Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542385 razy)

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #825 dnia: 24 Lutego 2021, 18:02:54 »
Chodzi o zgodność z homologacją, w razie czego rzeczoznawca ubezpieczeniowy m/i fotografuje opony i pole do popisu by robić trudności z wypłatą odszkodowania. Małe rzeczy na które nikt nie zwraca normalnie uwagi, dopiero wypadek i robią się  "schody"

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

No właśnie tego chciałbym uniknąć, dlatego wolę trzymać się homologacji.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #826 dnia: 24 Lutego 2021, 18:24:19 »
Chodzi o zgodność z homologacją, w razie czego rzeczoznawca ubezpieczeniowy m/i fotografuje opony i pole do popisu by robić trudności z wypłatą odszkodowania. Małe rzeczy na które nikt nie zwraca normalnie uwagi, dopiero wypadek i robią się  "schody"

Nie chce mi się kolejny raz wam tego tłumaczyć ale warto wspomnieć, iż w przypadku opon letnich, nie powinno stosować się tych z niższym indeksem niż zalecany w homologacji.

W przypadku ogumienia zimowego, sytuacja jest nieco inna. Zasady jego stosowania regulują przepisy UE a dokładnie Dyrektywa 92/23/EWG oraz Polski Kodeks Drogowy. Najogólniej mówiąc, dopuszczalnym jest stosowanie niższego indeksu prędkości, jednak nie może być on niższy niż  Q ? 160 km/h.

Dotyczy to także opon całorocznych z oznaczeniem zimowym (symbol trzech szczytów z płatkiem śniegu wewnątrz).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #827 dnia: 25 Lutego 2021, 18:33:06 »
Kilka postów wyżej o tym napisałem
"Na lato tak, w zimie można mieć niższy index, a że to całoroczne..."
Całoroczne... Czyli w domyśle trzeba się trzymać homologacji

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #828 dnia: 25 Lutego 2021, 18:55:54 »
Dyrektywa dotyczy opon oznaczonych symbolem trzech szczytów górskich i płatka śniegu 3PMSF, zwany także symbolem alpejskim, to jedyne oficjalne oznaczenie opon zimowych.
Jeśli całoroczna ma to oznaczenie w/g przepisów traktowana jest jako zimowa i wystarczy index Q lub T lub H nawet jak w homologacji jest V.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #829 dnia: 25 Lutego 2021, 20:32:13 »
Dyrektywa dotyczy opon oznaczonych symbolem trzech szczytów górskich i płatka śniegu 3PMSF, zwany także symbolem alpejskim, to jedyne oficjalne oznaczenie opon zimowych.
Jeśli całoroczna ma to oznaczenie w/g przepisów traktowana jest jako zimowa i wystarczy index Q lub T lub H nawet jak w homologacji jest V.

Nie latem :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #830 dnia: 25 Lutego 2021, 21:57:55 »

Nie latem :)
Tego nie ma w przepisach. Nie ma rozgraniczenia na okresy czasowe. Dziura w przepisach, luka w prawie. A co nie jest zabronione to jest dozwolone.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #831 dnia: 25 Lutego 2021, 22:35:01 »
Taaaa, powodzenia w dochodzenia swoich racji z ich prawnikami w sądzie
"boksowanie się" na dłuuuugo

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #832 dnia: 25 Lutego 2021, 23:28:56 »
Taaaa, powodzenia w dochodzenia swoich racji z ich prawnikami w sądzie
"boksowanie się" na dłuuuugo

Mało prawdopodobne. Nie strasz ludzi w biały dzień.  :grin: 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #833 dnia: 26 Lutego 2021, 07:09:10 »
Przerabiałem podobny  temat, nie straszę

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #834 dnia: 10 Marca 2021, 14:37:54 »
Mam 2 zestawy opon na przednią oś:

1) zimowe, 2x Continental WinterContact TS 860; 5 lat; 5,5mm bieżnika - opony aktualnie na przedniej osi
2) wielosezonowe, 2x Kleber Quadraxer; 1 rok; pawie nowe, mają ok. 1000km - leżą w garażu

Tak się zastanawiam czy dojeździć te 5 letnie Continentale w lecie i na zimę założyć wielosezonowe Klebery czy może na lato założyć Klebery a na zimę zmienić znowu na Conti(nie mają sparciałej gumy, śladów uszkodzeń)?

Klebery sa nowsze i mają wyższy bieżnik więc dla bezpieczeństwa może dobrze je założyć? Z drugiej strony po co wyrzucać lub docierać w lecie dobre(??) zimówki? Które byście założyli?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #835 dnia: 10 Marca 2021, 18:22:12 »
Mam 2 zestawy opon na przednią oś:

1) zimowe, 2x Continental WinterContact TS 860; 5 lat; 5,5mm bieżnika - opony aktualnie na przedniej osi
2) wielosezonowe, 2x Kleber Quadraxer; 1 rok; pawie nowe, mają ok. 1000km - leżą w garażu

Tak się zastanawiam czy dojeździć te 5 letnie Continentale w lecie i na zimę założyć wielosezonowe Klebery czy może na lato założyć Klebery a na zimę zmienić znowu na Conti(nie mają sparciałej gumy, śladów uszkodzeń)?

Klebery sa nowsze i mają wyższy bieżnik więc dla bezpieczeństwa może dobrze je założyć? Z drugiej strony po co wyrzucać lub docierać w lecie dobre(??) zimówki? Które byście założyli?

Sam sobie odpowiedziałeś w przedostatnim zdaniu.
Jak już masz 2 komplety to zamień. Conti jeszcze posłużą co najmniej 1 sezon bo to bardzo dobre zimówki. Sam mam TS 860.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #836 dnia: 11 Marca 2021, 12:56:31 »
Conti jeszcze posłużą co najmniej 1 sezon bo to bardzo dobre zimówki.

Jeszcze nigdy nie miałem auta dłużej niż 1 komplet opon - tak się złożyło - więc trudno mi wyczuć kiedy ogumienie jest "za stare". 5.5mm i 5 lat to już nie są nówki ale z drugiej strony nie mam zastrzeżeń do jazdy po śniegu czy lodzie więc chyba je zdejmę na lato i zostawię na zimę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #837 dnia: 02 Kwietnia 2021, 09:10:40 »
W tym roku niestety Miszeliny CC mnie zawiodły. Łopata to był obowiązkowy przedmiot w samochodzie. Staram się usilnie wmówić że to jednak wina 5 lat i 100 tysięcy a nie opony którą w tym roku wymienię. I jak czytam to poważnie się zastanawiam nad CC czy nadal warto. Czy może poszukać czegoś lepszego na zime ale mimo całorocznych.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #838 dnia: 02 Kwietnia 2021, 09:46:06 »
Ja po Michelinach CC przeszedłem na całoroczne Kleber Quadraxer 2 - nie żebym narzekał na CC lecz spróbowałem czegoś innego (tańszego  :grin:) i po 2 latach użytkowania w różnych autach, szczególnie po ostatniej zimie, nie ma sensu kupować opon sezonowych.
Oczywiście wszystko uzależnione jest od rodzaju samochodu, jego mocy czy też rodzaju napędu (spalinowy, hybrydowy, elektryk).
Z mojego punktu widzenia Kleber to opona bardzie zimowa niż letnia, mniej się zużywa od CC (przynajmniej na początku użytkowania) i nie podnosi znacząco spalania - oczywiście z wyjątkiem auta elektrycznego gdzie zauważyłem wzrost o 1-2 kWh/100 km ale to inna bajka.

Polecam te opony, aczkolwiek zdaję sobie sprawę z tego że opony ewoluują i z roku na rok producenci coś zmieniają (byle by na lepsze).
Jedno jest pewne ja już nie wracam do opon letnich/zimowych.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #839 dnia: 02 Kwietnia 2021, 17:12:21 »
Jakoś nie mam zaufania do Kleber czy Dębica. Myślę że cos markowego jest nieco lepsze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl