Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542091 razy)

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #225 dnia: 12 Maja 2017, 08:35:06 »
Czesc,
F_20.0 dzieki za dodanie zdjecia  :good: [size=78%]. Mysle iz moze sie przydac innym idac za ciosem... szkoda iz to dotyczy tylko okresu zimowego :),[/size]

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: 12 Maja 2017, 08:56:17 »
Chcę tylko zwrócić uwagę, że jest to notatka służbowa (wewnętrzna), na tej podstawie można się droczyć ze serwisem o wspomnianą nalepkę i najlepiej dokument potwierdzający wymianę opon na podstawie dokumentacji wydającej zgodę na tą operacje. Tak dotyczy to tylko kół zimowych ze względu na patologiczną sytuację: kupujesz auto na kołach 17stkach, w homologacji masz wpisane tylko 17, więc do Austrii, Szwajcarii czy innych krajów gdzie jest wymagany montaż łańcuchów zimowych jechać nie mogłeś...czyli miałeś autko na lato i producent miał to  :-P
Wymiana na własną rękę mogła się skończyć tak jak opisałem wcześniej. Dlatego trzeba powalczyć o to.
Niestety domyślam się, że będzie kontra i dostaniecie te nalepki i papier jak kupicie koła w Toyocie czyli tanio nie będzie, ale kto powiedział, że ma byc tanio  :o

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #227 dnia: 12 Maja 2017, 11:04:34 »
Jak obiecałem, przedstawiam Wam info dotyczące montażu kół.

Przeczytałem z ciekawości (tu powinienem wstawić ikonkę tarzającego się śmieszka x 10)

Kto to są ci "Szanowni Państwo" ??? - do kogo adresowane jest to "pismo" ???  :laugh:
Kto jest (w sensie jaki urząd) autorem tego "pisma" ???  :laugh: (podstawowy błąd urzędniczy - brak nazwy wystawiającego , brak pieczątek , brak nr w dzienniku)
Kto pomyślał, że "pismo" pt. "Informacja o oponach:cheesy:  ma wiążącą moc prawną (taką jak homologacja) ???  :laugh: :laugh: :laugh:
Główny sens tego "pisma" to że można i dalej opis "korzyści" (co takie opony umożliwiają).

PS
Wyobrażam sobie, że homologacja to dokument mniej więcej tak brzmiący:
" ... (tu nazwa Urzędu) posiadający uprawnienia homologacyjne wynikające z (tu stosowny dokument np. Ustawa) do (tu zakres uprawnień) , niniejszym pismem dopuszcza do stosowania w samochodach marki (tu pewnie Auris) wyprodukowanych od .. (tu data) lub od numeru VIN  kół (tu rozmiar opony i felgi - 16") do stosowania zamiennie za (tu rozmiar 17").
"Urząd" stwierdza, że zastosowanie w/w kół nie wpływa na właściwości eksploatacyjne (tu pojazd) ........................... i tak dalej w tym stylu ..... bla bla bla.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 12 Maja 2017, 12:17:55 »
Do tomery: bardzo konstruktywna uwaga i spieszę wyjaśnić: jest to wewnętrzna notatka służbowa do serwisów w Polsce ( można sugerować po treści pisma, autorem jest ( pan jest wymieniony z imienia i nazwiska oraz dział TMP )

Jak już wspomniałem jest to notatka służbowa, a zamieściłem ją dla informacji dla użytkowników pojazdów modeli Auris i Corolla mających w homologacji wpis tylko rozmiar 17. Dalsze działania są w kwesti samych zainteresowanych.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem wątpliwości co do moich intencji zamieszczając ta notatkę.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #229 dnia: 12 Maja 2017, 13:45:15 »
bardzo konstruktywna uwaga

Wiem  :cool:

Jak już wspomniałem jest to notatka służbowa,

Ale za to nie konstruktywna odpowiedź.
Kto ten świstek wystawił (w sensie jaka instytucja) ???

jest to wewnętrzna notatka służbowa do serwisów w Polsce ( można sugerować po treści pisma, autorem jest ( pan jest wymieniony z imienia i nazwiska oraz dział TMP )

I co ?
Na tej podstawie poszczególne ASO mają robić homologację z 17" na 16" (taki skrót myślowy) ???  :laugh:
A nie pomyślałeś, że to jest rola generalnego importera ???
Kupy się te twoje ustalenia nie trzymają :)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: 12 Maja 2017, 15:58:51 »
No kurczę widzisz moja wina, że dostałem nie na papierze firmowym, pieczęcią i podpisem tego Pana, a wogole to tylko kopia i trzeba mnie w końcu spalić na stosie za herezje 🙂.
Po staremu było lepiej, wymieniasz jak chcesz i mogą Ci naskoczyć, bo to Twoje auto. Już nie mam siły przekonywać wyznawców sekty.
Dla zainteresowanych: teraz możecie dostać papier, że Toyota akceptuje zmianę kół tylko musicie się troszeczkę pomęczyć. Do tej pory nie mieliście nic oprócz faktury zakupu co nie znaczyło, że otrzymaliście zgodę producenta.

Kurczę myśle,że jest na tym forum grupa mająca pewne sanktuaria w garażu i modlą się do tych aut, albo co gorsza inne rzeczy wyprawiaja, a znalazł się delikwent i odważył się negatywnie wypowiedzieć się na ich swietobliwość i masz : jestem wrogiem nr 1 😂😂😂

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #231 dnia: 12 Maja 2017, 18:01:05 »
No kurczę widzisz moja wina, że dostałem nie na papierze firmowym, pieczęcią i podpisem tego Pana, a wogole to tylko kopia i trzeba mnie w końcu spalić na stosie za herezje 🙂.

A w jakiej branży (instytucji) "ten Pan" robi ???

znalazł się delikwent i odważył się negatywnie wypowiedzieć się na ich swietobliwość i masz : jestem wrogiem nr 1 😂😂😂

Nie rób z siebie męczennika  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2017, 18:05:08 wysłana przez tomery »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: 12 Maja 2017, 22:10:19 »
1.W warzywniku przy Twojej ulicy.
2. Nie robię się menczennikiem, wręcz przeciwnie dobrze się bawię.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #233 dnia: 12 Maja 2017, 23:13:38 »
Jest moderacja? Chciałem poczytać o oponach do aurisa bo mi się po 60tyś powoli kończą a tu..... :|
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: 13 Maja 2017, 09:26:01 »
No właśnie nie ma moderatora.
Wrzuciłem skan z Toyoty Motor Poland, to zaraz pytania przedszkolaka: a czemu to jest takie, a nie inne.
Nie gniewaj się, ale to najbardziej pasuje to tego działu (koła/opony), a że jest ekipa... to i nic nie znajdziecie.

Tylko raz jeszcze wrzucę linka, bo się zgubiło w tej pyskówce i uciekam. Kogo to interesuje, to niech pyta dalej w Toyota Motor Poland

« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2017, 09:29:56 wysłana przez F_20.0 »

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #235 dnia: 13 Maja 2017, 11:17:00 »
F_20.0 popieram Twoje zaangażowanie w to forum.  :good:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #236 dnia: 13 Maja 2017, 12:42:36 »
Miałem trzy kolizje. Sam sobie do poprzendiego aurisa wsadziłem felgi od lexusa o dwa rozmiary większe. Oddawałem samochód do naprawy w ASO z OC drugiego uczestnika wypadku i raz z mojej winy. Nikt się nie dowalił do Opon że w homologacji mam 16 a jeżdżę na 18... Co do tego pisma to jak byłem ostatnio na przeglądzie pytałem o opony 16' z czystej ciekawości bo i tak nie zamierzam kupować 16' to pytali od razu czy nakleić na słupek tą właśnie naklejke. Więc ameryki nie odkryłeś a wystarczyło zapytać w serwisie i miałbyś odpowiedź ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2017, 12:45:05 wysłana przez Stivo »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: 14 Maja 2017, 10:45:36 »
Dzień dobry.
Czy ktoś wie czy tę nalepkę dostanę samą w serwisie czy muszę kupować kpl. kół?
Pytam, bo mnie to dotknęło odnośnie papierologi. Do tej pory się wkurzałem, że Toyota nie chce poprawić tą wpadkę, a tu popatrz...tylko nie wydaje mi się to zgodne z prawem polskim i europejskim.
Zapytam swojego prawnika we firmie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #238 dnia: 14 Maja 2017, 11:16:57 »
Dostaniesz samą nalepke i jeszcze Ci przykleją przy przeglądzie czy wizycie w serwisie.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 14 Maja 2017, 11:33:12 »
Nie rozumiem. To przyklejają samą plakietkę, a papierku nie dadzą?
Troszku to na bakier. Powinno być, na jakiej podstawie Pan serwisant przykleił tą plakietkę.
Czyli poprawili się, ale po swojemu przy minimalnym koszcie. Dzięki za info.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl