Autor Wątek: STP Diesel do 1,4 D4D  (Przeczytany 4471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
STP Diesel do 1,4 D4D
« dnia: 10 Listopada 2011, 14:45:04 »
Witam
czy ktoś używał do silników 1,4 D4D dodatków do paliwa ??
chodzi konkretnie o dodatki firmy STP (np. forumła do deisela lub formuła do diesla z antyzelem)
Macie jakieś doświadczenia z tymi specyfikami ??
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: STP Diesel do 1,4 D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2011, 14:49:25 »
a czemu ma Tobie to służyć?

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2011, 14:59:47 »
a czemu ma Tobie to służyć?
W opisie produktów jest napisane: zapobieganie wydzialania parafiny, oraz czyszczenie układu z wody i osadów i jeszcza zamarzania paliwa
 np. http://www.autochemia24.pl/product-pol-1331-STP-Formula-do-Diesla-z-antyzelem-depresator.html
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2011, 15:02:04 wysłana przez plamm »
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2011, 15:38:27 »
...STP (np. forumła do deisela...

Takie cóś kiedyś tam profilaktycznie (no bo nie wiem jaki inny mógłby być cel stosowania tego) wlewałem. Ale czy to coś daje? Reklamują, że daje, ale w takich młodych autach jak nasze to chyba niemożliwe jest, żebyśmy to sami jakoś stwierdzili. Mój w każdym razie jak jeździł, tak jeździ... i chwała mu za to :-)
"With Oden on our side..."

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2011, 00:55:57 »
STP jest przereklamowany.Są inne i bardziej skuteczne środki.Nazw teraz nie wymienie bo nie pamiętam  :roll:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2011, 08:22:42 »
jak temp. minusowe dolewam:

preparat ten coś około 12pln za 1/2 litra kosztuje

mlp

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2011, 19:25:56 »
Myślę że watro co jakić czas wlać do baku środek do czyszczenia układu Common Rail. Ja ostatnio wlałem Sonax do czyszczenia yakich układów, oczywiście profilaktycznie i w zasadzie żadnych różnic nie ma. Ale warto też zapoznać się z ofertą Liqui Moli mają całkiem sporo różnego rodzaju specyfików.

Mój 1.4 d4d lepiej chodzi na orlenie Verva ON, przy gwałtownym przyśpieszaniu nie dymi, na zwykłej ropie przy ruszaniu (pedął do podłogi)  z pod świateł w lusterku widzę lekkie zadymienie.

Offline Nadszyszkownik Cicho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2014, 09:46:05 »
Witam.
Wprawdzie wątek jest lekko podstarzały ale chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z tego typu środkami, może będzie to przydatna informacja. :cool:
Przed Aurisem miałem Hondę Jazz, po kilku miesiącach użytkowania silnik zaczął przerywać i szarpać na wszystkich biegach powyżej 2000 obr/min, oczywiście kontrolka "sprawdź silnik" -serwis na to " złe dawkowanie paliwa -kod błędu-kasowali błąd + 140 zł a silnik jak szarpał tak szarpie,robili testy zaworu EGR itp.a silnik dalej szarpie <zalamka>znajomy hurtownik paliw powiedział - daj sobie spokój z serwisem masz wodę lub inny syf w paliwie i nie ma różnicy na jakiej stacji tankujesz-kup dodatek wiążący wodę a zobaczysz ,że miałem rację.Tak zrobiłem- problem jak ręką odjął.Profilaktycznie każdego roku dodawałem taki specyfik i problem nie powrócił ważne jest też by tankować do pełna bo wcześniej to tankowałem tylko po parę litrów.Do Aurisa też wlewam dodatek najczęściej Forte dla Diesla, może i nie pomoże ale na pewno nie za szkodzi. :grin:
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl