Autor Wątek: Rozrząd i zawory w 4ZZ  (Przeczytany 4033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
Rozrząd i zawory w 4ZZ
« dnia: 22 Stycznia 2005, 10:30:41 »
Co prawda było już wiele na temat rozrządu i regulacji zaworów, ale moje pytanie dotyczy silnika 1,4 4ZZ (nie znam siędokładnie na oznaczeniach - na obudowie jest naklejka E4Z-E ; 2001 r. VVTi). Silnik ma łańcuch rozrządu - to dość trwały wynalazek, lecz jak poznać, że sięon zużywa, lub naciąga, jest tam jakiś czujnik? czy cuś?
Drugie pytanie dotyczy luzów zaworów - co ile sięje reguluje. Auto regularnie serwisowane co 15 kkm, strasznie bazgrolił ten mechanik, ale nie doczytałem sięby coś regulowali. Przebieg prawie 160 kkm.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:32:19 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
rozrz±d i zawory w 4ZZ
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2005, 16:22:08 »
Zuzycia łańcucha nie poznasz. Natomiast zaworów sie nie reguluje w praktyce, ewentualnie płaci sie za regulacje...

p_flori

• Gość
rozrz±d i zawory w 4ZZ
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2005, 18:55:52 »
Dostałem wreszcie instrukcjęobsługi mego auta - i napisło w niej, że zalecana regulacja zaworów w silnikach iskrowych co 100 kkm. Moje pytanie, czy rzeczywiście istnieje konieczność regulacji. Czy ASO powinno wykonać taką regulacje przy 100 kkm standardowo? czy w zależności od stanu silnika?, skoro cały czas serwisuje auto.

PS. SerwisJS nie zamierzam nic w praktyce robić z moim autem, nie znam sie na tym, a zapłacę, jak sięspotkamy.....

wroobel

• Gość
rozrz±d i zawory w 4ZZ
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2005, 12:15:35 »
Objawem niewyregulowanych zawrów w silniku, o którym mowa, jest nierówna praca jednostki na biegu jałowym (tzw.luzie) wtedy ASO powinno gwarancyjnie (oczywiście jeśli- auto na gwaranci do 100kkm) wykonać tęusługe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl