Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542031 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #690 dnia: 24 Listopada 2020, 20:10:43 »
.......zujesz mi testy hamowania opon zimowych w warunkach zimowych???. Znajdź porównanie hamowania opony letniej i zimowej w upalny i deszczowy dzień i wtedy będziemy rozmawiać :-) Zapewniam Cię, że może to być nawet 20 m :-(

Pokaż mi taki test a nie siej farmazonów. Ja pokazałem. A twoje mądrości były prawdziwe 30 lat temu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #691 dnia: 24 Listopada 2020, 20:32:30 »
Nie brnij, nie idź tą drogą. Wypisujesz bzdury i jeszcze tego bronisz. Chodź latem w kozakach, a zimą w sandakach, ale nie dawaj takich durnych rad innym.
"Na suchej nawierzchni przy wyższej z podanych temperatur różnica wynosiła już jednak 16 metrów na korzyść letnich opon "
https://www.google.pl/amp/s/autokult.pl/37213,zimowe-opony-latem-lepiej-radza-sobie-te-zuzyte%3famp=1
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 20:36:43 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #692 dnia: 24 Listopada 2020, 20:42:54 »
Nie brnij, nie idź tą drogą. Wypisujesz bzdury i jeszcze tego bronisz. Chodź latem w kozakach, a zimą w sandakach, ale nie dawaj takich durnych rad innym.
"Na suchej nawierzchni przy wyższej z podanych temperatur różnica wynosiła już jednak 16 metrów na korzyść letnich opon "
https://www.google.pl/amp/s/autokult.pl/37213,zimowe-opony-latem-lepiej-radza-sobie-te-zuzyte%3famp=1

Pierwszy komentarz po tym durnym artykułem: "Jak czytam niemiecki, to od razu tak jakbym czytał notorycznego kłamce. Niemcy zawsze maja takie wyniki jak im marketingowo pasuje."

Równie dobrze mogę dać taki artykuł.

https://www.wyborkierowcow.pl/opony-letnie-jesienia-wydluzaja-droge-hamowania-nawet-o-10-metrow/

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #693 dnia: 24 Listopada 2020, 20:51:59 »
Ja pisze o zimówkach Premium.
....... Wiem, naciągane i może się zdarzyć raz na ileś tam, ale jak Ci się zdarzy przyjąć wujka Wieśka na bagażnik, to pamiętaj o moim wpisie.......

Prędzej ci się w bagażniku zamelduje spóźnialski na letnich co go zima zaskoczyła niż ktoś w lecie na zimówkach (PREMIUM !).

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #694 dnia: 24 Listopada 2020, 22:47:14 »
Boszzz... Wróć już lepiej do tego ładowania aku na 3 razy. Dobrze, że do lata daleko, może ci co przeczytali, zdążą to już zapomnieć. Załóż Bridgestony, GoodYeary, Dunlopy czy co tam chcesz i przejedź się obwodnicą Bielska w lecie, jest tam taki jeden zakręt z dużym ograniczeniem, może 40 albo 50, nie pamiętam. Przejedź go na letnich, przy słonecznej pogodzie, 30'C, z największa prędkością z jaką dasz radę. Potem załóż zimówki (premium) i spróbuj z taką samą prędkością. Jak wydobrzejesz, to będziemy kontynuowali temat.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #695 dnia: 24 Listopada 2020, 23:45:53 »
Boszzz... Wróć już lepiej do tego ładowania aku na 3 razy. Dobrze, że do lata daleko, może ci co przeczytali, zdążą to już zapomnieć. Załóż Bridgestony, GoodYeary, Dunlopy czy co tam chcesz i przejedź się obwodnicą Bielska w lecie, jest tam taki jeden zakręt z dużym ograniczeniem, może 40 albo 50, nie pamiętam. Przejedź go na letnich, przy słonecznej pogodzie, 30'C, z największa prędkością z jaką dasz radę. Potem załóż zimówki (premium) i spróbuj z taką samą prędkością. Jak wydobrzejesz, to będziemy kontynuowali temat.

Dobrze trafiłeś. 2 lata jeździłem prawie codziennie na zakręcie "idiotów" na obwodnicy Bielska na oponach letnich (Continental) licznikowe 80 max 90/h (ograniczenie do 60/h). Ostatnie 2 lata jeździłem także na upałach na zimówkach Goodyear UG9 i także na mokrym asfalcie też z prędkością 80-90/h. Nie zauważyłem różnicy. Ale nie wchodźmy od skrajności do skrajności.  To że letnia opona ma krótszą drogę hamowania na suchym i mokrym asfalcie to nie podlega dyskusji. Ale nie o 20 metrów ! Jak się normalnie jeździ to da się bezpiecznie jeździć cały rok na zimówkach. 
Kogo to nie przekonuje a nie chce zmieniać opon co pół roku może jeździć na całorocznych ale różnice np. Goodyear 4Vector Gen-2  z zimówką Goodyear UG9 jest symboliczna. Był test porównawczy tych opon.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #696 dnia: 25 Listopada 2020, 09:39:14 »
Opona zimowa i letnia diametralnie się od siebie różnią. Nie chodzi tylko o fakt, że jedna posiada lamelki, a druga nie. Różnice pojawiają się już w procesie projektowania. Przede wszystkim zimowe ogumienie jest robione z miękkiej mieszanki gumowej. Kolejną kwestią jest fakt, że tzw. zimówki mają głębszy bieżnik, aby lepiej odprowadzać śnieg. Przez to mają gorsze właściwości na mokrej nawierzchni. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze inaczej zaprojektowane wzmocnienie boczne. W efekcie opona zimowa przez swoją konstrukcję oraz ze względu materiały wykorzystywane do produkcji idealnie sprawdza się w temperaturach poniżej 7 stopni Celsjusza.
Przede wszystkim mieszanka gumy stosowana w oponach zimowych jest dużo miększa, specjalnie przeznaczona na niższe temperatury. Ma to zapewnić elastyczność w mroźnych warunkach i umożliwia ?wgryzanie? się bieżnika w śnieg i po części w lód. Z drugiej strony miękka guma bardzo szybko zużywa się na gorącym i suchym asfalcie. Do tego ciągła praca lameli, które poprzez tarcie podczas jazdy wytwarzają ciepło, dodatkowo skraca żywotność zimówek latem. Doprowadza to do szybszych wydatków na nowe ogumienie
Przy wysokich temperaturach i opadach deszczu opona letnie radzi sobie od zimowego odpowiednika znacznie lepiej. Szybsza jazda na zimówce może być więc po prostu niebezpieczna.
Jest też nieekonomiczna. Miękka zimowa opona wiosną i latem znacznie szybciej się ściera. Częste jeżdżenie może doprowadzić do szybszej konieczności wymiany ogumienia.
 jeżeli pokonujecie dłuższe dystanse, to warto pomyśleć o wymianie opon. Przy częstej jeździe odczujemy przyspieszone zużycie gumy i będziemy musieli kupić nowe zimówki znacznie wcześniej.
Zawsze musimy pamiętać, że jedziemy na nieodpowiednim ogumieniu, które nie działa w tych warunkach tak, jak powinno. Nie wolno przesadzać z prędkością i wykonywać gwałtownych manewrów. Przykładowo, ostro wchodzić w zakręt czy łuk. Zimowa opona nie zapewni nam wtedy odpowiedniej przyczepności.
Zimowa opona przy wysokich temperaturach to także wydłużona droga hamowania.
Przede wszystkim miejcie się na baczności, kiedy pada, a na drodze stoi woda
Całe szczęcie, że większość ludzi nie zastanawia się "CZY" opony zmieniać, tylko "JAKIE" opony założyć, zimowe czy wielosezonowe, a to już inna bajka.
Jazda na zimowych latem i zimą na letnich to zwyczajnie...GŁUPOTA!
Zawsze to powtarzam, nie oszczędzajcie na dobrych hamulcach i oponach, to ratuje wasze i innych życie. Opony to jedyna rzecz która nas trzyma na drodze, jak mocno to już zależy od nas samych poprzez zastosowanie odpowiednich opon.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 09:54:19 wysłana przez Krisman »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #697 dnia: 25 Listopada 2020, 12:53:46 »
Pokaż mi taki test a nie siej farmazonów. Ja pokazałem. A twoje mądrości były prawdziwe 30 lat temu.

Bardos.1979, nie są to mądrości sprzed 30 lat (link poniżej), ale pewnie i tak uznasz to za spisek faszystów czy eskimosów. Ciekawe ilu "mądrych" czytających twoje wskazówki dojdzie do wniosku, że jeżdżąc cały rok na zimówkach dojadą je sobie latem, a na zimę założą nowy komplet. Zrozum wreszcie, że pisaniem takich bzdur potencjalnie przyczyniasz się do czyjejś tragedii!
https://www.wyborkierowcow.pl/dojezdzanie-zimowki-latem-moze-byc-niebezpieczne/

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #698 dnia: 25 Listopada 2020, 13:45:22 »
Btw. czy policja może wlepić mandat za jazdę na zimówkach w lecie a na letnich zimą?
Wiadomo nie ma ustawy, która określa kiedy jest moment wymiany opon ale może w styczniu-lutym mogliby się przyczepić?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #699 dnia: 25 Listopada 2020, 14:09:44 »
A jak wytłumaczyć fakt, że na super miękkiej mieszance kierowcy F1 uzyskują najlepsze czasy okrążeń? Temat jest dużo bardziej skomplikowany niż się wydaje.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #700 dnia: 25 Listopada 2020, 14:16:35 »
Btw. czy policja może wlepić mandat za jazdę na zimówkach w lecie a na letnich zimą?
Wiadomo nie ma ustawy, która określa kiedy jest moment wymiany opon ale może w styczniu-lutym mogliby się przyczepić?
Z mojej wiedzy policja nie. Nie wiem natomiast czy ubezpieczyciel może podpiąć to pod rażące niedbalstwo i odmówić wypłaty odszkodowania.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #701 dnia: 25 Listopada 2020, 17:33:42 »
Z mojej wiedzy policja nie. Nie wiem natomiast czy ubezpieczyciel może podpiąć to pod rażące niedbalstwo i odmówić wypłaty odszkodowania.
Skoro ubezpieczyciel potrafi się przyczepić do świateł, bo np. druga osoba biorąca udział w zdarzeniu drogowym stwierdziła, że została oślepiona, w efekcie czego sprawdzane są lampy tej pierwszej - czy nie są to np. jakieś ostatnio powszechnie praktykowane chałupniczo przeróbki typu "a włożę sobie żarówkę LED w miejsce H7, bo ładnie świeci" (podejście ubezpieczyciela do takich akcji jest na szczęście oczywiste i jednoznaczne), to obstawiam, że nieprawidłowymi oponami jeszcze łatwiej będzie uzasadnić przyczynę zdarzenia, a tym samym brak wypłaty odszkodowania i cesję tego wypłaconego drugiej osobie.   

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #702 dnia: 25 Listopada 2020, 19:04:44 »
Skoro ubezpieczyciel potrafi się przyczepić do świateł, bo np. druga osoba biorąca udział w zdarzeniu drogowym stwierdziła, że została oślepiona, w efekcie czego sprawdzane są lampy tej pierwszej - czy nie są to np. jakieś ostatnio powszechnie praktykowane chałupniczo przeróbki typu "a włożę sobie żarówkę LED w miejsce H7, bo ładnie świeci" (podejście ubezpieczyciela do takich akcji jest na szczęście oczywiste i jednoznaczne), to obstawiam, że nieprawidłowymi oponami jeszcze łatwiej będzie uzasadnić przyczynę zdarzenia, a tym samym brak wypłaty odszkodowania i cesję tego wypłaconego drugiej osobie.   

Ale fanzolicie głupoty. Jaki ubezpieczyciel ? Ani zimowe w lecie ani letnie w zimie nie mogą być powodem do nie wypłacenia odszkodowania ! Jedynym kryterium jest bieżnik minimalny 1.6 mm no i prawidłowy rozmiar i ewentualnie reszta parametrów która musi być zgodna z homologacją.

Zdarłem już w życiu wiele kompletów opon letnich i zimowych.
Przejechałem w życiu ponad 200 000 km.
Z połowę tras drogami S i A i faktycznie kiedyś opony były inne teraz są inne.

Ale jak czytam te wasze mądrości to wiecie co wam powiem ?
Jeśli ktoś jest początkującym kierowcą to po przeczytaniu waszych mądrości na temat zachowania się opon zimowych w dodatnich temperaturach będzie się bał w ogóle wyjeżdżać.

Idąc waszym tokiem rozumowania w październiku albo w kwietniu strach jechać na zimówkach jak nagle przyjdzie ocieplenie i będzie w dzień ponad 20 stopni temperatury.

Ale w sumie wam się nie dziwię.
Sam jeszcze kilka lat temu miałem takie samo zdanie jak wy że zimówki w lecie to strach jechać i zużyją się całe w miesiąc jeżdżenia na upałach.
Wiem że upały to nie jest ulubiona pora dla zimówek ale postatnowiłem że spróbuje.
I wiecie co ? Nic. Ani gorszej przyczepności ani przyspieszonego zużycia bieżnika nie zaobserwowałem. Pewno duża zasługa w tym opon Premium.
Na ekonomicznych było by na pewno gorzej bo pamiętam jak się cieszyłem zawsze że ściągam już na wiosnę zimową Dębice czy Kormorana i zakładam wreszcie stabilniejsze opony letnie.

Ale każdy ma swoje zdanie ja mam swoje i kończę ten temat.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #703 dnia: 25 Listopada 2020, 20:23:27 »
Jak najlepiej zachęcić żeby ktoś coś kupił czy zrobił? Wystraszyć go. Proste i skuteczne. Że ja się nie zabiłem jeżdżąc zimą (taką prawdziwą zimą ze śniegiem od grudnia do marca) autem tylnonapedowym bez ABS i bez zimowych opon.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #704 dnia: 25 Listopada 2020, 21:23:29 »
@bardos.1979 napisal "Przejechałem w życiu ponad 200 000 km.
Z połowę tras drogami S i A i faktycznie kiedyś opony były inne teraz są inne."

Tyle to ja przejechałem moim pierwszym nowym z salonu autem Almerą N15 z 1999r, a był to mój piąty samochód. A po Almerze jeszcze 4 nowe salonowe. Przejechałem co najmniej 800k jeśli nie milion więc nie pisz jak do szczeniaków. Kierowcą jestem od 82 roku wiec trochę doswiadczenia już nabyłem.
Jeździ nawet na gołej... feldze, ale przestań to powielać.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 21:35:53 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl