Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marciniszyn

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #435 dnia: 13 Grudnia 2018, 12:51:34 »
Witam, po mojej Avensis t25 2003rok pozostały mi koła z oponami zimowymi (drugi sezon)  215x45x17 cali i teraz pytanie, czy te koła będą pasować do Aurisa II? Wiem że Auris jest wyposażony w czujniki, ale zimą mógłbym się bez nich obejść.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #436 dnia: 13 Grudnia 2018, 15:15:48 »
Witam, po mojej Avensis t25 2003rok pozostały mi koła z oponami zimowymi (drugi sezon)  215x45x17 cali i teraz pytanie, czy te koła będą pasować do Aurisa II? Wiem że Auris jest wyposażony w czujniki, ale zimą mógłbym się bez nich obejść.
Pomijając kwestie homologacji kół w Aurisie, to czy przypadkiem w Avensis t25 2003 rok, rozstaw śrub felgi, nie wynosi 5X100, w odróżnieniu od Aurisa  5X114,3
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #437 dnia: 13 Grudnia 2018, 16:55:15 »
Sprzedający napewno umieścił informację o rozstawie i ilości śrub. Po co zadawać pytania czy koła od malucha wejdą do porszawki. Wejdą, oczywiście, pytanie jakim kosztem... Za niedługo zaczną się pytania czy Żarówka od starego samochodu wejdzie mi do nowego bo się nie chce sprawdzić ksiażki ani wpisać w googlach

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #438 dnia: 13 Grudnia 2018, 17:29:16 »
to czy przypadkiem w Avensis t25 2003 rok, rozstaw śrub felgi, nie wynosi 5X100, w odróżnieniu od Aurisa  5X114,3

Nie wiem czy dokładnie tak jest jeżeli chodzi o rocznik Ave ale nie wszystkie koła pasują i właśnie chodzi o rozstaw śrub. Dowiedziałem się o tym jak szukałem dojazdówki  do swojej Auriski.

Sprzedający napewno umieścił informację o rozstawie i ilości śrub.

Nie każdy sprzedawca zdaje sobie sprawę co sprzedaje i przy odbiorze osobistym okazało się że ....nie pasują  :cool:
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2018, 17:30:51 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #439 dnia: 13 Grudnia 2018, 18:06:15 »
Sprzedający napewno umieścił informację o rozstawie i ilości śrub. Po co zadawać pytania czy koła od malucha wejdą do porszawki. Wejdą, oczywiście, pytanie jakim kosztem... Za niedługo zaczną się pytania czy Żarówka od starego samochodu wejdzie mi do nowego bo się nie chce sprawdzić ksiażki ani wpisać w googlach

Stivo, tylko tak dalej; masz już 0,915 wiadomości dziennie, więc do Świąt, może przekroczysz 1,0.....ale czytaj posty do których piszesz recenzje.
W tej sztuce nie występuje sprzedawca, a Avensis T25 z 2003r, miał też prócz 5X100,  felgi z rozstawem śrub 5X114,3, więc...
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #440 dnia: 13 Grudnia 2018, 20:04:12 »
Witam
Widzę że dublują się pytania w dwóch wątkach, więc i tu powtórzę. Koła z Avensis T 25 nie pasują do Aurisa II. Avensis poza innym rozstawem śrub miał także mniejsza piastę ( pierścień centrujący 54 vs 60.1 Auris )
Wyjątkiem jest tutaj tylko wersja 2,2 d-cat z którą można by pokombinować.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 15 Grudnia 2018, 18:30:47 »
Witam. Zastanawiam się nad kupnem opon całorocznych
CrossClimate+ lub
Bridgestone Weather Control A005
Co o nich sądzicie? (użytkownicy)
Wiadomo opony letnie najtaniej można kupić w zimie, zimowe latem.
Kiedy najtaniej kupić całoroczne?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 15 Grudnia 2018, 19:03:48 »
Mam już drugie cross climaty. Teraz te z plusem. Pierwsze przejechały 85 tys. Gdybym pilnował ciśnienia dojechalyby do 100 - na środku zostało jeszcze sporo bieżnika, ale na zewnątrz było już tylko ze 2-3 mm. Stwierdziłem, że na zimę trzeba zmienić. Jak już pisałem kilkukrotnie na forum: nie kupię nic innego. Może całoroczna konkurencja ma nieznacznie lepsze parametry zimowe, ale pod wzgledem letnim CC sa bezkonkurencyjne. Zimą calkiem dobrze daja rade, ale tej zimy teraz tyle co i nic.
Jeśli chodzi o cenę to jest stabilna przez cały rok:(

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #443 dnia: 15 Grudnia 2018, 19:06:15 »
Najlepsze oceny w testach zbierały Michelin i Goodyear. W zależności od parametru raz wygrywał Michelin raz Goodyear, a w całościowym teście minimalnie wygrał Goodyear (testy w  AŚ z 2017r). W testach udowodniono też, że wraz z ścieraniem się bieżnika właściwości opon całorocznych się pogarszają (mowa oczywiście o zimie), dlatego Michelin zmodyfikował swoje CrossClimaty i do nazwy dodał im plus. Te opony na minimalnej/dopuszczalnej wysokości bieżnika zdecydowanie wygrywały z pozostałymi wielosezonówkami - traciły najmniej ze swoich właściwości w zakresie nowe-używane. Dlatego brałbym Crossy. Ja na swoich jeżdżę półtora roku i jestem zadowolony, aczkolwiek w porównaniu z nowymi zimowymi w poprzednim samochodzie czuć różnicę na korzyść pełnych zimowek. Jeżeli uda mi się odpowiednio wycyrklować to nowy komplet Crossów zamierzam założyć przed zimą - aby zimę przejeździć na jak najmniej zużytych gumach
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #444 dnia: 16 Grudnia 2018, 15:17:04 »
Ja również jeżdżę na crossach i innej opony nie chce już, przez noc spadło 10cm śniegu, w końcu można troszkę sie poslizgac a opony i tak fajnie ciągną

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #445 dnia: 17 Grudnia 2018, 13:15:49 »
Witam, a ja dla odmiany zapytam się o opony letnie do aurisa 2013. Jakie proponujecie opony letnie w rozmiarze 225/45/R17 segment premium, nie chcę wielosezonowych bo mam zimówki. Styl jazdy spokojny bez zapędów sportowych, dotychczas miałem continental ContiSportContact 5 a nie wiem jakie teraz kupić, co proponujecie?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #446 dnia: 17 Grudnia 2018, 13:50:16 »
Witam, a ja dla odmiany zapytam się o opony letnie do aurisa 2013. Jakie proponujecie opony letnie w rozmiarze 225/45/R17 segment premium

Goodyear Eagle F1
Pirelli P Zero Nero (moje ulubione)
Continental SportContact

Zmieścisz się nawet w 1300PLN/kpl.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #447 dnia: 17 Grudnia 2018, 15:06:27 »
Ja bym dopisał jeszcze dunlop szczegolnie model sport max albo sport max Rt 2

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #448 dnia: 17 Grudnia 2018, 16:14:15 »
Skoro bez zaciecia sportowego to po co sporty maxy? Lepiej kupić ciut cichsze i oszczedniejsze typu fastresponse

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #449 dnia: 17 Grudnia 2018, 20:25:15 »
Skoro bez zaciecia sportowego to po co sporty maxy? Lepiej kupić ciut cichsze i oszczedniejsze typu fastresponse

Bo zacięcie sportowe nie ma większego znaczenia.
Jeśli trzeba wybrać bezpieczniejsze albo ciche i oszczędne to ja wolę te pierwsze.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl