Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542034 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #675 dnia: 17 Listopada 2020, 10:09:07 »
Ja mam Firestone WINTERHAWK i jestem z nich zadowolony.Ciche dobrze sprawdzają się w każdych warunkach

Mimo że powinienem być patriotą lokalnym {mam ich fabrykę 20 km od domu , a wytwarzają Bridgestone, Firestone, Dayton) to od tego czasu mam uprzedzenie:
"Na początku XXI w amerykańska agencja bezpieczeństwa drogowego NHTSA skontaktowała się z Fordem w sprawie szeregu wypadków do jakich dochodziło z udziałem kilku modeli aut tego producenta (głównie 4x4, w tym ówczesnego przeboju - Explorera), w wyniku rozerwania opony. Śledztwo wykazało, że w większości zdarzeń uczestniczyły samochody wyposażone w 15-calowe ogumienie Firestone, wyprodukowane w fabryce koncernu w Illinois (będącego częścią japońskiego Bridgestone'a). W trwającym dochodzeniu potwierdzono kilkaset tego typu zdarzeń, w których zginęło 250 osób, a 3000 zostało rannych."
Wiem, że to tylko uprzedzenie i każdego producenta to może spotkać, ale "smród" dla mnie został i psychika mówi nie.
https://moto.wp.pl/motoryzacyjne-skandale-wszyscy-maja-brudne-rece-6062071330903169g/5

Dość stara sprawa i de facto ograniczająca sie do jednej fabryki Firestone w USA i wadliwej produkcji głównie w latach 1994-1996.  Bridgestone przejął Firestone w 1988 roku, głównie w celu ułatwienia wejścia na rynek amerykański, i przez wiele lat pozostawiał my sporą autonomię, zresztą chyba do dzisiaj to jest subsidiary company.  Recalle mają wszyscy od czasu do czasu.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #676 dnia: 23 Listopada 2020, 12:45:40 »
A ja chyba coraz mocniej przekonuję się do porządnych, markowych ale całorocznych :)
95% czasu jeżdżę po mieście, sportów zimowych w górach nie uprawiam prędzej letnie wypady w góry i tak coraz mocniej się nad tym zastanawiam

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #677 dnia: 24 Listopada 2020, 07:21:13 »
A ja chyba coraz mocniej przekonuję się do porządnych, markowych ale całorocznych :)
95% czasu jeżdżę po mieście, sportów zimowych w górach nie uprawiam prędzej letnie wypady w góry i tak coraz mocniej się nad tym zastanawiam
Oby szybko Ci się nie skończyły.
Ja miałem całoroczne w swoim no i wytrzymały 2 sezony.... ( u mnie trasa z miastem 40-60)
Obi

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #678 dnia: 24 Listopada 2020, 08:31:49 »
Ja miałem całoroczne w swoim no i wytrzymały 2 sezony.... ( u mnie trasa z miastem 40-60)

A ja miałem całoroczne Goodyeary i po 2 sezonach nie zauważyłem zużycia (15 tyś rocznie może ubyło 1 mm z tyłu i 2 mm z przodu. Jeździłem też cały rok na zimówkach  Goodyeara i nie zauważyłem zwiększonego zużycia w lecie. Było takie same na tym samym dystansie jak w okresie zimowym. Awięc ja całoroczne polecam a można też jeździć na zimówach cały rok jeśli są to opony premium. Na taniej Dębicy zimówce dużo nie pojeździsz i piszczą w zakrętach i na szybko pokonywanych rondach.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #679 dnia: 24 Listopada 2020, 10:02:51 »
W 2 sezony możesz zrobić 5 albo 105 tys. km, więc takie pisanie jest bez sensu:) Ja Aurisem TS HSD na CrossClimate zrobiłem 90 tys. km. Spokojnie dociągnęłyby do 100, ale szła zima i wymieniłem dla świętego spokoju.

a można też jeździć na zimówach cały rok jeśli są to opony premium
Ojojoj... Kolego, dlaczego chcesz przyczynić się do śmierci części z nas, tej bardziej nieświadomej części... :o :thumbdown: :czerwona:
Masz świadomość, że na wyhamowanie latem w deszczy ze 100 km/h na zimówkach potrzeba ponad 20 m więcej niż na letnich....? Wyobraź sobie co się dzieje, kiedy masz konieczność hamowania awaryjnego na autostradzie... :embarassed: :cry: Do tego dochodzą oczywiście spore różnice w sterowności auta...!   
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 10:05:32 wysłana przez Jasio »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #680 dnia: 24 Listopada 2020, 10:17:33 »
@bardos.1979

Nie wypisuj głupot chłopie, bo ludzie jeszcze ci uwierzą z tymi zimówkami latem i będzie tragedia.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 10:20:09 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #681 dnia: 24 Listopada 2020, 12:45:15 »
W 2 sezony możesz zrobić 5 albo 105 tys. km, więc takie pisanie jest bez sensu:) Ja Aurisem TS HSD na CrossClimate zrobiłem 90 tys. km. Spokojnie dociągnęłyby do 100, ale szła zima i wymieniłem dla świętego spokoju.

Ja zrobiłem ok. 40 tys. km. W zimie opony zachowują się OK jak jest w miarę duży bieżnik, ale niestety w lato widać szybsze ich zużycie. Tak jak Bardos napisał przód opon szybciej się zużył i jak sam zauważył 2mm. czyli 2 sezony ok. 4-5 mm ubytku i mało co zostało na kolejną zimę....
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 12:48:08 wysłana przez Piotr Sas »
Obi

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #682 dnia: 24 Listopada 2020, 13:04:12 »
Tak jak Bardos napisał przód opon szybciej się zużył...
Panowie, a nie wpadliście na to, żeby na każdym serwisie zamieniać koła przód<->tył...?

Jeśli ktoś rozważa zakup opon całorocznych (i nie mieszka w regionie, gdzie śnieg zalega trochę dłużej) to zachęcam do rozpoznania tematu CrossClimate+ Jest to opona letnia z homologacją zimową i nie ma mowy o szybszym zużywaniu się jej w okresie letnim.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #683 dnia: 24 Listopada 2020, 13:48:57 »
Ja miałem całoroczne w swoim no i wytrzymały 2 sezony...
Dobrze byłoby gdybyś podał nazwę marki opon, bo ma to ogromne znaczenie.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 24 Listopada 2020, 13:51:57 »
O tym CrossClimate+ czytałem i właśnie to mnie zastanowiło.

Prawda jest też taka, że klimat się zmienia, różnice miedzy latem a zimą coraz mniejsze. Odpadają jednocześnie dwie wymiany rocznie, u mnie koszt 2x90 zł i do tego czas na to poświęcony też się liczy.

Mój Auris od kupna jeździ 5 rok na tych samych felgach i dziś majster z zakładu wulkanizacyjnego oglądał letnie jeszcze z salonu, które zdejmowaliśmy i stwierdził, że spokojnie kolejny sezon na nich pojeżdżę. Więc póki co zmartwienie i decyzja co kupić odsunęły się do kolejnego sezonu. A byłem przekonany, że będzie już trzeba się na coś decydować ...

Wychodzi więc na to, że będzie to już 6 rok. Inna rzecz, że nie jeżdżę dużo. Auto z rocznika 2015 ma na liczniku niecałe 63 tys km. Spodziewam się więc, że w najgorszym razie 4 sezony na całorocznych przejeżdżę, oszczędzając na tym ponad 700 zł na wymianach. Na jedną porządna oponę już będzie ;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 24 Listopada 2020, 14:53:19 »
Spodziewam się więc, że w najgorszym razie 4 sezony na całorocznych przejeżdżę, oszczędzając na tym ponad 700 zł na wymianach. Na jedną porządna oponę już będzie
Przy Twoich przebiegach to na CC+ śmiało 8 sezonów  pojeździsz. Mam CC+ od roku i jestem bardzo zadowolony, co do jazdy po śniegu to się nie wypowiadam bo we Wrocławiu zeszłej zimy takowego nie było, nie wiem jak w Twoich stronach to wygląda. 
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 14:55:34 wysłana przez mbauris »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #686 dnia: 24 Listopada 2020, 15:53:14 »
Opona swoje właściwości zimowe  zachowuje do pięciu max 6 lat, tyle w temacie.
https://www.motoria.pl/wiadomosc/jak-dlugo-opona-zachowuje-swoje-wlasciwosci/11458/

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #687 dnia: 24 Listopada 2020, 18:16:50 »

a można też jeździć na zimówach cały rok jeśli są to opony premium
Ojojoj... Kolego, dlaczego chcesz przyczynić się do śmierci części z nas, tej bardziej nieświadomej części... :o :thumbdown: :czerwona:
Masz świadomość, że na wyhamowanie latem w deszczy ze 100 km/h na zimówkach potrzeba ponad 20 m więcej niż na letnich....? Wyobraź sobie co się dzieje, kiedy masz konieczność hamowania awaryjnego na autostradzie... :embarassed: :cry: Do tego dochodzą oczywiście spore różnice w sterowności auta...!

Jakie ponad 20m więcej ???????????????
Ja pisze o zimówkach Premium.
Tu masz na dole tabele hamowania na mokrym asfalcie. Różnice przy 100/h są kilku metrowe a niektóre różnią się w hamowaniu o metr od letnich ! Nie siej propagandy i mitów. Tak może było kiedyś na pierwszej Dębicy czy Kormoranie ! Gdyby zimówki tak słabo hamowały na mokrym asfalcie to były by niebezpieczne cały rok a nie tylko w lecie.

https://www.auto-swiat.pl/test-opon-zimowych-20555-r16/696bnbs
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 18:21:33 wysłana przez bardos.1979 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #688 dnia: 24 Listopada 2020, 18:25:38 »
Tak jak Bardos napisał przód opon szybciej się zużył...
Panowie, a nie wpadliście na to, żeby na każdym serwisie zamieniać koła przód....

Można zmieniać przód na tył.
Można też zjechać przednie np. do 3mm i kupić 2 nowe.
To już jak komu wygodniej.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #689 dnia: 24 Listopada 2020, 19:24:42 »
Ja pisze o zimówkach Premium.
Wujek Wiesiek kupi jakieś zimowe dziadostwo, Pan w sklepie powie mu "Panie to bardzo dobra opona jest, prawie jak klasa premium, tylko że dwa razy taniej. Super okazja." I wujek Wiesiek wychodzi ze sklepu z przekonaniem, że ma sportową wręcz oponę zimową. Potem czyta twoje mądrości i... tragedia gotowa. Wiem, naciągane i może się zdarzyć raz na ileś tam, ale jak Ci się zdarzy przyjąć wujka Wieśka na bagażnik, to pamiętaj o moim wpisie... :-P 
Tu masz na dole tabele hamowania na mokrym asfalcie. Różnice przy 100/h są kilku metrowe a niektóre różnią się w hamowaniu o metr od letnich ! Nie siej propagandy i mitów.
Po co pokazujesz mi testy hamowania opon zimowych w warunkach zimowych???. Znajdź porównanie hamowania opony letniej i zimowej w upalny i deszczowy dzień i wtedy będziemy rozmawiać :-) Zapewniam Cię, że może to być nawet 20 m :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl