Autor Wątek: Yaris I - montaż aktywnego subwoofera pod siedzeniem  (Przeczytany 5876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Crusi

• Gość
Yaris I - montaż aktywnego subwoofera pod siedzeniem
« dnia: 18 Września 2011, 09:03:09 »
Ogólnie standardowe nagłośnienie w Yarisku TS mi odpowiada, jednak chciałbym je wzbogacić o troszkę basu. Nie chce sobie zawalić bagażnika, więc pomyślałem że może wpakuje jakiś subwooferek aktywny pod siedzenie. Wiem że nie będzie to grało jak normalny subwoofer, ale skoro małe komputerowe subwooferki  z zestawów 2,1 dają rade to to też powinno coś zagrać. Mniejsza o to, moje pytanko jest takie, czy w Yarisie TS przed FL jest już jakaś ukryta instalacja na subwoofer pod fotelem (bo zdarzyło mi się wyczytać takie informacje), czy jednak trzeba ją pociągnąć? Szczerze powiedziawszy wolałbym zostawić orginalne radio i nic z nim nie kombinować, jednak jeśli nie będzie instalacji to planuje wytargać JVC ze starego auta, kupić ramkę pod radyjko i przełożyć zamiast tego standardowego. I tutaj mam kolejne pytanie, jeśli musiałbym tak robić, to którędy przeciąga się kable z akumulatora do wzmacniacza i czy ktoś mógłby napisać mi jakąś instrukcję którędy pociągnąć kable z radyjka i jak ewentualnie zdemontować te plastikowe progi (bo pewnie tamtędy trzeba będzie pociągnąć kable). No i na sam koniec prosiłbym o jakąś opinię na temat tego http://allegro.pl/aktywny-subwoofer-pod-siedzenie-boschmann-150-w-i1824334902.html subwooferka. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Crusi

• Gość
Odp: Yaris I - montaż aktywnego subwoofera pod siedzeniem
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2011, 16:11:33 »
Odswiezam temat poniewaz sytuacja ulegla zmianie. Koniec koncow zmienilem przednie naglosnienie w mojej Yarisce, tzn. zamontowalem radio JVC w miejsce orginalnego radia, w drzwi poszly mid-basy 165mm Clariona, a w podszybie tweeterki tej firmy. Mam tez zakupiony aktywny subwoofer ktory bedzie zamontowany w bagazniku, ale tutaj zaczynaja sie schody. Nie mam zielonego pojecia ktoredy mam przeciagnac kable z komory silnika do wnetrza samochodu no i pozniej przez wnetrze do bagaznika. Troche poszukalem na forum i na necie ale nie moge znalezc nigdzie jakiejs instrukcji jak to zrobic. Takze bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos moglby mi opisac ktoredy najlatwiej przeciagnac kable, jakie elementy trzeba do tego zdemontowac i jak to mniej wiecej zrobic. Z gory wielkie dzieki.

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2011, 15:36:13 »
Jeśli nie masz klimatyzacji to powinieneś mieć na nią miejsce ... czyli przejście z komory zaślepione takim plastikiem/gumą ...
Ogólnie musisz szukać ... montowałem CA w kilku autach i w każdym była zaślepka - trzeba ją tylko zlokalizować ...

Co do prowadzenia do bagażnika to przez progi i z tyłu za boczkami najlepiej ...
Tak żeby kable sie nie załamywały, nie przetarły ...
Pamiętaj że kable sygnałowe nie powinny iść tą samą droga co kable zasilajace (może to powodowac zakłócenia) ... musisz wykorzystać obydwa progi ...
Tak więc troszke auta do rozbierania ... ale warto to zrobić porządnie ...

Pozdrawiam.

Crusi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2011, 17:48:52 »
Wczoraj wykorzystalem ladna pogode i sie za to wzialem. Kable z komory silnika przeciagnalem wlasnie przez ta gumowa zaslepke (wykorzystalem do tego szprzyche z kola starego rowera ;D Progi i jeden slupek troche sie balem targac zeby cos nie polamac, ale powolutku jakos udalo sie to wszystko zdemontowac a pozniej to juz banalna sprawa, tym bardziej ze tak jak pisalem radio mam zamontowane w nowej ramce przez co mam banalny dostep do podlaczenia remota i kabli sygnalowych. boczka z bagaznika nie sciagalem, jako ze kable puscilem wszystkie w jednym progu (mialem tak w fiescie kiedys i nie bylo zaklocen) to przy koncu tylnego progu zaizolowalem je czarna tasma (tak jak jest ta orginalna wiazka) i puscilem pod wykladzina bagaznika. Mialem jeszcze problem bo nie wiedzialem gdzie podpiac mase (mialem tylko 0,5m kabel w zestawie), ale znalazlem kolo tych otworow na mocowanie polki na narzedzia dwie male dziurki i tam ja przykrecilem. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, subwoofer nie jest moze jakims nie wiadomo jakim wymiataczem, ale gra ladnym dynamicznym basem o ktory mi chodzilo, no i caly zestawik gra teraz bardzo fajnie :)

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2011, 18:24:11 »
... kable puscilem wszystkie w jednym progu (mialem tak w fiescie kiedys i nie bylo zaklocen) ...

Nie usłyszysz zakłóceń na głośniku niskotonowym  <diabel>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl