Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #780 dnia: 20 Grudnia 2020, 22:36:20 »
Gdzieś, może nawet na tym forum, przeczytałem, że wielosezonowe Micheliny CC+ (moje 205/55R16 91H) są ukierunkowane raczej bliżej opon letnich
Prawie wszystkie opony całoroczne były tworzone na bazie opony zimowej, wyjątkiem są CC+ które były tworzone na bazie opony letniej. Dlatego CC+ są najlepsze na lato ze wszystkich opon całorocznych. Ktoś pisał że jeszcze jakaś inna marka, też zaczęła tworzyć opony całoroczne na bazie opony letniej.

To akurat prawda. CC+ ma w testach opon odrobinę słabsze wyniki na śniegu a lepsze na suchym asfalcie od innych opon całorocznych.  Ale nie zmienia to faktu że to opony całoroczne z homologacją zimową które można traktować na równi z zimówkami czyli nawet w krajach które wymagają jazdy w zimie na oponach śniegowych.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #781 dnia: 20 Grudnia 2020, 23:40:49 »
moim zdaniem w tej chwili gdzie nie oglądam nie czytam testów to wiodącą wielosezonówką na dziś jest Brigestone A005.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #782 dnia: 21 Grudnia 2020, 08:34:18 »
moim zdaniem w tej chwili gdzie nie oglądam nie czytam testów to wiodącą wielosezonówką na dziś jest Brigestone A005.

W najnowszym teście w Auto Moto A005 była 3 (najgorszy wynik na śniegu).
Wygrał Conti przed Goodyearem.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline cien111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #783 dnia: 21 Grudnia 2020, 09:56:30 »
Według mnie naj ważniejsze jest bezpieczeństwo a wedłuk mnie i kolegi wielo sezon nie daje tej pewności a muwie tak z doświadczenia obaj kupiliśmy kia sportage w rur nocy czasu 2 m od siebie na oponach Michelin wielo sezon ja dokupiłem zimówki on nie i w ostateczności to ja go wyciągałem z rowu zima w 2 sezonie a zomuwki kupię firestouny.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #784 dnia: 23 Grudnia 2020, 07:10:55 »
Według mnie naj ważniejsze jest bezpieczeństwo a wedłuk mnie i kolegi wielo sezon nie daje tej pewności a muwie tak z doświadczenia obaj kupiliśmy kia sportage w rur nocy czasu 2 m od siebie na oponach Michelin wielo sezon ja dokupiłem zimówki on nie i w ostateczności to ja go wyciągałem z rowu zima w 2 sezonie a zomuwki kupię firestouny.

Tak najlepsze są błędy orto i "zomuwki".
Ludzie aż zęby zgrzytają na taka polszczyznę!
Obi

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #785 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:30:50 »

Tak najlepsze są błędy orto i "zomuwki".

Ludzie aż zęby zgrzytają na taka polszczyznę!

Ja się natomiast zastanawiam  nad:

obaj kupiliśmy kia sportage w rur nocy czasu 2 m od siebie

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #786 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:31:38 »
Też się zastanawiam. Z kłopotami, ale chyba udało mi się rozszyfrować treść postu cien111. Ale jak odczytać  zwrot "w rur nocy" może ktoś pomoże? Bo zwrot "czasu 2 m od siebie" chyba należy rozumieć jako w odstępie dwóch miesięcy.
Nie bardzo rozumiem, jak można nie używać interpunkcji. Przecież one mają zasadniczy wpływ na właściwe rozumienie wypowiedzi.
Nie bardzo też rozumiem, dlaczego Moderatorzy tolerują takie niechlujstwo pisarskie. Jedno ostrzeżenie, a po ponownym niechlujstwie - zbanować na jakiś okres czasu.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2020, 09:39:41 wysłana przez josef »

Offline cien111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #787 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:43:45 »
Pisałem w pracy na szybko a co do opon całorocznych  to w moim odczuciu nie mają sensu jest za duża rurznica w prowadzeniu  a oszczędności nie będzie jak rozbijesz auto.

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #788 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:57:49 »
To weź coś na uspokojenie.
A przecinków nie umiesz wstawić?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #789 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:56:32 »
ja dokupiłem zimówki on nie i w ostateczności to ja go wyciągałem z rowu

Nigdy się nie dowiesz czy to z powodu opon czy też kolega po prostu przekroczył granicę bezpiecznej prędkości na śliskiej nawierzchni.  W takiej sytuacji jak teraz, czyli zima praktycznie bez śniegu, 99% albo i więcej jazdy po nawierzchni suchej lub ewentualnie mokrej nie widzę wielkiej przewagi zestawu letnie / zimowe nad całorocznymi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #790 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:58:19 »
to w moim odczuciu nie mają sensu jest za duża rurznica w prowadzeniu 
Tylko że w ślepych testach większość tych odczuć nijak się nie chce potwierdzić...

Offline cien111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #791 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:00:45 »
to w moim odczuciu nie mają sensu jest za duża rurznica w prowadzeniu
Tylko że w ślepych testach większość tych odczuć nijak się nie chce potwierdzić...
A olej w skszyni bieguw teraz się nie wymienia w Europie więc ni gedaj mi o testach

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #792 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:03:15 »
Może Kolega jest dysgrafem. Mam takiego znajomego, bardzo inteligentny gość, ale jak się czyta jego "słowo pisane", to normalnie aż oczy bolą.

A wracając do tematu - osobiście mam bardzo dobre doświadczenia z oponami całorocznymi. Warunek - nie kupujemy wersji budżetowych, ale GoodYeary Vector 4 Season gen. 2 lub 3, czy Klebery Quadraxery generacji 1 i 2 spokojnie mogę polecić, Uniroyale AllSeasonExpert gen.1 też nie są złe, choć w warunkach zimowych nieco ustępują tym poprzednim, za to dobre są na mokrej nawierzchni. Wszystkie te opony miałem na swoich obecnych i byłych samochodach (Renault Modus, Renault Twingo I, Opel Meriva B) i nie miałem z nimi praktycznie żadnych problemów, ani zimą, ani latem (biorąc poprawkę na to, że od ładnych paru lat na nizinach porządnej zimy nie było :-) ). W Aurisie obecnie mam zimówki Firestone Winterhawk w kondycji "prawie nowe" (były dołożone do auta), więc na razie na ich temat wiele nie napiszę - w Warszawie był ostatnio raptem jeden wieczór ze śniegiem, samochód pozostał cały, choć podczas jazdy po zaśnieżonej kostce ABS i TC odzywały się, mimo płynnego prowadzenia auta. Jakby w tym samym momencie i w tym samym miejscu zachowały się znane mi całosezonówki - nie wiem. To przerzucenie się na opony całoroczne zostało mi po przeszło 3 latach jeżdżenia Jeepem Grand Cherokee w którym miałem całoroczne opony typu All-Terrain (terenowo-szosowe), ale to zupełnie inna historia ;). Wcześniej też karnie dwa razy do roku odwiedzałem gumiarza :-), choć nie powiem... gdybym zimą robił wiele kilometrów w trasie, bo tego wymagałaby np. moja praca, albo miałbym mocny samochód (powyżej 200 KM), albo mieszkałbym w górach, to bez gadania założyłbym opony zimowe, najlepiej premium. A tak... nie widzę sensu płacenia dwa razy (nie rozmawiamy tu o obsłudze, całoroczne też trzeba kontrolnie wyważać co pół roku).
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2020, 11:09:10 wysłana przez Piotr_T »
Pozdrawiam,
Piotr

Corolla Sedan 1.8 Hybrid '19, Aygo 5D 1.0 '13

Offline cien111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #793 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:09:16 »

Nigdy się nie dowiesz czy to z powodu opon czy też kolega po prostu przekroczył granicę bezpiecznej prędkości na śliskiej nawierzchni.  W takiej sytuacji jak teraz, czyli zima praktycznie bez śniegu, 99% albo i więcej jazdy po nawierzchni suchej lub ewentualnie mokrej nie widzę wielkiej przewagi zestawu letnie / zimowe nad całorocznymi.
Chamował na łuku drogi a ja jechałem za nim bo jakiś baran wyprzedzał z przeciwka chamowanie ostre kolege ściągnęło do rowu a ja bez problemu wy chamowałem ja nie muwie o zwykłej jeździe tylko o takich sytuacjach.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #794 dnia: 23 Grudnia 2020, 12:30:33 »

Chamował na łuku drogi a ja jechałem za nim bo jakiś baran wyprzedzał z przeciwka chamowanie ostre kolege ściągnęło do rowu a ja bez problemu wy chamowałem ja nie muwie o zwykłej jeździe tylko o takich sytuacjach.

No to niekoniecznie musiało mieć związek z oponami, tylko np. z układem hamulcowym, każde auto może mieć różną nierównomierność na kołach jednej osi, norma dopuszcza 30% o ile pamiętam...  Na jakich opona byś nie jechał musisz dopasować prędkość do możliwości, w dodatku jadąc za nim byłeś dalej od więc miałeś więcej czasu i miejsca na reakcję i zwyczajnie mogłeś hamować delikatniej, itp, itd

P.S. jak Ci się pokazuje czerwony wężyk pod tekstem to znak, że trzeba poprawić :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl