Autor Wątek: Komunikat "check airbag"  (Przeczytany 75205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Komunikat "check airbag"
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Marca 2018, 21:03:35 »
. Mam pytanie diody w tym panelu po załadowaniu się poduszek powietrznych mają świecić czy nie?
Powinna się świecić. Chyba nawet w tym wątku pisano że przepalona dioda  będzie wywalać check airbag

Offline Burito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Marca 2018, 17:25:17 »
Witam ponownie, dziś byłem u mechanika i po podłączeniu komputera wyskoczył taki błąd:
B1660 Wskaźnik trybu aktywnego poduszki powietrznej przy fotelu pasażera.

Czyli powodem tej niesprawności jest kostka pod siedzeniem czy np. ten wyświetlacz nad gałką zmiany biegów?

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Marca 2018, 17:39:47 »
Kostkę możesz wyeliminować jak połączysz przewody na stałe.

Offline alesklar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Marca 2018, 11:20:10 »
Cześć wszystkim!
Kupiłem właśnie Auriskę i mam ten sam problem z przypadkowym świceniem komunikatu o błędzie. Mam kilka pytań o wyświetlacz nad drązkiem zmiany biegów:
1. W jaki sposób powinien on funkcjonować kiedy jest sprawny (tzn. kiedy co powinno się świecić)
2. Czy da się wymienić sam wyświetlacz bez całego panelu nawiewu. Mam auto z klimą manualna a w okolicy na szrocie mają panel od klimy automatycznej i pytanie czy sam ten wyświetlacz podejdzie pod manual - z zewnątrz wygląda to tak samo.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Marca 2018, 14:00:09 »
Sprawdź czy masz wszystkie poduszki. Przeczytaj cały wątek wątek i dowiesz się o tym panelu bo pisane tu było o tym

Offline alesklar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Marca 2018, 14:28:49 »
Sefeld, proszę o pomoc, jeżeli potrafisz pomóc to odpowiedz na pytania które zadałem. Jeżeli nie to daj się wypowiedzieć innym. Wątek czytałem od początku do końca i odpowiedzi na moje pytania nie ma. Może jeszcze raz precyzyjniej je zadam:
1. Co i kiedy powinno się świecić na wyświetlaczu?
2. Czy wyświetlacz z panelu od automatycznej klimy pasuje do panelu od manualnej klimy?

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Marca 2018, 15:59:14 »
Przy zapłonie świecą się obie diody jak odpali się auto to gasną na chwilę i zaświeca się ON ADULT ONLY. Nie wiem czy pasuje panel od manualnej klimy. Trzeba by wymontowac i porównać

Offline alesklar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Marca 2018, 18:26:18 »
No to już wiem, ze u mnie prawidłowo nie świecą. Poduchy wszystkie są bo kupowałem od rodziny wiec wiem ze dzwona nią było :) sprawdzę tylko kostki i zabieram się za wyświetlacz. Jakby ktoś wiedział czy podejdzie od automatu do manualna to będę wdzięczny :) Dzięki Sefeld!

Offline alesklar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Kwietnia 2018, 12:22:45 »
Koleżanki i koledzy sprawa wygląda tak. Elektroniki do wyświetlacza od automatu nie da się przenieść do panelu od maulualnej klimy:

ale jak już wszystko rozmontowałem i złożyłem do kupy to check zaczął świecić cały czas! Zaczęło mnie to zastanawiać i wywnioskowałem, że coś po prostu musi nie stykać, jeżeli raz działa raz nie działa. Rozłożyłem wszystko jeszcze raz i wymyłem układ elektroniczny w alkoholu. Złożyłem wszystko włożyłem kluczyk do stacyjki i oślepił mnie błysk święcących ikonek na wyświetlaczu a check na liczniku zniknął :)
Także dla potomnych, jeżeli wyrzuca taki błąd warto zacząć od wyczyszczenia wszystkiego może będzie to wystarczające jak u mnie :)

A jeżeli ktoś potrzebuje panelu od klimy automatycznej to za flaszkę oddam :)

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Kwietnia 2018, 13:04:30 »
Dobre info. Juz gdzieś chyba wcześniej wyczytałem że przepalona dioda na tym panelu powoduje wyświetlanie check airbag

Offline Paweł45

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Maja 2018, 17:03:29 »
Witam.Przy zapłonie świecą się obie diody jak odpali się auto to gasną na chwilę i zaświeca się ON ADULT ONLY i tak powinno być jak rozumiem .A u mnie ta dioda jak włączę światła to pali ładnie i mocno ewentualnie przygasa i ledwo żarzy lub wcale nie pali .Jakieś sugestie co sprawdzić ??Jestem w posiadaniu Aurisa dopiero 3 miesiące i jeszcze nie wszystko wiem jak powinno działać.Pozdrawiam

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Maja 2018, 21:45:42 »
Po załączeniu świateł lekko przygasa (u mnie tak jest)

Offline Paweł45

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 07 Maja 2018, 19:06:20 »
Po załączeniu świateł lekko przygasa (u mnie tak jest)
U mnie jak zauważyłem to częściej nie pali wcale . :-(

Offline djpit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Sierpnia 2019, 22:06:41 »
Czy ktoś lutował kable pod siedzeniem ? czy to w ogóle bezpieczne i można tak zrobić ?  Pod komputerem wyszła poduszka lewa bez szczegółowych info (wyginanie pinów, czyszczenie nic nie dało)

Offline Paweł45

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 25 Sierpnia 2019, 14:39:36 »
Witam.U mnie pomoglo przelutowanie rezystorów tak jak jest to opisane w tym linku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3446689.html .I jak na razie wszystko działa dobrze.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2019, 14:42:09 wysłana przez Paweł45 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl