Autor Wątek: czujnik parkowania/cofania...kupno,montaz  (Przeczytany 17965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dmx81

• Gość
czujnik parkowania/cofania...kupno,montaz
« dnia: 22 Sierpnia 2011, 14:27:20 »
zastanawiam sie nad zainstalowaniem tego urzadzenia i zwracam sie do was z pytaniem: czy czesto sie wam to przydaje i warto instalowac? Jesli tak,to na co zwracac uwagę przy zakupie? Montowac samemu,czy w serwisie? Wszystkie opinie mile widziane:)

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: czujnik parkowania/cofania...kupno,montaz
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2011, 14:32:49 »
Ja mogę wyrazić swoją opinie ...
Mianowicie, w czasach gdy kamera cofania jest łatwo dostępna i w przystępnej cenie nie warto inwestować w czujniki ...
Czujnik może sie pomylić jeśli kupimy "po taniości" ... a nawet najtańsza kamera pokaże nam słupek na który zaraz wjedziemy  <diabel> ... tyle odemnie ;)

Sam montaż jest banalny więc nie warto komuś za to płacić ...

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2011, 14:35:14 wysłana przez J.Graph »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2011, 15:01:05 »
Z tą kamerą to jest tak, że jeszcze trzeba znaleźć fajną miejscówkę i na kamerę i na LCDeka - co dla estetów bywa trudne.

Z czujników to polecam zestawy Valeo. Mają też w akcesoriach fajny wyświetlacz do montażu z tyłu na podsufitce - widzisz go potem np. w lusterku. Wygląda jakby z fabryki z tym wyjechało.

Zakładać oczywiście samemu.
pzdr.
Michał

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2011, 15:25:06 »
Z tą kamerą to jest tak, że jeszcze trzeba znaleźć fajną miejscówkę i na kamerę i na LCDeka - co dla estetów bywa trudne.

Bo esteta to przedewszystkim leń ... wszystko da sie zabudować i ukryć ... problemu nie ma ... trzeba tylko chcieć ... ale że Polacy chcą wszystko najtaniej to inna sprawa ;)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2011, 15:36:24 »
Bo esteta to przedewszystkim leń ... wszystko da sie zabudować i ukryć ... problemu nie ma ... trzeba tylko chcieć ... ale że Polacy chcą wszystko najtaniej to inna sprawa ;)

Nie no, z tym leniem to mi pojechałeś. Jakoś po prostu nie widzę tego elcedeka u siebie w aucie. Kamery są bardzo fajne, bo można nabyć takie pasujące zamiast jednej lampki oświetlającej tablice - bardzo ładnie się to komponuje. Ale kłopot z wyświetlaczem pozostaje. Można zmienić radio - ale ja chcę oryginał. W ogóle dla mnie rozwiązania najbliższe oryginałowi fabrycznemu są najbliższe ideału.

Jakbym chciał/proponował "po taniości" to bym nie zasugerował zestawu czujników Valeo za min. 250 złotych tylko chińszczyznę za 70. ;)
Nie musi być tanio ale cena mimo wszystko musi być rozsądna - można kupić oryginalne lusterko z wbudowanym LCD do kamery no ale koszty wyjdą już takie, że już lepiej lakierować zderzak raz w roku..
pzdr.
Michał

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2011, 15:39:24 »
Wszystko zależy od chęci i pomysłowości ... jeśli sie pójdzie na kompromis pomiędzy estetyką a funkcjonalnością to mamy sukces ...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2011, 17:46:41 »
Ja mam fabryczne czujniki - wersja Premium. Ale kamerę (Valeo) domontowałem.
A jakbym wziął wersję Sol Plus (nie wziąłem tylko dlatego, że dach chciałem panoramiczny) z kamerą (jeszcze lepsza niż Valeo!), to założyłbym czujniki Valeo: na przód i tył.
Z kamerą jest jeden problem w porównaniu do czujników: trzeba patrzeć ciągle - a nie da się ciągle patrzeć w kamerę bo poza jej polem widzenia można czegoś nie zobaczyć.

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpnia 2011, 19:39:57 »
no to bede musial przemyslec, co lepiej - kamerka, czy czujniki.
czujniki - czyli wiercenie, kamerka, czyli kupno wyswietlacza
jesli bym mial juz wyswietlacz, to fajnie byloby, gdyby dalo sie go wykorzystac rowniez w inny sposob (nawigacja, dvd) ale to pewnie sprowadza sie juz do wymiany radia na to z ekranem lcd, wiec wieksze koszty.
czy czujniki sa dosyc precyzyjne, jesli chodzi o prakowanie i "zobacza" slupek, lub za wysoki kraweznik, ktory zachaczy o zderzak?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2011, 19:44:22 »
Najlepiej mieć i to i to. A czujniki najlepiej też z wyświetlaczem - w Premium niestety tego nie ma. Ale dziurę na kamerę też wierciłem, bo tylko oryginalna wchodzi nad rejestrację: ja mam w zderzaku.
A z czujnikami ich czułością to jest tak, że jak będą zbyt czułe to też źle. Ale słupka w pewnych okolicznościach mogą nie zauważyć. Albo zauważyć a bliżej - nie widzieć.
Nie ma ideałów :)

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2011, 19:48:22 »
Nie ma ideałów :)

Zgadzam sie ... Ale i tak więcej zobaczysz kamerką ;)

Tak czy siak jest kompromis który miałem u siebie zastosować ... niektóe nawigacje mają wejście TV ... wystarczy podłączyc tam kamerke i masz i Navi i kamere cofania ;)

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:09:19 »
czyli mniej wiecej cos takiego?
http://allegro.pl/7-nawigacja-peiying-gps-7005-internet-av-in-bt-fm-i1774654081.html
czyli moglbym tez tego uzywac jako odtwarzacza dvd/divx ? (tylko musialbym podlaczyc pod glosniki, a nie widzialem wejscia audio)

PS>>  znalazlem tez troche tansze
http://allegro.pl/nawigacja-goclever-navio-700-plus-fm-bt-hd-tv-4gb-i1780571329.html

ale jednak to nie garmin'y itd, wiec nie wiem, jak z jakoscia dzialania tych sprzetow...
pewnie trzeba bedzie poczytac opinie
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2011, 22:12:08 wysłana przez dmx81 »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:13:08 »
No tak, tylko będziesz to miał przypięte do szyby cały czas czy wyciągał tylko na czas cofania? ;)
pzdr.
Michał

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:17:56 »
http://allegro.pl/gps-goclever-navio-700-v-7-cali-4gb-kamera-cofania-i1764699852.html
a tu caly zestaw, z wyswietlaczem i kamera cofania, jako monitor, jako nawigacja i odtwarzacz dvd

ja bym to wyciagal, jakbym wsiadal do auta, a chowal, jak bym z niego wychodzil :)
w sumie nie wiem doklanie, jaki system najlepszy, na jakas przyssawke na szybe czy samemu cos wykombinowac (na wysokosci schowka nad radiem)
szwagier ma nawigacje na przyssawke i klopotu z zakladaniem zadnego nie ma

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:26:33 »
Ja też mam nawigację na przyssawkę wiele lat i:
- problemu nie ma jak zakładasz raz na jakiś czas. Przecież codziennie z nią nie jeździsz.
- jak kilka (naście) razy dziennie wsiadasz i wysiadasz to kilkanaście razy będziesz zakładał i zdejmował.
- przy kamerce cofania, poza zasilaniem będziesz podpinał jeszcze przewody pod AV

Jeśli już chcesz coś takiego to raczej coś wykombinuj i zamontuj na stałe, tak to gwarantuję Ci, że po kilku dniach przestaniesz używać.

NO i zastanów się, czy chcesz nawigację 7". IMO to zdecydowanie za duże jest i zajmie bardzo dużo miejsca na szybie.

Ale ja się wygodny zrobiłem i mi już się nie chciałoby panelu od radia ściągać..
pzdr.
Michał

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2011, 23:01:56 »
 <kawusia> dzieki za dobre podpowiedzi, ktore na pewno rozwaze :) no rzeczywiscie jest nad czym pomyslec ... pieniadze wydac nie sztuka... ale zeby pozniej sie nie denerwowac.
w nissanie mialem radio z wysuwanym lcd, gdzie od razu kamerka byla podlaczona... ale tutaj raczej nie bede wymienial radia, a oryginal do verso zdaje sie cos kolo 2tys na allegro, wiec nieco za drogo ( w porownaniu z 500-600zl jako osobny zestaw)
jakby ktos mial u siebie zamontowany podobny zestaw, to moze podzielic sie fotkami :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl