Jak obiecałem, przedstawiam Wam info dotyczące montażu kół.
Przypominam, dotyczy to tylko pojazdów sprzedawanych na kołach 17 calowych i z wpisem homologacyjnym bez alternatywy czyli są dane tylko kół 225/45/17.
Na powyższe koła nie można zakładać łańcuchów,a do tej pory samodzielna zmiana na 16stki mogła się skończyć dużymi problemami dla użytkownika.
Podczas wypadku - odmowa odszkodowania, wypadek śmiertelny i prokurator na karku za samodzielną ingerencję w konstrukcję pojazdu (układ jezdny) bez zgody producenta.
Przypominam, że zakup kół i opon w serwisie nie zrzuca odpowiedzialności na Toyotę Poland, Toyotę Europe.
Serwis działa jako odrębny organ wykonujący usługi na rzecz konsumenta i producenta. Mnie próbowano nawet podrzucić pismo do podpisu, że to na moje zlecenie i prośbę żądam montażu 16stek zrzucając całą odpowiedzialność na mnie. Toyota (Serwis) w Landshut
Dużo czasu im to zajęło, ale w końcu dostałem tą notatkę. Dotyczy to pojazdów zarejestrowanych w PL, ale nie powinno być problemu we wszystkich Aurisach z EU.
Niemcy dalej w lesie z papierami.
Należy się zaopatrzyć w orginał i nalepkę o której mowa w piśmie, aby spac (raczej jeżdzić) spokojnie.