Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #660 dnia: 30 Września 2020, 23:18:09 »
Ja od siebie polecam Nokian WRD4
A ja bardzo NIE POLECAM tych opon - po trzech "zimach" i ok.20k km do wyrzucenia - nierównomiernie zużyty (zniszczony) bieżnik po zewnętrznej stronie

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #661 dnia: 01 Października 2020, 09:46:39 »
Ja od siebie polecam Nokian WRD4
A ja bardzo NIE POLECAM tych opon - po trzech "zimach" i ok.20k km do wyrzucenia - nierównomiernie zużyty (zniszczony) bieżnik po zewnętrznej stronie
A zbieżność masz ok?

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #662 dnia: 01 Października 2020, 10:25:58 »
A zbieżność masz ok?
Tak, sprawdzona w ASO Toyoty. Generalnie problem występował tylko przy zimówkach, przy letnich nie było go. Teraz mam CC+ i problemu z nierównomiernym zużyciem bieżnika też nie ma.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #663 dnia: 01 Października 2020, 10:34:43 »
A zbieżność masz ok?
Tak, sprawdzona w ASO Toyoty. Generalnie problem występował tylko przy zimówkach, przy letnich nie było go. Teraz mam CC+ i problemu z nierównomiernym zużyciem bieżnika też nie ma.
Pytam bo kiedyś sobie zniszczyłem w ten sposób opony w 2-3 miesiące.  Nokiany generalnie są niezłe, pewnie trafiłeś na wadliwą partię.  Ciekawe ile mi wytrzymają CC+, wg testów są bezkonkurencyjne w kwestii trwałości.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #664 dnia: 01 Października 2020, 11:04:45 »
Michałki jeśli chodzi o przebiegi, klasa sama w sobie

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #665 dnia: 01 Października 2020, 15:08:05 »
  Ciekawe ile mi wytrzymają CC+, wg testów są bezkonkurencyjne w kwestii trwałości.
Po 20tyś km ubyło 1mm, nieżle . Użytkuje w 95% autostrady , gdzie mój kolega zajeżdził innej firmy wielosezonówki w 2 lata 40kkm i mi odradził lecz ja wybrałem CC+ Michealin i z nimi nie ma kłopotu.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2020, 15:09:51 wysłana przez edison »
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #666 dnia: 15 Listopada 2020, 19:47:59 »
Kłaniam się, pomożecie? :) myślę nad Yokohama BluEarth Winter V905 195/65 R15 albo Falken Eurowinter HS01 195/65 R15. Indeksy lepsze po stronie Falken C / B  ale Yokohama to wyższa klasa z C / C. Do tego chce nowe stalówki kupić ale to inna historia :) autko to Auris Hybrid 2014. Jazda po Wrocławiu także śniegi małe temperatury też odrobinę poniżej 0. Tylko miasto 20km dziennie główna trasa.
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #667 dnia: 15 Listopada 2020, 19:59:29 »
Kłaniam się, pomożecie? :) myślę nad Yokohama BluEarth Winter V905 195/65 R15 albo Falken Eurowinter HS01 195/65 R15. Indeksy lepsze po stronie Falken C / B  ale Yokohama to wyższa klasa z C / C. Do tego chce nowe stalówki kupić ale to inna historia :) autko to Auris Hybrid 2014. Jazda po Wrocławiu także śniegi małe temperatury też odrobinę poniżej 0. Tylko miasto 20km dziennie główna trasa.

Na oponeo masz za 199 zł, Nokian WR D4 C/B

https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-195-65-r15-91-t#286199927
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #668 dnia: 16 Listopada 2020, 13:28:09 »
Kolega właśnie reklamował nokiany (uznali, też przez oponeo) wielka szkoda, że nie zrobił zdjęć. Niby premium a porozrywany bieżnik, do tego mocno widoczne efekty starzenia na bokach w 2 letnich oponach.
Nie wiem co się stało z tą zacną marką (sam kiedyś je miałem, jak jeszcze były z Finlandii a nie Rosji) ale najpierw wpadka z "kupowaniem" testów i specjalnymi  a ten cel oponami, a teraz jakość.
Ja bym szedł z tych podanych przez Ciebie w Yokohama.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #669 dnia: 16 Listopada 2020, 20:28:18 »
Ja mam Firestone WINTERHAWK i jestem z nich zadowolony.Ciche dobrze sprawdzają się w każdych warunkach

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #670 dnia: 16 Listopada 2020, 21:48:38 »
Ja mam Firestone WINTERHAWK i jestem z nich zadowolony.Ciche dobrze sprawdzają się w każdych warunkach

Mimo że powinienem być patriotą lokalnym {mam ich fabrykę 20 km od domu , a wytwarzają Bridgestone, Firestone, Dayton) to od tego czasu mam uprzedzenie:
"Na początku XXI w amerykańska agencja bezpieczeństwa drogowego NHTSA skontaktowała się z Fordem w sprawie szeregu wypadków do jakich dochodziło z udziałem kilku modeli aut tego producenta (głównie 4x4, w tym ówczesnego przeboju - Explorera), w wyniku rozerwania opony. Śledztwo wykazało, że w większości zdarzeń uczestniczyły samochody wyposażone w 15-calowe ogumienie Firestone, wyprodukowane w fabryce koncernu w Illinois (będącego częścią japońskiego Bridgestone'a). W trwającym dochodzeniu potwierdzono kilkaset tego typu zdarzeń, w których zginęło 250 osób, a 3000 zostało rannych."
Wiem, że to tylko uprzedzenie i każdego producenta to może spotkać, ale "smród" dla mnie został i psychika mówi nie.
https://moto.wp.pl/motoryzacyjne-skandale-wszyscy-maja-brudne-rece-6062071330903169g/5
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 22:02:32 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #671 dnia: 16 Listopada 2020, 21:56:30 »
Kolega właśnie reklamował nokiany (uznali, też przez oponeo) wielka szkoda, że nie zrobił zdjęć. Niby premium a porozrywany bieżnik, do tego mocno widoczne efekty starzenia na bokach w 2 letnich oponach.
Nie wiem co się stało z tą zacną marką (sam kiedyś je miałem, jak jeszcze były z Finlandii a nie Rosji) ale najpierw wpadka z "kupowaniem" testów i specjalnymi  a ten cel oponami, a teraz jakość.
Ja bym szedł z tych podanych przez Ciebie w Yokohama.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Trudno na pojedyńczej opinii się opierać.  To samo ktoś na innym forum pisał o całorocznych Michelinach CC.
Na oponeo jest ponad 1700 opinii z czego 99% bardzo dobrze ocenia Nokiany.

Ja jeździłem na Goodyerach teraz na Conti. Ale jak bym chciał coś tańszego to brał bym Nokiany (zresztą do Yaris kupiłem właśnie Nokiany i są OK).
Polecił bym też Klebery (też kiedyś lata jeździłem na poprzednim modelu i były OK).
Yokohamy nie znam i nie znam nikogo co miał.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #672 dnia: 16 Listopada 2020, 22:10:04 »
Co do nokianów, to dość często, również na tym forum, pojawiają się niepochlebne opinie, problemy z ponadnormatywnym zużyciem, uszkodzeniami bieżnika i wszechobecnymi pęknięciami. Podobno fabryka w Rosji jest jedną z najnowocześniejszych, jednak chyba właśnie najczęściej ona łączona jest z tymi problemami.
Ja polubiłem ostatnio Falkeny, myślę, że to dość dobre opony jak na swoją cenę (choć odnosze to tylko do letnich, bo na takich jeździłem, o zimowych się jeszcze nie wypowiem), możesz zerknąć na Vredesteiny i jeśli cos droższego to Goodyear. Ewentualnie Micheliny, ale są jeszcze droższe. Chociaż z drugiej strony powinny wytrzymać największy przebieg.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #673 dnia: 16 Listopada 2020, 22:10:56 »
 Nokian, miałem i były...ok, teraz jednak po opiniach na forach i konkretnym przypadku mojego kolegi (mogę  Go poprosić o ksero decyzji z uznanej reklamacji, jeśli mi ktoś nie wierzy ) nikomu już ich nie polecę. I jedne i drugie opony stały się ofiarą wady, oszczędności , czy innego błędu, ale jak w życiu, kupiłem produkt jakiejś marki który był "porażką" dooopa, już dla mnie spalony.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 22:18:45 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #674 dnia: 16 Listopada 2020, 22:14:01 »
każdy ma swoje przemyslenia i doświadczenie.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 22:21:10 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl