Autor Wątek: [e10] Szybkie pytanko nt. układu kierowniczego  (Przeczytany 4394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kit

• Gość
[e10] Szybkie pytanko nt. układu kierowniczego
« dnia: 07 Listopada 2011, 19:33:25 »
Witam.

Mam takie pytanie (może na pierwszy rzut oka głupie) ale łatwo można odpowiedzieć.

Prosiłbym właścicieli e10 o sprawdzenie ile jest obrotów kierownicy do oporu z pozycji na wprost. Zarówno w prawo jak i w lewo. Czy jest tyle samo dokładnie czy się coś różni?

I jeszcze drugie pytanie.
Wie ktoś może gdzie w Krakowie można podpiąć e10 pod komputer?

Pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: [e10] Szybkie pytanko nt. układu kierowniczego
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2011, 21:39:51 »
[...]
I jeszcze drugie pytanie.
Wie ktoś może gdzie w Krakowie można podpiąć e10 pod komputer?

W dowolnie wybranym miejscu na terenie Krakowa lub okolic ;)
Poszukaj na forum magicznych haseł E1 TE1 i poczytaj jak to zrobić. W tym modelu zwykły spinacz biurowy potrafi tyle samo co podpięty "komputer".
A dzieje się coś ? To pisz.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Kit

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2011, 21:45:20 »
W zasadzie nic się nie dzieje ale (chyba nawet na forum gdzieś tu pisałem już) robiłem swap silnika i z czystej ciekawości był go podpiął pod kompa.
Byłem w jednym warsztacie ale tam powiedzieli że przez jakaś przejściówkę mogą podpiąć ale mało dokładne dane będą (wtedy akurat słabo chodził ale winą było rozregulowane przyspieszenie zapłonu :P). A z ciekawości sprawdziłbym czy wszystko jest ok.
Jeszcze z czystej ciekawości muszę go zabrać na hamownie :D

A może jakiś posiadacz e10 znajdzie 5 minut żeby wysoczyć do garażu i pokręcić kierownicą. Wiem że bez wspomagania ciężko chodzi ale co zrobić :P

Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2011, 21:54:40 »
W zasadzie nic się nie dzieje ale (chyba nawet na forum gdzieś tu pisałem już) robiłem swap silnika i z czystej ciekawości był go podpiął pod kompa.
[...]

Spinacz prawdę Ci powie :)

Cytuj (zaznaczone)
A może jakiś posiadacz e10 znajdzie 5 minut żeby wysoczyć do garażu i pokręcić kierownicą. Wiem że bez wspomagania ciężko chodzi ale co zrobić :P

Jutro jak nie zapomnę, to poproszę teścia o próbę. Ale nie obiecuję na pewno, bo rano przed pracą jestem nieprzytomny jak wsiadam do jego auta ;)
A takna marginesie, kiedyś gość na geometrii mi tłumaczył, że w lewo powinno być minimalnie więcej do kręcenia z racji tego żeby ciaśniej można było nawrotki robić. Ile w tym prawdy, tego nie wiem :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Kit

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2011, 22:17:10 »
To czekam na info ;)

Co do kompa.
Dzięki, jutro jak znajde chwilkę po pracy to sie pobawie ;)

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2011, 22:28:52 »
2,5 w jedną i 2,5 w drugą chyba że masz rajdowy układ kierownicy . Po za tym nie moze być inaczej bo byś w jedną manie brał ciaśniejsze winkle a w drugą jak tirem . pozatym to wynika z geometri zawiechy . jak się ustawia geo to kręci sie w jedną na max potem w drógą i urządzonko mierzy kąt wychylenia kół . Podsumowując nie może być nie równo bo jak jest to jest źle
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

Kit

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2011, 22:45:04 »
Hmm szkoda że nie zauważyłem jak było przedtem. Bo przełożyłem maglownice "nowa" ale na pewno od tego modelu i identyczna ze stara. Tylko nie zauwazyłem jak bylo przedtem. Fajnie by było jak by ktoś jeszcze sprawdził.

A jak jest u mnie? No właśnie ciekawostka bo jest po 2 w lewo i 2 w prawo. Z tym że przy takim ustawieniu drązki sa nie równo - jeden jest troszke bardziej wykrecony niż drugi. Róznica nie duza bo gdzieś po hmm 10 minut w każda strone (traktujac koło jak tarcze zegara) (Czyli przy równo ustawionych drążkach jest 1:50 w jedna i 2:10 w drugą)

No nic jest jak jest i ciekawe że tylko po 2 ... Ale byłem na zbieżności, wszystko jest ok. Dobrze by było jakby jeszcze ktoś sie wypowiedział czy tylko u mnie taki ewenement :P

Co do komputera to sprawdziłem wg. wskazówek z forum i czysty, nie ma błędów :)

Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2011, 01:15:45 »
Hehe, nie zapomniałem ;)
U teścia w E10 JP bez wspomagania też po 2 obroty. W lewo nawet 2 i 1/8.
Nie sugeruj się w żadnym wypadku wykręconym mniej lub bardziej drążkiem ! Geometria ma być prawidłowa i tyle, a czy jeden drążek bardziej wystaje od drugiego, to jest w ogóle nieistotne.
Wystarczy że jeden drążek będzie miał krótszy gwint o jeden zwój i już masz różnicę.
Pozdro.
*
*
*
*

Kit

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2011, 01:25:02 »
Ok dzięki za pomoc :)
Czyli wszystko jasne :)

Jeszcze pare drobiazgów i auto będzie cacy ;)
Poprzednia właścicielka tak auto zaniedbała ze za niedługo bedzie 2 lata jak go kupiłem a ciągle coś dokładam :P

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2011, 10:09:05 »
[...] za niedługo bedzie 2 lata jak go kupiłem a ciągle coś dokładam :P

Nie dziw się. W końcu auto ma kilkanaście lat. Nic nie jest wieczne, nawet japońskie. Jedyne wyjście żeby zminimalizować częstotliwość dłubania to kupować części jak najlepszej jakości. Niestety w pewnych przypadkach nie ma wyjścia i trzeba zapłacić haracz w ASO, a w niektórych jest to po prostu wskazane dla spokoju ducha. ;-)
Pozdro.
*
*
*
*

Kit

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2011, 20:17:33 »
No akurat na Karolci to nie oszczędzam.
Już dwa razy klocki hamulcowe zmieniałem (cóż taka charakterystyka jazdy (miasto, krótkie odcinki) a i km się kręci sporo) to nie kupowałem najtanszych tylko ATE (ponoć zakładaja je w aso nawet bo to są oryginalne zakładane do toyot tylko bez znaczka firmowego :P) Inna sprawa że nawet w ciągu roku podrozały o 100% ...

Więc częsci raczej kupuje renomowanych firm a nie no name czy inne jc auta :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl