Autor Wątek: piski przy wysprzęglaniu  (Przeczytany 10980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

centerek

• Gość
piski przy wysprzęglaniu
« dnia: 23 Sierpnia 2011, 20:12:16 »
 Od jakiegoś czasu po przekroczeniu 50kkm pojawiły się piski dochodzące ze skrzyni biegów.

Problem objawia się, jak wkładam pierwszy biegi drugi, kazde przesuniecie lewarka w lewo do 1ki i 2ki  z wcisnietym sprzęgłem pisk, jak "nie odbijajace hamulce", na nastepnych  biegach nic sie nie dzieje, pada skrzynia czy sprzeglo, jezdze delikatnie-nawet mam seryjne klocki jeszcze...?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: piski przy wysprzęglaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2011, 21:30:38 »
Nic nie pada :) Trzeba cięgna przesmarować. Miałem to samo tylko 1 i 2 bieg piszczał no i machanie lewarkiem na luzie. Mi już 2 razy smarowali (75kkm)

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2011, 12:32:39 »
Zgadza sie ciegna. Tylko smarowanie nie pomaga na dlugo bo material jest do kitu lub wada konstrukcyjna. U mnie po wymianie na nowe dopiero nastala cisza.

centerek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2011, 08:33:13 »
przesmarowane za pare zl, chodzi jak nowa...

droko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2011, 18:40:33 »
Zgadzam się z opiniami kolegów miałem to samo i przesmarowanie pomogło

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2011, 19:03:57 »
Jak dostaliscie sie do tych cięgieł ? Tylko po zdjeciu tego meszka z góry ? ja tam wszystko juz posmarowałem i wszystko jak było tak jest nic nie pomogło.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

droko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2011, 07:47:56 »
Sam do tego się nie zabierałem pojechałem z tym do stacji diagnostycznej jak mi zaczęło piszczeć ze zmiany 1 na 2. Posmarowali dałem 30 zł i po kłopocie tyle że od razu zapowiedzieli że za jakiś rok może sytuacja się powtórzyć.

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2011, 17:22:31 »
Sam do tego się nie zabierałem pojechałem z tym do stacji diagnostycznej jak mi zaczęło piszczeć ze zmiany 1 na 2. Posmarowali dałem 30 zł i po kłopocie tyle że od razu zapowiedzieli że za jakiś rok może sytuacja się powtórzyć.

Ale smarowali od góry czy od dołu ?
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2011, 09:38:49 »
... tyle że od razu zapowiedzieli że za jakiś rok może sytuacja się powtórzyć.

Jak skonczy Ci sie gwarancja to wtedy beda chcieli wymienic na nowe  <diabel>

jackeill

• Gość
Skrzypienie przy zmianie biegów dochodzące spod samochodu
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2013, 14:32:27 »
Ostatnio zauważyłem, że przy zmianie biegów (głównie z 1 na 2) delikatnie skrzypi drążek. Uznałem, że trzeba będzie go po prostu nasmarować i sprawę zbagatelizowałem. Niestety, wczoraj zdałem sobie sprawę, że to nie drążek skrzypi - przy otwartych drzwiach wyraźnie słychać, że skrzypienie dobiega spod samochodu, jakby z okolic silnika. Na zewnątrz jest głośniejsze niż wewnątrz.

Co to może być? Biegi wchodzą gładko, równo, wszystko działa jak powinno, tyle że skrzypi. Nieważne, czy jadę, czy stoję, czy silnik włączony czy nie.

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: Skrzypienie przy zmianie biegów dochodzące spod samochodu
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwietnia 2013, 14:41:17 »
przy zmianie biegów, czy przy wciskaniu sprzęgła ?

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Skrzypienie przy zmianie biegów dochodzące spod samochodu
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwietnia 2013, 15:03:39 »
Kolejny standard, na pewno był o tym temat. W ASO mi 2 razy smarowali wodziki. Dokładnie przy wrzucaniu 1 i 2 i machaniu drążkiem na luzie piszczało sobie. Trzeba się tam dostać i posmarować

jackeill

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2013, 16:05:51 »
No na pewno to nie są piski przy wysprzęglaniu, dlatego nawet nie zaglądałem do tego tematu, a innego odpowiedniego nie widziałem.

Zdecydowanie to skrzypienie jest przy machaniu drążkiem, a nie przy wciskaniu sprzęgła. No nic, pojadę na nasmarowanie owych wodzików.

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwietnia 2013, 17:16:17 »
mam to samo więc sprubuję sam zdiagnozować, ale tak nawiasem żeby nie otwierać nowego tem:

Czy to normalne że biegi wchodzą dość ciężko? Zwłaszcza 5? - nie wiem jak delikatna kobietka ma tu zmieniać biegi....  pamiętam toyote z tego że biegi chodziły zawsze 1 palcem (ale to w benzynie - obecnie mam diesla)

Mam też 2 hyundaie w których biegi wchodzą 1 paluszkiem każdy...

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2013, 17:33:52 »
Jak wyżej kolega napisał,to wada materiału z ktorego zrobione są wodziki,nawet w serwisie toyoty przyznali sie do tego że to kolejna słaba częśc. 2 tyg temu wymieniał mi to mechanik i zastosował komplet naprawczy z lepszego materiału,dodatkowo przesmarował je i teraz jest wszystko w pożądku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl