. Ogólnie słyszałem, że najlepsze paliwo ma BP i Shell. Ostatnio też tankujęna Esso na Karkonowskiej. Mam blisko i jest taniej. Mam nadzieję, że sie nie natnę.Pożyjemy zobaczymy.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2004, 10:49:09 »
ESSO przy Karkonowskiej.Fajna cene mialo w Nowy Rok. Ale nie narzekalem na paliwko.Ja tankuje Shell i czasem BP...Nie narzekam never....Pozdrowki dla Wrocka :-)))

lee

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2004, 00:38:12 »
Nikolas:
Co do V-Povera to masz racje, tyle że Orlen daje swoją 95 a Shell dodaje do tego swoje dodatki uszlachetniająco-czyszczące...
--------------------------------------------------------------------------------------------
zeby wszystko bylo jasne to receptura jest owszem shell'owska, natomiast sam shell nic do niczego "sam" nie dodaje tylko z rozlewni np. w mosciskach wyjezdza cysterna v-power wyprodukowana od poczatku do konca przez orlen. wiem to na pewno. tak jak mowilem nie tankuje na orlenie a pisze to dlatego, ze moim zdaniem kiepskie paliwo na stacji to raczej wina danej stacji niz producenta i to nawet czesto nie chodzi o jakies oszustwo (oczywiscie o to tez), tylko np. kiepskie zbiorniki do przechowywania paliwa na stacji, przez co jego jakosc sie znacznie pogarsza (benzyny z biododatkami dotyczy to szczegolnie).
a czy ktos ma doswiadczenia ze statoilowska suprema, bo jestem bardzo ciekaw?
nie chce wam sie tu mieszac, ale moze warto byloby stworzyc watek informujacy na ktorej stacji mozna sie naciac? :)
pzdr!

simcom

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2004, 12:14:37 »
Ja tankuje albo na BP albo naShellu i leje zwykłe PB95. Na orlenie nie tankuje bo to jest czyste zdzierstwo. Moze i paliwa złego nie mieli ale zdecydowanie najdrozsze zawsze było. Od jakiegos czasu ze względow finansowych leje na auchanie i nie zauwazyułem w ostatnim czasie pogorszenia osiągów czy np jakichs błedów w pracy silnika. Takze chwilowo bede tankował tansze. Polecam jednak BP. o dziwo na jednym baku przejezdzałem proporcjonalnie wiecej niz na paliwie z shella.

I jak juz to wczesniej ktos pisał, nie ma sensu jezdzic na PB98 jesli przewidziano do samochodu 95. Silnik bedzie tylko płynniej chodził i to wszystko.

A jesli chodzi o V power z dodatkami uszlachetniającymi, to polecam kupic zwykłą 95 i kupic np srodek Valvoline'a i dolac do baku. (Valvoline SynPower cośtam :) - taka złota butelka). Jeden z najlepszych srodkow do tego celu przeznaczonych. W lexusie jak zaswieciłem latareczką do srodka , widziałem ładny srebrny tłok...naprawdęwarto.

Pozdrawiam

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2004, 12:33:05 »
V-Power 95 robiony jest na bazie kupowanej od Orlenu. Też przestałęm tankować na Orlenie, ostatnio testujęna Statoilu ich nowe paliwo bezsiarkowe (Superia czy jakoś tak). Czyści zbiornik z syfów i wiąże wodę, chyba podobnie jak V-Power.

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2004, 14:22:13 »
Cytat: simcom

Polecam jednak BP. o dziwo na jednym baku przejezdzałem proporcjonalnie wiecej niz na paliwie z shella.

I jak juz to wczesniej ktos pisał, nie ma sensu jezdzic na PB98 jesli przewidziano do samochodu 95. Silnik bedzie tylko płynniej chodził i to wszystko.

Pozdrawiam

Pierwsze spotrzeżenie jak najbardziej potwierdzam - różnica w zasięgu na paliwie BP nawet ponad 50 km.

i tesssz lejętylko 95 - trzy próby z 98 i rachunek kosztu do zysku (mało wymiernego) - na NIE !

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2004, 14:34:53 »
a czy ktos ma doswiadczenia ze statoilowska suprema, bo jestem bardzo ciekaw?

O właśnie, Suprema nie Superia, bo Superia to zespół metalowy  :roll:  :roll:

Ja lejęto od jakiegoś czasu. Miałem wcześniej problemy z uruchamianiem silnika (było na starym forum) i od tego czasu zwracam uwagęna jakość paliwa. Silnik pracuje tak jak przedtem, jeżdżąc po mieście róznicy ie zuważyłem, a w trasętankowałem na BP i tak jak piszą Simcom i Kwieczor zasięg był zadziwiająco długi.

Cytuj (zaznaczone)

nie chce wam sie tu mieszac, ale moze warto byloby stworzyc watek informujacy na ktorej stacji mozna sie naciac? :)
pzdr!

Taki ranking publikuje jakaś tam inspekcja państwowa, potem serwisy informacyjne i za nimi my  :D  :adiabelek

lee

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipca 2004, 15:53:46 »
Cytat: Jackal
Taki ranking publikuje jakaś tam inspekcja państwowa, potem serwisy informacyjne i za nimi my  :D  :adiabelek

tak, tylko dla mnie zawsze osobiste doswiadczenia sa cenniejsze, poza tym oni juz podobno nie maja kasy na te badania paliwa! :)

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2004, 16:08:37 »
Cytat: Jackal

tak, tylko dla mnie zawsze osobiste doswiadczenia sa cenniejsze, poza tym oni juz podobno nie maja kasy na te badania paliwa! :)

Niech wezmą z Brukseli.

Orlen planuje budowęponad 200 nowych stacji w Niemczech, ciekawe jak tam bedzie z jakością, bo znając Niemców będą je często kontrolować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl