Nawet nie wiem czy występują klapy powietrza zawirowanego w 1,4 D4D moim zdaniem tego nie ma, jest to za mały silnik by takie coś wsadzać. Działanie klap powietrza zawirowanego działa na zasadzie otwarcia dodatkowej porcji powietrza dla silnika. W niektórych silnikach np. 4 cylindrowych dieslach w kolektorze dolotu są klapy po 2 na każdy cylinder w momencie uruchomienia silnika w zakresie 1000-3500obr otwarte są zawsze 4 (po 1 na każdy cylinder) po przekroczeniu 3500obr otwierają się pozostałe 4. i mamy otwarte 8 klap po 2 na każdy cylinder.
Usuwanie takich klap i zapewnienie silnikowi w całym przedziale obrotów nie podnosi mocy silnika. Usuwanie ich nie ma sensu.
Silnik ma wyliczoną ilość powietrza z zapasem i nawet po tuningu nie ma i nie będzie go więcej przekrój dolotu się nie zmienił. Kolektor jest ten sam, turbina ta sama.
Dlatego Tunerzy dochodzą "do ściany" panie, "dawkę paliwa to jeszcze mogę zwiększyć ale powietrza mu brakuje ...zaczyna kopcić."
EGR nie jest zaślepiony, zaślepienie generuje kontrolkę
Check Engine, jeśli chce się blokować egr trzeba to zrobić programowo, mój nie jest zaślepiony.
Roczniki przedlifotwe nie mają DPF, zresztą o tym pisze również w opisie K-Sport ! gdzie chipowałem auto.
Na koniec 2 słowa na temat
wpisu #17 tego wątka
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25155.15.htmlMam aurisa z tego roku i średnia wychodzi mi 6 litrow
Przy trasie 80/h wychodzi 3,9
Na trasie 140/h wychodzi 6-6,5
Powyżej 180/h ok 10, oczywiscie nie w Polsce. Max prędkość jaką tym osiągnąłem według licznika to 205- z wiatrem.
Miasto 6 do 7 , aktualnie 6 bez klimy.Nie będe tu polemizował z wpisem, ale kolega
Auris wd przesadził. Auris którego chipowałem osiągnął na hamowni 196km/h i to był koniec skrzyni biegów i koniec obrotów. 205km/h to można osiągnąć chyba z przepaści bo nie ma takiej górki ani wiatru aby to osiągnąć, chyba z przepaści jedynie.
Auris 1,4D4D nie osiąga takich wyników w warunkach realnych. Instrukcja podaje prędkość maxynalną 177km/h ja na oponach 205/60/16 osiągałem max 165km/h i ani 1 km wiecej. Po Chipie osiągam 185km/h i więcej mi się na razie nie udało.
Obroty przy tym są tak wysokie 4800obr/min że trzeba sobie zdawać sprawę z zachodzących procesów w silniku szczególnie układu wtryskowego. To nie jest normalna praca żadnego diesla a już na pewno nie diesla 8 zaworowego 1,4D4D. Użyteczny, skuteczny i optymalny zakres użyteczny silnika 1,4D4D jest w przedziale 2200-3600obr min. mówiąc krótko po przekroczeniu tych obrotów silnik słabnie, nie ma co go gonić nie do tego został zaprojektowany.
Sama buda jest tak wysoka i kanciata że powstają takie opory że tym autem jeździć więcej niż 140km/h to sensu nie ma.