Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zorro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #195 dnia: 26 Stycznia 2017, 12:39:08 »
Presto i uniroyal(super na deszcz ,ale bardzo szybko się zużywa) odpuść,Fulda jeżdziłem o/k ,a poczytaj opinie o Nokian i ,gdzie produkcja jest to ważne jak nie w Rosji to też dobra opona(średnia półka)

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #196 dnia: 15 Marca 2017, 09:28:05 »
Czy ma ktoś doświadczenie z oponami calorocznymi? Samochód jeździmy 99% w mieście , gdzie drogi są zwykle odśnieżone, oczywiście nie licząc osiedla... kierowca bez zapedow wyścigowych (ostudzony po wizycie m.in. na Nurbie i na Imoli).
Pytam, bo sąsiad i kolega mają calosezonowki, którymi miałem okazję się przejechać w różnych warunkach i... w sumie zastanawiam się czy nie kupić.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #197 dnia: 15 Marca 2017, 09:50:03 »
Ja kupiłem jesienią Nokiany całoroczne (225/45/17). Nie wnoszę uwag co do trzymania nawierzchni na suchym/mokrym/naśnieżonym - oceniam pozytywnie.
Jednakże trzeba uważać przy zakupie, zwłaszcza prze net - jedna z nich mi lekko huczała, tzn generalnie wydawała więcej dB niż poprzednie Dunlopy, które miały być głośniejsze. Generalnie bez wyważarki z testem drogowym można mieć problemy z ich poprawnym wyważeniem a taką wyważarkę niewiele warsztatów ma.

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Marca 2017, 10:23:11 »
Hmmm ale ten problem  chyba nie dotyczy tylko calosezonowki, tylko ogólnie opon?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 15 Marca 2017, 11:04:14 »
Ja mam całoroczne CrossClimate i innych póki co nie mam zamiaru zakładać. Dotychczas zrobiłem na nich 35 tys. Polecam.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #200 dnia: 15 Marca 2017, 14:20:24 »
Ja przesiadłem sie z dunlopow 225/45 17' sp sport maxrt2 na ten sam rozmiar tyle że dunlopy sporty fastresponse. Mega ciche, samochód porusza się jak po szynach. Innych napewno już nie kupię.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #201 dnia: 15 Marca 2017, 20:30:33 »
Czy ma ktoś doświadczenie z oponami calorocznymi? Samochód jeździmy 99% w mieście , gdzie drogi są zwykle odśnieżone, oczywiście nie licząc osiedla... kierowca bez zapedow wyścigowych (ostudzony po wizycie m.in. na Nurbie i na Imoli).
Pytam, bo sąsiad i kolega mają calosezonowki, którymi miałem okazję się przejechać w różnych warunkach i... w sumie zastanawiam się czy nie kupić.

To moje drugie auto z całorocznymi i widzę ze z roku na rok są coraz bardziej dopracowane. W warunkach opisanych powyżej opona całoroczna będzie jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.
Każdy sam wie najlepiej w jakich warunkach jeździ, jak często i kiedy wybiera się w podróże, więc każdy musi dopracować opony do swoich potrzeb. Warto nie kierować się stereotypami.
Jeżdżę głównie w mieście więc całoroczne to jest to. Gdybym mieszkał w górach, miał mocniejsze auto lub jeździł bardzo agresywne to bym pewnie kupił 2 komplety.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 16 Marca 2017, 08:24:35 »

To moje drugie auto z całorocznymi i widzę ze z roku na rok są coraz bardziej dopracowane. W warunkach opisanych powyżej opona całoroczna będzie jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.
Każdy sam wie najlepiej w jakich warunkach jeździ, jak często i kiedy wybiera się w podróże, więc każdy musi dopracować opony do swoich potrzeb. Warto nie kierować się stereotypami.
Jeżdżę głównie w mieście więc całoroczne to jest to. Gdybym mieszkał w górach, miał mocniejsze auto lub jeździł bardzo agresywne to bym pewnie kupił 2 komplety.

A jakie masz opony?
Sam myślałem o Goodyearach vector4seassons V2 .. tylko cena...

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #203 dnia: 16 Marca 2017, 12:18:27 »
W poprżednim aucie jeździłem na Goodyearach Vector 4 V2, teraz na CrossClimatach.
Dwie różne opony, różne właściwości - dla mnie Micheliny o klasę lepsze w dziedzinie hałasu, spalania, komfortu czy bezpieczeństwa, za to gorsze podczas jazdy w ekstremalnych warunkach zimowych czy zużycia bieżnika.
Coś za coś, co dla kogo ma priorytet.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #204 dnia: 01 Kwietnia 2017, 14:32:21 »
Mam pytanko bo nie mogę znaleźć - jaki indeks prędkości jest wymagany dla Toyoty Auris 1 FL dla rozmiaru 205/55 R16 ? Zarówno dla opon letnich i zimowych ? Chodzi mi o homologacje i czym grozi zastosowanie niższego indeksu prędkości np. T zamiast H ?  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #205 dnia: 01 Kwietnia 2017, 17:46:08 »
wedle instrukcji dla przedlifta 205/55 R16 91V. Watpie , aby dla poliftowego sie to zmieniło.

czym grozi zastosowanie niższego indeksu prędkości np. T zamiast H
w zasadzie niczym , chyba ze bedziesz przekraczac predkosc przeznaczona dla tych opon. Wazne , aby indeks nośności zachować jaki fabryka wskazuje.

Zresztą 205/55 R16 91V to dość typowa opona, takich jest najwięcej w sprzedaży w tym rozmiarze.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2017, 17:50:55 wysłana przez bazi »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #206 dnia: 01 Kwietnia 2017, 18:14:32 »
wedle instrukcji dla przedlifta 205/55 R16 91V. Watpie , aby dla poliftowego sie to zmieniło.
czym grozi zastosowanie niższego indeksu prędkości np. T zamiast H
w zasadzie niczym , chyba ze bedziesz przekraczac predkosc przeznaczona dla tych opon. Wazne , aby indeks nośności zachować jaki fabryka wskazuje. Zresztą 205/55 R16 91V to dość typowa opona, takich jest najwięcej w sprzedaży w tym rozmiarze.

Z 1.4 D-4D nie ma szans przekroczyć 190/h i zimówki mam z indeksem T. Letnie jeszcze fabryczne V do 240/h i właśnie myślę nad nowymi i się zastanawiam czy kupować V czy H i co mówi homologacja żeby się ktoś kiedyś nie przyczepił że mam H a powinny być V.  :o

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #207 dnia: 01 Kwietnia 2017, 20:13:20 »
nie bardzo jest nad czym sie rozwodzić:

Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 H - 266 zł / szt.
Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V - 273 zł / szt.
Różnica 28zł przy zakupie 4szt.

Majątek ?  :roll: pozostałych producentów nie chce mi sie sprawdzać , ale róznica pewnie z max 40 zł.

« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2017, 20:19:34 wysłana przez bazi »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 01 Kwietnia 2017, 20:30:44 »
nie bardzo jest nad czym sie rozwodzić: Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 H - 266 zł / szt. Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V - 273 zł / szt. Różnica 28zł przy zakupie 4szt. Majątek ?  :roll: pozostałych producentów nie chce mi sie sprawdzać , ale róznica pewnie z max 40 zł.

Akurat nie o cenę mi tu chodzi tylko powszechnie wiadomo że opony o wyższym indeksie prędkości są mniej komfortowe bo bardziej sztywne a kiedyś się mówiło że też mniej trwałe.
Przy okazji chciałem się dowiedzieć czy obecne zimówki z indeksem prędkości T są dopuszczalne jeśli chodzi o homologacje.  :o

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 04 Kwietnia 2017, 19:38:13 »
A czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie czy do Aurisa z 2008 z motorem 1.4 d4d można założyć komplet kół 16 cali? Czy to będzie z czymś niezgodne? Chodzi mi o felgi 16x6,5 ET45 i opony 205/55 R16. Bo właśnie sprzedałem swój komplet 15" i teraz się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl