Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252126 razy)

Offline robini6

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #345 dnia: 07 Października 2020, 08:32:08 »
Dziń dybry. Ło matko czytam ja se ten watek i co ja widze co ja paczę,zakupiłem swoja pierwszą Toyotę,swoje pierwsze kombi ( TS ), ba swoja pierwszą hybrydę. Autko z zainstalowanym pod koniec 2019 r gazem lpg, instalacja STAG montowana w Poznaniu, z kwitów które otrzymałem wynika ze kosztowała 2900 zł, wlew pełnowymiarowy pod klapką, zbiornik toroidalny 56 l w miejsce zapasu ( realnie wchodzi 45 l lpg). Pierwsze jazdy i tankowania, trasa 6,34 l lpg, miasto i okolice 5,55 l lpg. Jak dla mnie bomba, a to dopiero początek przygody. Z tego teez względu uważam iż instalacje za kwoty 4900 - 7500 zł to jakiś odlot i kosmos. Pozdr.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #346 dnia: 10 Marca 2021, 10:07:43 »
Odgrzeję kotleta troszkę.... Czy możecie polecić jakiegoś gazownika w Trójmieście? Zamierzam zaopatrzyć swoją Toyotę w instalację LPG ale nie chciałbym tego powierzać pierwszemu lepszemu zakładowi.
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #347 dnia: 10 Marca 2021, 15:17:32 »
Lpg-forum.pl
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline titi1286

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #348 dnia: 18 Maja 2021, 20:19:37 »
Szanowni Koledzy profilaktycznie po ilu kilometrach przebiegu wymieniacie oba filtry lpg i świece? Tak aby nie dopuścić do jakiść problemów..
Auris '18 1.6, instalacja BRC zamontowana w ASO w Łodzi przy sprzedaży auta, aktualnie 51 tys. przebiegu, ostatnia wymiana świec była w ASO przy 40 tys. gdy kupowałem auto (jestem drugim właścicielem).

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #349 dnia: 19 Maja 2021, 11:38:06 »
Szanowni Koledzy profilaktycznie po ilu kilometrach przebiegu wymieniacie oba filtry lpg i świece? Tak aby nie dopuścić do jakiść problemów..
Z doświadczenia z innymi autami na LPG przyjąłem sobie takie interwały dla Toyoty:

filtr powietrza --wymiana na gazie co 30 tyś km
świece zapłonowe irydowe (DENSO SC16HR11)--na gazie co 60 tyś km
filtr LPG fazy lotnej  -- co 10 tyś km
filtr LPG fazu ciekłej -- ??? co 30 tyś km ???

PS ale mną się nie sugeruj bo ja dopiero zaczynam przygodę z Auris...
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #350 dnia: 19 Maja 2021, 17:12:21 »
Nie widzę powodu aby Toyotę traktować jakoś inaczej.
We wszystkich samochodach filtr powietrza,oleju i filtry gazowe wymieniam co 15 tys km, groszowa sprawa (nie mam BRC).
Pierwszy raz świece wymieniłem po 80 tys km.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #351 dnia: 20 Maja 2021, 22:47:33 »
Odgrzeję kotleta troszkę.... Czy możecie polecić jakiegoś gazownika w Trójmieście? Zamierzam zaopatrzyć swoją Toyotę w instalację LPG ale nie chciałbym tego powierzać pierwszemu lepszemu zakładowi.
Jak Ci się auto sprawuje na LPG?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #352 dnia: 21 Maja 2021, 11:09:34 »
Szanowni Koledzy profilaktycznie po ilu kilometrach przebiegu wymieniacie oba filtry lpg i świece?

Co 1000 litrów gazu
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #353 dnia: 01 Czerwca 2021, 10:56:56 »
Jak Ci się auto sprawuje na LPG?
Świetnie jak na razie (nie zapeszając :-) ) Powiedziałbym nawet że lepiej niż na benzynie mi się jeździ ale to pewnie z tego powodu że po prostu świece nowe zostały założone. A może nie tylko... ;-)
No i te rachunki na stacjach paliw... Miodzio...
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #354 dnia: 06 Czerwca 2021, 14:50:18 »
Moje auto (2011) posiada instalację od 02.2018 r. STAG AC Next Plus, Reductor AC150 R01, wtryskiwacz Baracuda - jeżdżę nim dopiero miesiąc, ale zaraz po zakupie zrobiłam przegląd z wymianą filtrów w autoryzowanym punkcie STAG i Pan nie miał żadnych uwag. Poprzedni właściciel, który ją założył, jeździł na niej ponad 3 lata bezproblemowo, jeśli wierzyć jego słowom.   
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: 27 Czerwca 2021, 19:21:16 »
ja założyłem instalację ze sterownikiem 4save, 3k brutto, 4kkm za mną, brak problemów, spalanie w trasie 7-8l przy jezdzie 120-150km/h, w mieście 9-10l

Offline Mateusz93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: 19 Lipca 2021, 10:02:16 »
Panowie Drodzy,

Większą część wątku rozbija się o to jaką instalacje wybrać (z tych świeżych postów).

Czy mógłby ktoś się podzielić ile kkm zrobił na gazie i w jakiej kondycji jest silnik?
Czy bierze olej? Jakieś problemy?
Czy ten silnik z natury bierze olej czy nie trzeba robić dolewek?

Chciałbym kupić Aurisa z 1.6 Valvematic, zagazować go i jeździć bardzo długo (z 200tysiecy) i zastanawiam. Się czy to realne.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: 19 Lipca 2021, 17:15:18 »
Panowie Drodzy,

Większą część wątku rozbija się o to jaką instalacje wybrać (z tych świeżych postów).

Czy mógłby ktoś się podzielić ile kkm zrobił na gazie i w jakiej kondycji jest silnik?
Czy bierze olej? Jakieś problemy?
Czy ten silnik z natury bierze olej czy nie trzeba robić dolewek?

Chciałbym kupić Aurisa z 1.6 Valvematic, zagazować go i jeździć bardzo długo (z 200tysiecy) i zastanawiam. Się czy to realne.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mateusz

bez kozery powiem - najlepszy silnik na rynku do zagazowania, gazuj i lataj

Offline Mateusz93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #358 dnia: 19 Lipca 2021, 22:27:23 »
Mph, dziękuję.
Możesz powiedzieć coś więcej? Jaki masz przebieg ma gazie?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #359 dnia: 23 Lipca 2021, 08:14:14 »
a ja zadam inne pytanie...
Sam się poważnie zastanawiam nad założeniem instalacji LPG...
Coraz wyższe ceny paliw wręcz zmuszają mnie do szukania oszczędności i tutaj pytanie...
Patrząc na coraz bardziej rosnące ceny paliw, ale również drożejący gaz LPG... czy uważacie, że wciąż "mocno" się opłaca iść w gaz? Wiadomo, że wciąż jazda na LPG wychodzi dużo taniej, ale czy nie można się obawiać, że w "niedalekiej" przyszłości gaz tak zdrożeje, że jazda na LPG będzie nadal ale jednak coraz mniej opłacalna?
Wiecie no w tej chwili to jest mniej więcej 2/3 tańsza jazda na LPG, ale np. jeśli przyjdzie do sytuacji gdy LPG będzie tylko o połowę, albo mniej tańsze, to nie wiem czy jest sens? Teraz instalacja by mi się zwróciła mniej więcej po roku max 1,5...
W tej chwili jestem bardzo za tym, żeby montować, ale mam duże wątpliwości do tego co będzie za rok dwa...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl