Pytanie do posiadaczy Aurisów TS Hybrid na kołach 16 calowych: jakie opony dokładnie są wpisane w homologacji tego samochodu? W aktualnej instrukcji obsługi samochodu, ściągniętej ze strony Toyoty, wyczytałem że właściwe opony to 205/55R16 91V. Ciekaw jestem co jest wpisane w homologacji, bo to ona jest właściwym dokumentem określającym rodzaj opon. Niestety świadectwa homologacji nie byłem w stanie znaleźć.
Dlaczego w to wnikam: niedługo będę odbierał z salonu Aurisa jak powyżej (wersja Comfort, jeśli ma to znaczenie). Przed odbiorem chciałbym kupić w salonie zalecane przez nich opony zimowe, aby odebrać samochód już na zimówkach. W oficjalnym cenniku Aurisa proponują oni koła zimowe z oponami Nokian WR D4. Opony te mają całkiem dobre opinie i byłbym gotów je kupić. Jednak na stronie Nokiana znalazłem, że w rozmiarze 205/55R16 najwyższy dostępny indeks prędkości i nośności to "91H". Jest to mniej niż wymaga producent (91V).
Czy to możliwe, że TMP proponuje niehomologowane opony zimowe do tego samochodu?