Autor Wątek: Kupie Auriske - może znacie kogoś kto sprzedaje???  (Przeczytany 80696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupie Auriske - może znacie kogoś kto sprzedaje???
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Marca 2014, 17:34:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Ciekawi mnie, dlaczego macie tak kiepskie zdanie o tym silniku, byc może z Waszego punktu widzenia słuszne, ale mnie trudno się z nim zgodzić.
Dla mnie jest super, cichy, nie psuje się i mało pali  :good:  Spokojna trasa tym autem jak najbardziej ale autostrada samochodem z 1.4 D-4D to szczerze mówiąc żadna przyjemność  :cheesy: 
Cytuj (zaznaczone)
Ale nawet, jesli jej nie założę, to po jakim czasie wyjeżdżę tyle różnicy w cenie samochodu,  żeby dopłata do diesla stala sie opłacalna? załóżmy, że będę robić średnio 100 km dziennie... wtedy zyskałabym jakieś 2-3 litry na dzień, czyli w ciągu roku około 4000-6000 zł, czyli dopłata zwróciłaby się po 2-3 latach...
Nie wiem na jak długo kupujesz NOWE auto ale myślę, że na dłużej niż 2-3 lata  :)
Cytuj (zaznaczone)
Nika, będziesz musiała się nauczyć mieszać biegami, bo sytuacja na szóstym biegu od 100-160 to będzie dejavu względem 1.4D4D,
A czy szóstka to nie jest w tym aucie po prostu nadbieg?

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Marca 2014, 18:06:24 »
Dla mnie są to liczby niepojęte jesli chodzi o jazdę w trasie  Tak, jestem pewna, co więcej np. na trasie Łódź- Toruń czy niejednokrotnie Łódź-Katowice miałam wynik 5,6 czy 5,7 przy prędkościach 160-180 km/h.

Ja dalej jakoś w to nie mogę uwierzyć bo http://www.autocentrum.pl/redakcja2.0/szybciej-znaczy-drozej/

Pamiętam, kiedy podwyższyli limit na autostradach w Polsce do 140km/h to "Motor" (Nr 16/2011  )zrobił test, jak wzrost prędkości wpływa na zużycie paliwa. Były tam auta rożnych klas, zarówno benzynowe jak i diesle. I tak na przyklad, Ford C-Max 1.6TDCi:

km/h  -  l/100km
90 - 4.9
100 - 5.1
110 - 5.5
120 - 6.0
130 - 6.6
140 - 7.3

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Marca 2014, 18:38:17 »
Ja oczywiście nie mówiłam o sytuacji gdy całą trasę od A do Z pokonuje się z taką prędkością, bez przesady. Niestety zdjęcia z wynikiem spalania nie mogę znaleźć, kiedyś kolekcjonowałam takie rzeczy, ale chyba niewystarczająco skrupulatnie. Nie tak dawno często jeździłam służbowo z Łodzi do Warszawy, nie przypominam sobie abym kiedykolwiek przekroczyła na A2 6,3l/100km.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 18 Marca 2014, 18:53:04 »
Nie wiem na jak długo kupujesz NOWE auto ale myślę, że na dłużej niż 2-3 lata   
No na dłużej, ale teraz już przepadło  :-) Cokolwiek kupiłam, zamierzam się tym cieszyć. Tym bardziej, że ładnie wypasiony, a teraz mam bidę w puszce  :laugh: Jeśli nie będzie gorszy od 1.4, to będzie git  :good:  Szósty bieg podejrzewam jest tylko po to, żeby zmniejszyć obroty silnika przy większych prędkościach, a nie po to, żeby przyspieszać.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Marca 2014, 19:01:15 »
Ja oczywiście nie mówiłam o sytuacji gdy całą trasę od A do Z pokonuje się z taką prędkością, bez przesady. Niestety zdjęcia z wynikiem spalania nie mogę znaleźć, kiedyś kolekcjonowałam takie rzeczy, ale chyba niewystarczająco skrupulatnie. Nie tak dawno często jeździłam służbowo z Łodzi do Warszawy, nie przypominam sobie abym kiedykolwiek przekroczyła na A2 6,3l/100km.

Sprawdziłem godzinę temu. Kilkunastominutowa jazda z prędkością 160 km/h spalanie 8.8-9.1l, potem trochę uspokoiłem silnik i zeszło do 8.0l gdzie tak zostało do końca. Jeżeli Twój wynik jest naprawdę realny to chylę głowę po pas.  ( u mnie silnik 1.4 d4d) pozdrawiam
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #110 dnia: 18 Marca 2014, 19:15:22 »
Jakbym miała napisać głupotę, to nie pisałabym nic  :grin:  U mnie silnik 2.0 i 6-stopniowa skrzynia biegów.

PS Tutaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18904.msg453057 pisałam o spalaniu zaraz po powrocie z weekendu w Toruniu ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 19:19:55 wysłana przez patkrz »

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 18 Marca 2014, 19:47:57 »
Przy autostradowych 160km/h (PL-DE-H-FR-DE-PL) odcinek łącznie około 2k km, ładunek około 500kg (powrót, albo mi się wydaje albo to max dla auta) 8,5l/100km - ktoś już pisał że to masakra, ja tam nie wiem.

Co do 2.0D4D mi się ten silnik podoba, a cenie go głownie za to że bez mieszania biegami pojedzie od 50km/h do 120km/h (pewnie więcej ale nie testowałem osobiście) na 5 biegu :grin: Ja jeżdżę leniwie, tzn. jak najszybciej do biegu docelowego a później spokojnie 1,2-1,4 tyś obrotów się toczę. Dodatkową zaletą typu paliwa konkretnie dla mnie jest fakt iż kupując miesięcznie około 5k litrów ON można dostać całkiem znośne ceny, co nie zmienia faktu iż bez tego też mogę się obejść - po prostu osobiście lubię klekoty. Niezrozumiałe jest też dla mnie teza że diesel nie nadaje się do miasta - skoro ma więcej siły przy starcie ale w wąskim zakresie obrotów to na moją logikę idealnie dopasowuje się do warunków ciągłego ruszania ze świateł/korek.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Marca 2014, 19:49:46 »
Jakbym miała napisać głupotę, to nie pisałabym nic  :grin:  U mnie silnik 2.0 i 6-stopniowa skrzynia biegów. PS Tutaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18904.msg453057 pisałam o spalaniu zaraz po powrocie z weekendu w Toruniu ;)

U mnie też 6 biegów :)  Na Wielkanoc wybieram się do rodzinnego domu i skoczę z Torunia do Łodzi A1 i wtedy dorzucę kolejne spostrzeżenia :)
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Marca 2014, 20:31:53 »
u mnie silnik 1.4 d4d
No u mnie też 1.4 i też tyle siorbie, a przy 180 chwilowego powyżej 10l widziałam.
Ale Patkowy to 2.0 d4d, z szóstym biegiem, więc nie ma co porównywać. Przy 160 będzie miał niższe obroty na szóstym, niż 1.4 na 5,  to zapewne spali mniej.
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 18 Marca 2014, 20:35:52 »
Patkrz. A może przy większych prędkościach po prostu komputer mylnie pokazuje średnie zużycie paliwa. Mi pokazuje 9L/100 i wydaje mi się to dużo, dlatego napisałem że 8,5 dla 2.0D4D przy tej prędkości (160km/h) to jak na klekota też za dużo. Co do miasta jasne że Diesel ma więcej siły, ale jakoś moje poprzednie klekoty na mieście się męczyły a benzyna wkręca się z większą gracją i nie trzęsie jak w Dieslu, które miały krótkie biegi (domyślam się żę to samo jest w D4D). Kostek, jeśli Ty jeździsz 50km/h na piątym biegu, to współczuję Twojemu silnikowi. Wiadomo że Dieslem można mniej mieszać na trasie, ale w mieście jeśli Ty przy 50km/h masz już piątkę, to kto więcej wajhuje biegami ? Ja czy Ty ? Zresztą mi nie przeszkadza zmiana biegów, tylko mówię ;) Jak ktoś pisał wyżej w 1.6 V-matic, szósty bieg to nadbieg. Co nie znaczy że jadąc 100 na godz. na szóstce nie możemy przyspieszyć do 160, tylko będzie to okupione dłuższym czasem. Ja jak muszę szybciej to zrobić, nie praktykuję tego na szóstce bo nie chcę męczyć silnika. Wbijam 4 i butuję lub jeśli mam czas piątkę i spokojniej przyspieszam. A teraz chyba niezła wiadomość dla Niki. Przynajmniej teoretycznie Twój piękny nowy Auris powinien mieć trochę lepsze czasy przy prędkościach powyżej 100km/h niż Classic. Jak się domyślasz chodzi o mniejszy współczynnik oporu powietrza względem wyższej budy starego Aurisa. Może i spalanie przy autostradowych prędkościach też będzie mniejsze. Czy ktoś może to potwierdzić ?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Marca 2014, 20:50:30 »
chodzi o mniejszy współczynnik oporu powietrza
Nie chciałam tego mówić głośno, żeby mnie ktoś nie wyśmiał...  :-P ale na to też liczę. Classic jest wysoki chyba około 152 cm, a nowy ma poniżej 150 i szyba przednia zdaje się pod większym kątem ułożona. Tak, classic ma kiepska aerodynamikę, każdy większy powiew w pustym aucie tylko z kierowcą powoduje, że auto się trzęsie i nawet zmienia trajektoria  :cheesy:  Liczę na to, że Nowy opierał się będzie mniej, a tym samym większość energii z jego koni pójdzie w koła, a nie w walkę z powietrzem.

Edit:
Przynajmniej teoretycznie Twój piękny nowy Auris...

Przepraszam, nie doczytałam wcześniej. Ja myślałam, że sam takowego posiadasz/posiadałeś i oceniasz po własnych doświadczeniach. Przydałby się ktoś, kto ma nowego i mógłby się podzielić wiedzą.  U mnie już po ptokach, ale może jeszcze dla Patki nie jest za późno na zmiane decyzji, w razie draki.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 21:02:29 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Marca 2014, 20:56:38 »
Nie tylko szyba pod większym kątem ale również maska. Twoja dłuższa, lepiej będzie rozpruwać powietrze. Będziesz musiała tylko nosić dłuższe spódniczki, aby nikt Cię nie podejrzał przy wsiadaniu :)

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Marca 2014, 21:06:55 »
Nika, kiedy odbiór Nowego?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Marca 2014, 21:14:23 »
Będziesz musiała tylko nosić dłuższe spódniczki
Spoko, 90%spodnie   :good: pozostałe 10% będę się czaić  :cool:

Nika, kiedy odbiór Nowego?
Miła pani w salonie powiedziała, że w połowie kwietnia... długo, ale jakoś wytrzymam.
Żyj i daj żyć innym.

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Marca 2014, 21:15:18 »
Z wyprzedaży rocznika i musisz czekać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl