Autor Wątek: Problem lub dziwna sprawa z wycieraczkami w nowym Verso oraz CVT (ciekawostka)  (Przeczytany 5787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Nie zawsze staną w pozycji startowej/spoczynkowej - czasami lekko nad nią. Ale 2x już mi się zdarzyło, że na pozycji "interwał" działały dokładnie identycznie jak na niższej, czyli w sposób "ciągły wolny". Potem poprzełączałem i się uspokoiło. I najciekawsze, że na postoju chyba ok, ale to coś zdarzyło się podczas jazdy - a nie parkingu.
Wcześniej użyłem kilka razy spryskiwacza - nie wiem czy to może mieć związek i jaką logiką kieruje się moduł wycieraczek przy krótszym lub dłuższym spryskaniu szyby. W instrukcji nt. szczegółów ani słowa.
A tak na marginesie, powiem Wam ciekawą rzecz związaną z CVT: w manualu jest niby 7 przełożeń/biegów. Ale w trybie D auto dobiera dużo więcej przełożeń. Można to zaobserwować jak np. jadąc na 7 biegu przy np. 2500 obr. przełączymy (delikatnie naciskając na gaz, ale nie zmieniając położenia pedału gazu) przełączymy na tryb D, to obroty... spadną np. do 1500 obr. :) Super!
Tak podejrzewałem, ale nikt tego nigdy nie potwierdził, sam zrobiłem doświadczenia :) Świadomie brałem z CVT i jestem więcej niż zadowolony :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Nooo, CVT to przecież skrzynia - BEZSTOPNIOWA. Czyli przełożeń pośrednich może być teoretycznie nieskończenie wiele. W manualu to IMO normalne, że zaprogramowali ileś progów - stąd jest ich 7, natomiast w automacie komputer dobiera płynnie najbardziej optymalne przełożenie -  nie wśród 7 predefiniowanych tylko wśród całej gamy możliwych przełożeń.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Racja i to jest super! Ale generalnie nikt o tym nie wie, nie mówi - jedyne co mówią, to dziennikarzyny mówią, że "auto dobre, ale skrzynię... omijać z daleka!". Takie tam bzdury. Jak czegoś nie wiem to się boję, qrka wodna... <diabel>

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Co do skrzyni to tak jak napisał mgenek - i jest to powód, żeby jak najrzadziej korzystać z trybu ręcznego, gdzie skrzynia nie ma możliwości dobrać tego "idealnego" przełożenia bo ma tylko 7 presetów do wyboru.

Co do wycieraczek to jest tak, że jak odpowiednio długo przytrzymasz do siebie wajchę od spryskiwacza to wycieraczki machną 2 czy 3 razy w trybie ciągłym, niezależnie od faktycznego wyboru trybu ich pracy. I to jest OK. Natomiast u mnie też tak jest, że jak bardzo krótko machnę wajchą do góry, to wycieraczki nie pójdą do końca w górę jak powinny tylko zatrzymują się po przebyciu kilku centymetrów. TTTM.

Jeszcze co do CVT to ja bardzo lubię automaty i miałem ochotę na tę wersję, ale po jeździe próbnej nową Avensis 1.8 CVT nie byłem zachwycony. Może mój błąd polegał na tym, że *próbowałem* jechać dynamicznie a silnik odpowiadał mi nieznośnym jednostajnym wyciem. Ale pewnie do miasta dla emeryta jest OK  :grin:
My Toyota is Fantastic :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Jeszcze co do CVT to ja bardzo lubię automaty i miałem ochotę na tę wersję, ale po jeździe próbnej nową Avensis 1.8 CVT nie byłem zachwycony. Może mój błąd polegał na tym, że *próbowałem* jechać dynamicznie a silnik odpowiadał mi nieznośnym jednostajnym wyciem. Ale pewnie do miasta dla emeryta jest OK  :grin:

Dokladnie. Jezdzi  sie troche jak melexem (kto mial okazje ten wie), silnik fixuje sie na maksymalnym momencie, samochod przyspiesza zmieniajac plynnie przelozenie.
Nie twierdze ze to kicha bo na 100% tak nie jest ale ja jednak wole klasyczne automaty (z mokrym sprzeglem), gdzie mozna posluchac gangu silnika przy wkrecaniu sie na obroty.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Rzecz, której najbardziej mi brakowało na tej jeździe to kick down znany z tradycyjnych automatów, gdzie skrzynia zrzuca po kopnięciu w pedał gazu jeden albo dwa biegi i silnik pięknie zaczyna swoją jazdę po obrotomierzu. Tu zamiast kick down mamy wycie :-(  Raczej bym się do tego nie przyzwyczaił, po kilku latach jeżdżenia z tradycyjnym automatem byłoby to dla mnie nie do przejścia. No, mamy jeszcze tryb ręczny, ale nie po to się kupuje automat, żeby samemu biegi zmieniać.

W Verso tradycyjny automat mamy tylko z silnikiem 2.2 D-CAT 150KM. Więc wybrałem manual, który jest bardzo dobry. A ja wychodzę z założenia, że skrzynia przede wszystkim powinna być dobra (dla mnie) niezależnie od jej typu i zawsze wybiorę dobry manual ponad zły automat i dobry automat ponad zły manual.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Co do wycieraczek to jest tak, że jak odpowiednio długo przytrzymasz do siebie wajchę od spryskiwacza to wycieraczki machną 2 czy 3 razy w trybie ciągłym, niezależnie od faktycznego wyboru trybu ich pracy. I to jest OK. Natomiast u mnie też tak jest, że jak bardzo krótko machnę wajchą do góry, to wycieraczki nie pójdą do końca w górę jak powinny tylko zatrzymują się po przebyciu kilku centymetrów. TTTM.

No tak, ale z tym ostatnim się zgadzam - jednak chodziło mi o zatrzymanie się kilka cm nad miejscem "startowym" przy np. trybie przerywanym.
Poza tym po spryskaniu jak dałem tryb przerywany, to dalej bardzo długo(!) chodził tryb ciągły. Nie wiem czy tak ma być - potestuję jak będzie padało, bo w obecną pogodę szkoda szyby i płynu.
Generalnie wiem, że po spryskaniu wycieraczki pomachają sobie niezależnie od trybu. Ale one nie machają kilka razy, tylko ostatnio jakieś 20 sekund machały albo dłużej i w końcu sam je wyłączyłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl